Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
prosím o radu. Mám doma 2,5 týdenní holčičku. Přes den je relativně v klidu a spí (skoro) vždy po kojení na cca 1-2 hoďky. Peklo ale nastává večer, kdy se mi jí za nic na světě nedaří uspat a ona cca od páté začne být hrozně neklidná. Snažíme se jí ukládat kolem osmé do postýlky, ale většinou usne až kolem 11-12. Řve na plné kolo a jediné, co ji dokáže uklidnit je prso - takže ji nechávám třeba i hodinu cucat a když vidím, že pospává, tak tichounce jak myška vytáhnu bradavku a přesunu ji do postýlky…no a tam začne řev nanovo. Většinou se nám ji podaří uspat tak po třech hodinách, včera dokonce čtyři a půl - usnula až o půlnoci na manželově břiše. Tak nějak cítím, že to může být tím, že je večer unavená a přetažená ze všech dojmů, no a samozřejmě čím dýl nemůže usnout, tak tím víc je vzteklá..
Pozvala jsem si i laktační poradkyni a ta říkala, že jediné co pomůže je nastavit nějaké spánkové rituály - například zatáhnout závěsy, říct ukolébavku a pod., které miminku nastaví rámec toho, co přijde a dají mu klid. No ale přijde mi, že v těch dvou týdnech miminko zatím není schopné vnímat, že zatahuji závěsy, nebo mu něco říkám.
Jako ideální spánkový rituál se mi jeví koupání, ale zase si myslím, že není zdravé koupat každý den, jelikož to smývá ochranný film na kůži. Ideální je podle mě koupačka 1×2 dny, ale pak to zas nabourá tu rutinu a miminko bude zmatené…
Prosím o radu zkušené matky - já už jsem zoufalá
Zkoušely jste nějaké ty rituály i u takhle malého miminka? Nebo máte jiné tipy jak uspat řvoucího, přetaženého křiklouna?
Taky mi připadá, že je ještě malá na to, aby vnímala rituály a asi tě moc nepotěším, ale nám pomohl jen čas. Syn to měl od narození podobně, vždy mezi pátou a šestou začínalo období, kdy prostě plakal a končilo to kolem desáté, jedenácté večer. Nedal se odložit, nošení, kojení - všechno pomáhalo na chvilku.
Už jsem se s tím setkala, že některé děti jsou hodně citlivé a potřebují se večer vyrovnat se všemi zážitky a novými věcmi, které je zahlcují přes den. Spíš jsem tedy musela přeorganizovat denní povinnosti tak, abych to mohlo akceptovat a věnovat se jen jemu (starší děti měl prostě na starost manžel). Snažila jsem se z toho udělat nějaký i trochu příjemný čas pro sebe, brala jsem si knížku nebo si pouštěla filmy do sluchátek a seděla nebo chodila s ním. Nakonec to samo přešlo asi kolem dvou-tří měsíců.
Nám se třeba rituál osvědčil. Hned co jsme přijely z porodnice tak jsme začali. Kolem 7-8 okoupat ano koupeme každý den (malá reflux jak blázen takže věčně poblita
) namazat, dát do pyzamka napapat a dát do postýlky. Teď ji je 6 měsíců a funguje to pořád stejně. Ze začátku byly koliky, prdíky nevyšlo to hned na poprvé musela jsem se vracet třeba dát dudlika pochovat znovu nakojit. Ale u nás se to osvědčilo ![]()
@Natti555 Nic takového jsem a detma nikdy nenacvicovala, v tomto věku jsem je téměř neodkladala, postýlku jsem vůbec nepoužívala.. Nechávala jsem nevorozene ať si spinká jak potřebuje, kojí se kdy potřebuje, večer jsem nosila, nebo jsme spolu leželi v posteli.. Režim přišel postupně asi kolem 3mesicu, uz mimi začalo vyžadovat nějakou pravidelnost, ale stejně se ten režim vždy po pár měsících změnil..
Já žádné rituály neměla. Koupala jsem co druhý až třetí den. Drželi jsme jen stejný cca čas na večerní spaní. Ale já měla dceru už od porodnice naučenou že jsem ji dala do postýlky ještě vzhůru a usínala sama. Měla teda dudlík. Do pyžamka, lehnout a spát. Usínala vždy sama.
@Alušáček souhlasim. Koupu teda kazdy den, aspon chvilicku. Teda uz mam deti vetsi.
Vecer s nama miminko bylo v obyvaku, bud lezelo u me a pospavalo u prsu nebo bylo v ohradce a pospavalo. Az jsem sla spat ja, tak jsem mimino vzala se sebou. U prvniho jsem taky tak zkousela a vzdycky jsem byla nervozni z toho, ze nespi v postylce a porad se budi. Pak jsem se na to vykaslala a mela ho jak jsem psala vyse dcerku a byl klid. Nejake spaci ritualy zacaly az mnohem pozdeji, kolem pul roku, trictvrte roku, kdy chodi spat oba kolem osme po veceri, koupani, cisteni zubu a pohadce. Az usnou odchazim.
![]()
Podle mne klasika u miminek. Mám tři děti a u všech to takhle probíhalo. Tím myslím ty první cca tři měsíce. Přes den nebyl problém uspat, večer děs. První jsme chvíli lámali v postýlce, pak jsme třeba dvě hodiny nosili v náručí než usnula. A snažili jsme se, aby v osm spala, což se téměř nikdy nepovedlo. U druhy jsem si řekla, že už nosit nebudu, bylo to strašné vyčerpávající. Ukládala jsem ji tedy až tehdy, když mi přišla opravdu unavená (a bylo mi jedno, kolik je a uspávala jsem ji u prsa. Což nějakou dobu fungovalo…a treti taky jedině u prsa vleže…ale průběžně se to mění, nějakou dobu každý z nich usínal pak hezky, pak se to zase zhoršilo.. výsledek je, že první dítě, který že začátku bylo šílený na spaní a uspávání, se nakonec stalo sedmispáčem a jeste v pokročilém batolecím věku bylo schopné spát dvakrat dve hodiny přes den a od pulroku spala celou noc bez probuzení. Druhá, která úplně na začátku byla celkem v pohodě na spaní, se v půl roce úplně zblaznila a spala strašně málo (a do dvou let vstávala klidně pětkrát za noc). Se třetím, kterému je teď 10 měsíců, to teprve ladíme a kazdou chvíli je to jinak. Momentálně „vymyslel“,že už bude spát jen jednou přes den a večer se mu nechce usnout ani za nic.. tak jen tím chci říct, že to chce vydržet, všechno se bude rychle měnit a bude lépe (pak zas možná hůře
a řekla bych, že takový ten večerní neklid u malých miminek je normální.. (bohužel) ![]()
Dítě do tří měsíců není schopno vnímat den a noc. Do té doby jsou rituály zbytečné. Nechávala jsem děti spát jak sami uznaly za vhodné a neuspávala jsem. Pak si samy v klidu a pohodě přešly na denní a noční rytmus. Druhé dítě mi noci probrečelo, pak jsem zjistila, že stačí mt zapnutou lampičku a je klid. Sice nespala, ale byla v klidu a bez pláče.
Neni ji zima? Takhle nam mimco taky vyvadelo. Zachumlali jsme ji do hunaty deky a usnula. A to bylo v lete v mistnosti 27stupnu…
Díky za rady. Koukám, že to má každý jinak. Já jsem si jako nezkušená prvorodička myslela, že musí existovat nějaký „správný návod“ jak to s miminkama dělat aby neplakaly. A že když budu dělat ty věci správně, tak hezky pravidelně dcerka bude usínat jako po másle třeba v osm večer, nebo jak se mi to zkrátka hodí. No ale takhle to asi nefunguje že?
Asi se budu muset smířit s tím, že tohle špatné usínání a pláč je u miminka normální, kor když je zatím takhle malinká. Potom aspoň naštěstí spí třeba 5-6 hodin v kuse.
Ráda bych se řadila k těm, co nechávají mimi usnout samo v postýlce, ale bohužel tam většinou akorát začne brečet. Takže jsem zatím jedna z těch, co zkouší mimi uhoupat a ududlat na prsu a pak přenýst do postýlky. Budu doufat, že si to časem zkrátka „sedne“a že třeba bude prostor i na nějaké ty večerní rituály.
Mám podobný problém a už jsem úplně zoufalá, protože začínám cítit příznaky poporodní deprese a ten neustálý pláč to hrozně zhoršuje. Synovi je 7 dní, už v porodnici se mi budil cca hodinu po kojení a vyžadoval znovu prso, jinak se neuklidnil. Houpání, zavinutí, bílý šum všechno zkoušíme a stejně vřeští dokud nedostane napít. Dudlik plive. Doktorka nám doporučila zkusit mu dát přes stříkačku trochu kojenecké vody, to si vycucne a pláče zas. Dokonce i když ho nakojím, tak už s ním pak nesmím vůbec hýbat, jen ho trochu posunu na posteli a spí s námi. Mamka mi doporučuje nechat ho vyřvat, ale copak to jde v noci, když vřeští na celý panelák a navíc stejně neusne a vydrží hrozně dlouho křičet, max si dá na pár minut pauzu a začne znova.
Je víceméně jedno, jestli je to přes den nebo v noci. Taky jsem si naivně myslela, že je nějaký návod, jak to dělat správně ![]()
To se spraví. Byl 9 měsíců u tebe v brichu a teď má velikou změnu. Zkousis ho vážit kolik toho vypije? Nemá prdiky?
@Larrie Ahoj,a nemáš třeba slabé mléko? Já mám 6ti denní holčičku a ta vždy po kojení hned usne a vydrží spinkat i 4 hodiny. Když jsem byla v porodnici a ještě neměla mléko tak mi malá dělala to samé ale u mě to bylo tím že jsem neměla mléko nebo jen trošku takže měla hlad, pak mi jí dokrmili mlékem přes stříkačku a hned krásně spinkala.
Taky mě napadá, jestli nemá hlad. Slabé mléko bych neřekla, spíš že se málo napije a holt za chvíli chce zase. Zkusila bych ho nějakou dobu po každém kojení vážit, abys věděla, kolik ti vypije a jestli nekřičí hlady. Sedmidenní mimčo, když takhle pláče a dožaduje se prsu, tak ho prostě z nějakého důvodu potřebuje. Vyřváním nevyřešíš nic.
A ještě se zeptám - v čem je problém mu to prso dát?