Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám takový už docela dlouhodobý problém. Začalo to někdy začátkem července, kdy jsem si všimla neobvyklého výtoku po menstruaci a měla jsem tam dole celkově divný pocit. Šla jsem tedy na gyndu - předepsali mi nějaké čípky proti mykóze (už jsem jich měla tolik, že netuším, co přesně to bylo za značku). Jenže to samozřejmě nepomohlo a začalo mě to tam dole svědit a občas jakoby náhle píchat. A tím dole myslím i v oblasti konečníku. Horší to je při chůzi. Gynekolog mi pořád opakoval, že tam nevidi nic neobvyklého, ani výtok že neni neobvyklý a pořád mi předepisoval nové léky. Někdy koncem října mě poslal na kultivaci, po které mi sdělil, že je všechno v pořádku a pomalu mě posilal do háje, že tam není co řešit. Tak jsem si nakoupila různé vitamíny, doplňky stravy, mazala se kokosovým olejem, dělala výplachy, nic. Občas se to zlepšilo natolik, že už jsem měla pocit, že je vyhráno, ale potom se to zase ze dne na den zhoršilo. Zkoušela jsem dělat změny v jídelníčku, změnila jsem prací prášek. Když už to gynekolog nechtěl teda řešit, zašla jsem za praktickou lékařkou, která mi řekla, že mi může vzít max tak krev. Poslala mě na hematologii, jelikož jsem měla sníženy počet bílých krvinek a destiček. Tam mi ale taky nepomohli, protože po druhé kontrole se mi počet zlepšil. Byla jsem i na kožním, kde mi paní doktorka řekla, že vše vypadá ok, že pohlavní nemoc nemám, a tak mi nemá jak pomoct. Akorát si vyžádala ty výsledky kultivace, že prý gynekologové chlapi to občas dost zanedbávají a můžou říct, že tam nic není, i když je. Donesla jsem ji teda výsledky. Řekla, že tam mám 2 druhy bakterií - proteus mirabilis a enterococcus faecalis, a že si mám dupnout a říct gynekologovi, ať mě prostě přeléčí, že ta kultivace čistá neni. Ten mi řekl, že tyhle dvě bakterie jsou naprosto normální a pořád mi vykládal, že když mi dá antibiotika, tak to bude ještě horší. Nakonec jsem si ale opravdu dupla s nadějí, že jsem konečně přišla na problém, a antibiotika mi dal. Měla jsem opět pocit, že se to lepší. Už to bylo ok tak na 80%, ale 2 dny zpět to začalo zase znovu. Musím podotknout, že když mám menstruaci, je to vždy lepší a zrovna když jsem je brala, tak jsem ji měla. Vysadila jsem antikoncepci, asi 2 týdny zpátky, s nadějí, že by to taky mohlo být tím. Přítele nemám, a taky mám nějaké horšú jaterní výsledky, tak jsem se rozhodla, že z dlouhodobého hlediska je to dobrý tah. Hematoložka mi ještě řekla, ať s praktickou nějak vyřeším ty játra, ale já už nevim… přijde mi že si mě akorát všichni přehazují, aby mě měli z krku. Měla jste některá podobný problém nebo nemáte někdo zkušenosti s něčím takovým? Opravdu jsem vděčná za každou radu, protože už jsem opravdu zoufalá a vůbec mi to nepřidává na psychice. Je to už půl roku a vážně se mi na to nechce zvykat, jak mi naznačil gynekolog. 😀 Není to normální, nikdy jsem takové problémy neměla a na mykózy a podobne věci netrpěla. Párkrát jsem měla zánět močového měchýře, ale to už je tak 2 roky zpátky. Je mi 20 let a opravdu bych se ráda soustředila na jiné věci, jako je škola, než na zdravotní problémy. :/ Děkuju, že jste dočetly až sem a doufám, že se najde někdo, kdo by mi mohl poradit s čím by to mohlo souviset, co mám zkusit, přip. Na koho se ještě obrátit.
Co strava? Nemáš moc cukru? Bílé mouky? Bereš probiotika? Speciální probio pro ženy?
@Rive probiotika beru, k tomu jsem so koupila mamavit a reishi v tobolkách, zkoušela jsem i gynex, céčko. Zkoušela jsem být týden jen na zelenině a méně sladkém ovoci, těstoviny uz jím jen celozrnné a pečivo se snažím dost omezovat. Co se týče sladkého, na to moc nejsem, takže myslim, že v tom problém nebude. :/
Píšeš, že používáš antiko. Pravděpodobně to na tebe neustále přenáší přítel. To gynekologa nenapadlo, aby ho také přeléčil? Pokud máš takové problémy tak je to základ léčit všechny sexuální partnery. Doporučuji používat kondom. dokud se nevyléčíš. Jemu nemusí vůbec nic být. A změnit gynekologa.
A cytologie dopadla v poradku? Nebo udelat testy na HPV infekci me napadlo?
@katyca já přítele nemám :/ a od doby co tyto potíže mám jsem pohlavní styk neměla… takže tím to bohužel nebude :/ ale o změně gynekoga opravdu uvažuju
@vbu cytologii mám z dubna a tam bylo všechno v pořádku, dělali mi i ultrazvuk a vůbec nic nenašli
Nejsem si tvým popisem úplně jistá zda se jedna o nějaký zánět. Píšeš ze té to picha až ke konečniku? Já teda na záněty hodně trpěla, na bakteriální i kvasinky, ale tohle se mi nikdy nestalo. Napadá mě, zda se nemůže jednat spíše o srusty, endonetriozu a podobně. Ale s tímhle zkušenost nemám.
V době kdy jsem na záněty trpěla, jsem udělala hodně opatření, něčím co z toho pomohlo ale muzes vyzkoušet. Intimní partie umyvej jen vodou, dělej si 3× týdne vyplach rosalginem. Nepoužívej parfemovany toaletak ani vložky jestli používáš. Každý den jsem si dala na snídani kefír. Jedla jsem pravidelně laktobacily. Dále jsem brala zinek, kotvicnik a pila nápoj z macy. Nevím co z toho zabralo, ale po měsíci jsem měla klid a mám ho už asi rok.
Já bych přestala se vším experimentovat, myla se čistou vodou, bavlněné prádlo, žádné upnuté kalhoty.
Zkusila bych si koupit fakt kvalitní probiotika (gutpro).
@Markéta188 děkuji za rady, určitě zkusím
A pokd se jedná o ty srůsty atp., (omlouvam se, jestli je ta otazka nějak hloupa), to gynekolog nepozna? Protože mě fakt pořád posílal domů s tím, že jsem úplně zdravá.
@Ivcos na to by ti odpověděly holky které mají zkušenosti. Ale myslím si že srusty se poznají jen laparoskopicky. Vím ze se říká, ze když mas srusty mas silnější a bolestivejsi MS, ale myslím si ze díky HA si to nemusela ani poznat.
Vím ze kamarádka srusty měla a prave si stěžovala na bolesti střílející až ke konecniku a výtok. Ale mohla to být jen náhoda. Opravdu zkušenosti nemám ale muzes to zkusit navrhnout svýmu lékaři ![]()
@Markéta188 je pravda, že bolestivou menstruaci (zejména v prvních dvou dnech) mám i přes HA… už jsem si vyhledala jiného gynekologa, tak mu to zkusím nějak takhle vylíčit, snad mě tentokrát už nepošlou pomalu do háje. 😁 děkuju za radu
Já zažívala velmi dlouho diskomfort v oblasti poševního vstupu, myslela si, že je to mykózy, která nejde vyléčit. Byla jsem zoufalá jako ty, obešla spoustu doktorů.
Nakonec jsem skončila ve FN na gynekologii a tam přišli na HPV. Ne na čípku, cytologii mám taky čistou. Ten vir se usadil na tkáni hned u vstupu. To gynekolog nepozná, na vyšetření je speciální roztok. Léčila jsme to celkem dlouho, HPV mám v těle už napořád, ale dostala jsem to pod kontrolu a problémy ustoupily.
Mela jsem stejny problem jen s bakt ecoli. Za sebou za 1rok lecbu co mesic antibiotika zabrala na tyden pak se to vracelo po roce mi dr rekla ze je to vlastne normalni to tam mit a ze to nechame tak, otazku proc mi tedy davala atb kdyz je to normalni presla. Dalsiho pul roku jsem resila po svem a koupila jsem doplnky, masticky na kyselost, wobentym, laktobacily, protikcasinkova dieta s 20g cukru na den, nepomahalo tolik penez v p.deli.. Na radu kamaradky jsem si koupila koren Kocici drap. Caj 3× denne. Clovece po mesici uzivani a po 1,5 roku trapeni jsem cista ![]()
A svedeni a pochani v oblasti i konecniku muze byt take zanet protoze tyhle dve casti jsou proste blizko.
Endometrioza a srusty se daji idhalit pouze laparo byla jsem kvuli nesnesitelnym bolestem pri MS na rozruseni srustu ale stejne to nepomohlo a trpim furt beru kvuli tomu HA orotoze aspon zvladam jit do orace a nemusim si brat dovcu ![]()