Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Betty, já taky doufám, že ti tady nikdo nebude říkat, že jsi špatná matka.
Svůj názor a teorii máš, já ti ji brát nebudu.
Názor ale ještě neznamená, že je to pravda..
Jsem opravdu ráda, že se v dnešní době spousta lidí zajímá o nošení, zavinování a nevidí ve všem hned problém.
Myslím, že už je otázkou jen pár let, kdy tyhle fámy o rozmalování vymizí úplně ![]()
Betty, ale to, ze clovek nosi, to preci neznamena, ze nosi cely den… to bych taky asi nedala, i to male miminko se pekne pronese.
Ja myslim, ze o noseni koluji straslive famy a ze je siri lide, kteri nikdy nenosili a ani nosit nebudou. Ja jsem prvni mesic stravila s ditetem na rukou korzujic kolem kuchyne. To bylo ponekud neprakticke, nic jsem neudelala, nic jsem nestihla. S ditetem v satku jsem mohla aspon povesit pliny, uvarit obed… Kdyby toho satku nebylo, tak bych opravdu nic neudelala. A taky mi dite spalo normalne v postylce, libilo se mu v kocarku…
Jako jasne, mohla jsem ho nechat hodinu rvat, dokud se neunavi, pritom uvarit, zamest a pak se na nej jit milostive podivat. Ale nemyslim ze by to prospelo jak moji tak jeho nervove soustave.
tak u nás nezaberalo tiež vôbec nič-od skákania na fitlopte po neustále nosenie-malý plakal, zle papal i spinkal - nakoniec sa zistilo že sme si z porodnice priniesli zápal stredného ucha
takže sme boli hneď od 1.mesiaca na atb
a to ma najskôr lekárka považovala za hysterku,ktorá nezvládne mimi
Cappy píše:
Myslím, že už je otázkou jen pár let, kdy tyhle fámy o rozmalování vymizí úplně
Nesdilim tvuj optimismus.
Mozna nase vnoucata se dockaji. Je to zakorene prilis na to, aby to jen tak zmizelo.
Já jsem ještě ale chtěla doplnit, že se nebavím o měsíčním miminku! Ale od třech měsíců si prostě dle mě některé děti již zvyknout mohou..
Ahoj, já prvně byla taky zoufalá, ale když opravdu malá moc plakala, došla jsem k lékařce jestli je vše v pořádku. Jestli jí třeba nemůže něco být. Pak jsem řešila co jí dělalo nejvíc dobře.Tak přeji hodně štěstí a´t budeš šátkovat, jezdit doma s kočárem, nosit......Hlavně pevné nervy. Nám taky chvíli trvalo než jsme vymysleli to nej pro nás.V tuto dobu to může být i růstový spůrt a stím člověk nic nevymyslí.
BettyB. píše:
Já jsem ještě ale chtěla doplnit, že se nebavím o měsíčním miminku! Ale od třech měsíců si prostě dle mě některé děti již zvyknout mohou..
3měsíční miminko je ještě příliš malé.
Ale možná máš na mysli takové to blbé období kolem 4 až 5 měsíců, kdy ta malá miminka pořádně procitnou, chtějí objevovat svět, ale vlastními silami to ještě nedokáží (neumění chodit, sedět, některé ještě ani přetáčet), v téhle době miminka „volají“ na pomoc matku - chtějí všechno vidět, nejlépe z výšky (z náruče, případně tedy šátku, nosítka).
Opět to není rozmazlenost, prostě jen vývojová fáze
nikdy bych neřekla že jsi špatná matka ale taky očekávám že to nikdo nebude říkat o mě že si dělám věci po svém. Pokud by to aspon trošku šlo nechat malého v postýlce a dělat domácí práce tak bych to tak dělala ale bohužel to nešlo, musela jsem dát přednost malýmu před úklidem jinak by mě to asi zničilo a vůbec toho nelituji, prádlo, nádobí, vaření počkalo až malý spal a nebo pomohl manžel až přišel z práce. Teď je situace lepší, Kuba už se hodně zajímá o děni okolo sebe že mi s kde čím pomáhá, věšíme spolu prádlo, vaříme, vysáváme, povlíkáme postel, udělali jsme si z toho společnou zábavu, sice to trvá dýl ale zato jsme spokojení oba dva.
Merett a bude to ještě lepší, můj syn už mi sám sundává ze sušáku (toho malého skládacího) prádlo. Donese si dokonce i košík na kolíčky
Kolíčky dává pěkně do košíku a suché prádlo nosí na židli ![]()
Chodí po bytě, sbírá drobky a nosí je do koše.
Vytahuje vysavač a „vysává“ za doprovodu vlastní hudby ![]()
Cappy píše:
Merett a bude to ještě lepší, můj syn už mi sám sundává ze sušáku (toho malého skládacího) prádlo. Donese si dokonce i košík na kolíčkyKolíčky dává pěkně do košíku a suché prádlo nosí na židli
Chodí po bytě, sbírá drobky a nosí je do koše.
Vytahuje vysavač a „vysává“ za doprovodu vlastní hudby
jůůůů, tak to je super, mě to takto připadá jako ideálka, věnovat se dítěti co nejvíc a i ho hned zapojovat do domácích prací formou hry, my už umíme dokonce zametat smetáčkem a děsně ho to baví (teda zametat, mátí smetáčkem a lopatkou do země a směje se to mu
)
Jo jo, ideální je dítě zapojit do domácích prací. Markétka dnes se mnou utírala prach a podávala mi kolíčky na prádlo
.
Asi se nic nemá přehánět, když bude malá v období separační úzkosti, samozřejmě je třeba to brát s nadhledem, ale rozhodně nebudu řešit, jak to udělat, abych mohla vzít dítě s sebou na záchod, páč se nemůžu vzdálit. Na záchod a podobné krátké věci, jako skočit do komory pro pití a tak, prostě dělat budu řev neřev, ať už si zvykne nebo ne. Dítko sice potřebuje blízkost matky, o tom žádná, ale matka taky potřebuje být pokud možno nervově stabilní, aby mohla dát dítěti patřičnou oporu. Myslím, že šátkové děti budou trochu závislejší než nešátkové, ale určitě to není pravidlo. Stejně jako některé děti usínají od porodky samy a některé se to přes veškerou snahu rodičů nenaučí pěkně dlouho. Nesouhlasím s tím, že s miminkem člověk nic neudělá, proto ho dá do šátku, aby něco stihnul. Stíhám vše v pohodě, dokonce se tu můžu vykecávat
, uklizeno i navařeno mám a bylo to tak vždycky a to nevedu domácnost kdovíjak dlouho
Do šátku jsem ani dávat nemohla, veru má osypky už jenom když ho vidí ![]()
leňula2 píše:
Jo jo, ideální je dítě zapojit do domácích prací. Markétka dnes se mnou utírala prach a podávala mi kolíčky na prádlo.
To takhle dáš pod plazící se dítě hadřík.. ![]()
Ahoj,trochu jsem si to pročetla,jen za sebe můžu říct,že tříměsíční mimi může trápit cokoli,hlavně se adaptuje na nový svět,a třeba chce cítit vůni mámy
nebo to taky můžou být prdíky.Já jsem takovéto situace řešila u prsa,malého jsem měla u sebe v lehátku,prakticky jsem se od něj nehla.Co se týče nošení-tak mám dost bolavý záda,takže jsem moc nenosila…jinak s řevem bojujeme taky-nelíbí se mu,když chodím po bytě,a on mě nestíhá.A taky když se někde šťouchne,tak ho vezmu na klín,uklidní se,chci ho dát na zem a řve.Ale to je zas jiná kapitola ![]()