Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, prosím o radu. Dcera 16 měsíců se už asi čtvrt roku v noci neustále budí. Žízeň nemá, mléko od 15 měsíců nedostava a vydrží až do rána. Většinou to začne kolem půlnoci a každou hodinu začne kňourat, házet sebou někdy i plakat. Někdy k ní vstávám i dvacetkrát. Většinou pohladim, dám dudel a spí, ale za hodinu i dřív se to opakuje. Zuby má všechny kromě pětek, bříško taky neboli. Nevím jak tomuto zabránit nebo to zlepšit. Nebo to odezní samo? Do roku spavala hezky…děkuji za vaše zkušenosti. ![]()
@Coolca u nás je to stejně, syn má 22 měsíců. Naše dvouměsíční dcera se budí na jídlo jednou za noc a k němu vstávám i pětkrát. Taky to začne kolem té jedné, někdy usne a vzbudí se až ráno a někdy se to opakuje. Já to těm stoličkám částečně přikládám, můžou se hýbat v dásni. Mně takhle už deset let rostou moudráky a docela těm mrňatům rozumím. Ale náš syn celkově spí strašně špatně. Usíná jediné se mnou, někdy i hodinu, kope do zdi, zpívá, leze z postele. To samé v poledne. Někdy už vzteky brečím, ale nevím, co s tím.
No ja mela vsechny tri deti postupne u sebe v posteli celou noc a pohoda. A vsechny uz davno spej ve vlastnich postelich, kam se odstehovaly dobrovolne.
@Coolca A spí s vámi nebo v samostatném pokoji? Mě tohle dělal syn kolem 13m a pomohlo odstěhování z ložnice do dětského pokoje. Budil se, protože jsme ho rušili. U dcerky to bylo ve 13m to samé, tak šla do pokoje k bráchovi a zase je většinou klid, k dcerce tedy občas vstávám, ale aktuálně se jí prořezávají 4 stoličky najednou. Takže namažu zoubky a zase spí.
@Heivka spí s námi v pokoji. V malém bytě nemáme víc možností. Dělá to i když s ní třeba nikdo zrovna není..
Do postele ji dávat nechci, to by se nevyspal nikdo z nás…
@Coolca píše:
@Heivka spí s námi v pokoji. V malém bytě nemáme víc možností. Dělá to i když s ní třeba nikdo zrovna není..
Do postele ji dávat nechci, to by se nevyspal nikdo z nás…
Zkusila bych tu postel, to přece dopředu nemůžeš vědět, jestli to zabere nebo ne.
Dle mé vlastni zkušenosti a zkušenosti z okolí to tak některé děti proste mají. Po tom roce má víc vjemů, které v noci zpracovává, a té hlavičce to dá zabrat. Naše malá se od 4. měsíce budila i po 20 minutách. Pak se to zlepšilo před 1. rokem, cca 15 měsíců zase zlom a teď ve 27m se mi furt budi i 3-4× za noc. Má svůj pokojíček a po 2. probuzení ji beru k nám. Taky jsem nikdy nechtěla dítě v posteli, ale je to jediný způsob, jak se vyspat. Budí se i tam, ale pohladim ji a zase spí. Takže radu moc nemám, jen vydržet a vědět, že v tom nejsi sama. Případně přečíst Každé dítě může dobře spát a nebo zkusit Pediakit (nevím teď od kdy se může), bylinky nebo Bachovky. Držím palce ![]()