Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
nevim jak se mam u male 7m zabavit sopliku.
pred 2mesici pichnuti jednoho ucha ted obou
Sopel ji nekdy tece nekdy zase nee odsavam ale nemuzeme se toho zbavit. Doktorka rika porad odsavat na pohotovosti na usnim mi zas rikal neodsavat
takze ja uz nevim. dnes od 21:00 nespime
38,5 horecka. Mate neco na to??? Rano valim k doktorce ale i tak… diky
![]()
Spis neodsavat, at se tam furt netvori dalsi. Jinak my mame vzdy rymu k zubum. To u vas ale asi nebude ten pripad, kdyz pichate ouska. Nektere deti proste na to vic trpi.
@Mama100 me zase rikal doktor na ORL odsavat, odsavat, odsavat a kapat, kapat, kapat
U nás pomohlo až vytržení nosní mandle ve 2,5 letech. Do té doby od narození sopel, uši, průdušky, sopel, uši, průdušky, malá je navíc astmatička. Odsávat se má, naše malá navíc měla v tom soplu opakovaně bakterie(brandhanela, streptokok).
Je teda zatím týden a kousek po zákroku, ale od té doby jako když utne, žádný sopel, ani když byla o víkendu v bazénu.
Odsavat, strikat vodu a proplachovat, odsavat. Nam se nejvic osvedcil Nasodrill. Jo a zvednout hlavicku v postylce a mokre pleny povesit kolem postylky
@hapovab ja mam teda ode vsech informaci jinou. Nos pouze vyvistit, aby nic nebranilo v dychani, ale ne kazdou chvili odsavat, to se pak tvori novy hleny, soplicky.
Odsavat co nejvic. prave pri neodsavani se pak ten nahromadeny sopel nakumuluje v eustachovych trubicich a pak z toho ty bolave usi.tot teda informace od nasich orl lekaru-prostrikavat morskou vodou, nechat pusobit a smrkat co to jde, aby to nelezlo do usi. i kdyz kolikrat tomu stejne nezabranis, i kdyby ses zblaznila. Informace o tom nesmrkani, aby se netvoril dalsi sopel, to se vzalo kde?
to nekdy rekl nejaky lekar? jako dospeli snad smrkaji taky a nenechavaji si vytekat volne sopel z nosu, nebo? ![]()
@luca241 Chodím ke dvěma ORL lékařům, jeden odsává jak divý a zve si zasoplené dítko i na odsávačku do ordinace. Druhý říká odsávat přiměřeně, protože jinak se vysušují sliznice, zvyšuje se náchylnost k infekci a sopel se tvoří čím dál víc.
My jsme odsávali, protože malá v tom soplu měla bakterie, které potom způsobily záněty uší, přelezly na průdušky.
Ale věř tomu, že jsou země, kde se děti ke smrkání nevedou, sopel se nechává volně odtéct, sem tam se otře.
A dospělí taky při určitých diagnozách musí nechat vytékat sopel z nosu, protože nadměrným smrkáním není vyrovnaný nitroušní tlak a vzniká hučení v uších, točení hlavy a další potíže.
Názory fakt nejsou jednoznačné a divím se, že se to k Tobě ještě nedostalo a že se tomu tak divíš ![]()
@luca241 ano me to rekli uz dva lekari a v nasi skupince to tez tvrdi polovina maminek. Uz jsem to i vyzkousela a opravdu za dva dny bylo po ryme, kdezto kdyz jsem to predtim nevedela, tak jsem mu tyden odsavala a hruza chudak nemohl v noci ani dychat. Nikdy jsme to nemeli az do takove miry, ze by se museli pichat ouska, nebo proste ryma byla jen ryma a rikam vzdy od zubu!
@Jana206 píše:
@luca241 Chodím ke dvěma ORL lékařům, jeden odsává jak divý a zve si zasoplené dítko i na odsávačku do ordinace. Druhý říká odsávat přiměřeně, protože jinak se vysušují sliznice, zvyšuje se náchylnost k infekci a sopel se tvoří čím dál víc.My jsme odsávali, protože malá v tom soplu měla bakterie, které potom způsobily záněty uší, přelezly na průdušky.
Názory fakt nejsou jednoznačné a divím se, že se to k Tobě ještě nedostalo a že se tomu tak divíš
Ale věř tomu, že jsou země, kde se děti ke smrkání nevedou, sopel se nechává volně odtéct, sem tam se otře.
A dospělí taky při určitých diagnozách musí nechat vytékat sopel z nosu, protože nadměrným smrkáním není vyrovnaný nitroušní tlak a vzniká hučení v uších, točení hlavy a další potíže.
Nee, já nic moc nezkoumám. Mám sopel, smrkám. Malá trpí na uši z rýmy, takže smrká jak divá. Já to už slyšela, ale popravdě jsem nikdy nehledala info o tom, co je lepší a vidím, že je to stejně názor od názoru…Který já samozřejmě nevyvracím, jen mě zajímalo, jestli je to názor i lékařů nebo jen nějaká novinka mezi matkami…
tak děkuji za info
.
Holky tak Vám děkuji za vaše názory Každopádně v pořád jsem na vážkách jestli mám teda odsávat nebo ne odsávat když vidím že jí sopel teče tak jeji to odsaji jo když vidím že neteče nic neodsávám no a dnes jsem šla na kontrolu protože malá v noci vůbec nespala vůbec jsem nečekala že by nás opět zase mohli poslat na ušní opět jsme píchali obě dvě usi já prostě nevím já už jsem z toho úplně někde já už vůbec nevím kde je ta chyba jako
a máme ve čtvrtek odjed na dovolenou takže všechno je úplně přesně tak jak jsem si plánovala paráda