Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ano, miminka to v tomto období dělají, ale neměla by se v tom podporovat.
Není to první „fáze“ sedu.
Za ručičky ji do sedu nepřitahuj.
Na rehabilitaci nám řekli, že toto dělají skoro všechny děti… jen se v tom, jak píše Cappy, nesmějí podporovat.
Ona si tím posiluje svaly, v leže na břiše se zase zaklání, pase koníčky. Je to O.k.
ZuzaM píše:
Ona si tím posiluje svaly, v leže na břiše se zase zaklání, pase koníčky. Je to O.k.
No tak to ok rozhodně není, nevím, kdes tohle slyšela…
Přitahování za ruce do sedu je jen vyšetřovací zkouška, kterou dělá lékař, aby viděl, jak dítě reaguje… ale rozhodně se to bez doporučení lékaře nebo fyzioterapeuta nedělá s dětmi jen tak, aby si „posilovaly svaly“ … Dostává-li se dítě do sedu přitahováním o cokoli, je to z hlediska pohybového vývoje špatně a je potřeba mu v tom bránit (kšírováním v kočárku, lehátku, apod.), ne mu pomáhat.
S pasením koníčků na bříšku to vůbec nemá co dělat.
JJ, přesně je to přesně tak jak píše Bohunka. Malý mi to taky dělal. Odváděli jsme pozornost, dávali ho hodně na bříško nebo jsem si sedla do křesla a položila ho na sebe tak, aby viděl.. Za ručičky rozhodně nepřitahovat
BohunkaP píše:ZuzaM píše:
Ona si tím posiluje svaly, v leže na břiše se zase zaklání, pase koníčky. Je to O.k.No tak to ok rozhodně není, nevím, kdes tohle slyšela…
Přitahování za ruce do sedu je jen vyšetřovací zkouška, kterou dělá lékař, aby viděl, jak dítě reaguje… ale rozhodně se to bez doporučení lékaře nebo fyzioterapeuta nedělá s dětmi jen tak, aby si „posilovaly svaly“ … Dostává-li se dítě do sedu přitahováním o cokoli, je to z hlediska pohybového vývoje špatně a je potřeba mu v tom bránit (kšírováním v kočárku, lehátku, apod.), ne mu pomáhat.
S pasením koníčků na bříšku to vůbec nemá co dělat.
Myslím, že to bylo myšleno tak, že že to dělá ten prcek je OK, ne že ji mám matka přitahovat
Že si tím předkláněním samo dítě ty svaly posiluje, což je fakt ![]()
kamiŠ píše:
Myslím, že to bylo myšleno tak, že že to dělá ten prcek je OK, ne že ji mám matka přitahovat![]()
Že si tím předkláněním samo dítě ty svaly posiluje, což je fakt
Hmm.. vidíš, to mě nenapadlo… jestli to bylo opravdu myšleno takto, pak se samozřejmě omlouvám za ráznější tón… ![]()
Prosím tě, kde jsem psala, že přitahování za ruce je O.K.????? Přečti si to ještě jednou, reagovala jsem na předklánění.
Kamiš, díky.:-)
ZuzaM píše:
Prosím tě, kde jsem psala, že přitahování za ruce je O.K.????? Přečti si to ještě jednou, reagovala jsem na předklánění.
Vyplynulo mi to z kontextu… je pravda, že já jsem (po skoro tři roky trvajících návštěvách rehabilitace s oběma dětmi) až přehnaně citlivá na „rady“ týkající se posazování dětí a manipulace s nimi… Za špatné pochopení jsem se ale už v předchozím příspěvku omluvila, takže myslím, že už není důvod reagovat podrážděně. ![]()
Díky za názory. Malou v tom rozhodně nepodporuju. Zvedá hlavu, i když ji chovám v náruči, nebo leží v kočárku. Je docela čilá. Snažím se ji nosit častěji v šátku, aby měla přehled. Máme ale problém..Když někam vyrazíme a chce se jí spinkat, začne se rozčilovat a v šátku neusne.
Nevzpomínám si, že by se mí synovci takhle brzo předkláněli a spousta lidí se tomu hrozně diví, když vidí, jak malá v kočárku zvedá hlavu. Přišlo mi, že s tím začala brzo
U nás je to stejné - malá se začala předklánět asi od 3 měsíců (první dcera to nedělala). Myslím, že je to i tím, že je málo na bříšku - nosí ještě teď ve 4 měsících abdukční peřinku, s peřinkou na bříško nesmí (ani by se jí to nelíbilo) a má ji nosit „24 hodin denně“ ![]()
Vůbec je ta manipulace s peřinkou složitější - podle ortopeda by měla být pořád jen v peřince a na zádíčkách. Ale to dodržet nejde - snažím se ji dávat nahatou na bříško aspoň po chvilkách. Když ji z peřinky vybalím, hrozně si to užívá, přetáčí se a má hroznou radost ![]()
Tak si myslím, že zvedá hlavičku právě proto, že je jinak v pohybu omezená ![]()
Chuděra malá. Tak snad už se peřinky brzy zbavíte. Naše Kája bývá na bříšku několikrát denně a i tak se předklání. Přijde mi, že tak dává najevo, abychom ji pochovali. No a z kočáru chce zase vidět. Je to malá zvědavka
Holky a je v poho když náš malej to nedělá vůbec. Jsou nám 4 a půl m.
Tak to asi budeme mít hoooooodně čilé dětičky
Až začnou chodit, tak se hezky proběhneme ![]()
Zdravím všechny. Naše Kája (1.8. jí budou 4 měsíce) se před několika dny začala předklánět (v leže na zádech). Stačí jí podržet ručičky a už by si sedala. To dělá i v kočárku, i když ji nikdo nedrží. Vždyť je na sezení ještě malinká! Dělají to také vaše děťátka?