Nevázací šátek

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3839
3.6.11 08:52

Nevázací šátek

Ahoj,
chtěla bych se zeptat na názor zkušených maminek, které nosí své děti v šátku. Za týden se mi narodí první mimčo a uvažuji, v čem ho budu nosit, když bude potřeba. Mám už nosítko Baby Bjorn, ale to je vhodné až tak od tří měsíců… Do té doby jsem uvažovala o šátku. Jenže mě to trochu děsí, přijde mi to docela komplikované a zdlouhavé. Našla jsem ale v eshopu tzv. nevázací šátek , což je vlastně jen takový skřížený popruh, do kterého se dítko umístí v různých polohách. Viz foto. A můj dotaz: myslíte, že je to plnohodnotná náhrada klasického šátku nebo v tom vidíte nějaká úskalí?
Předem díky za vaše názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26574
3.6.11 09:10

Já bych to rozhodně nekupovala. Zřejmě se to nedá nijak dotáhnout a mimčo potřebuješ mít těsně na těle, aby ti nikde nevlálo.
Doporučuji šátek, naučit se jeden úvaz zvládneš i podle videa. Když se podíváš sem: nosenideti.cz, tak tam najdeš diskuze podle města a v Praze je hodně šátkařek, určitě ti to některá ukáže.
Kdyby jsi nechtěla šátek, tak snad počkat pár měsíců a koupit ergonomické nosítko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
3.6.11 09:20

Black.orchids, s nevázacím šátkem nemám zkušenosti, ale podle toho, že neznám nikoho, kdo by v tom nosil (a nosnic znám hodně) soudím, že to zas až tak dobré nebude..
O nějakém vaku jsi neuvažovala? Nejlíp z referenci vychází Haipa-Daipa vak. Na občasné nošení novoše by mohl být fajn, i když zatěžuje jen jedno rameno.

A dovolím si okomentovat i to druhé, co jsi zmínila. BabyBjorn jsi koupila nový?
A proč zrovna tohle?
Tohle je totiž jen velice drahá klokanka :-(
Za stejnou cenu jsi mohla mít kvalitní ERGONOMICKÉ nosítko..

EDIT: podívala jsem se pořádně na odkaz, už jsem o tomhle slyšela, ale chybí mi ta osobní zkušenost.
Popisují tam absenci přezek jako nějakou výhodu, já v tom vidím spíš nevýhodu. Látka se může dost prověšovat, neudrží váhu a ty ji nemáš pak čím dotáhnout. Já osobně bych prostě nespoléhala jen na to, že mi tohle sedne díky konf. velikosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
3.6.11 09:38

Cappy, díky za komentář.
Koukala jsem na fotky Haipa Daipa vaků a přijde mi to v podstatě stejné, jako to, na co jsem natrefila já. Ale nemám absolutně zkušenosti, tak nedokážu posoudit… Ale něco takového jsem si představovala místo šátku na ty první týdny/měsíce.

Baby Bjorn mám nové, líbí se mi, že je vyztužená zadní část, tak by mě nemusely bolet záda…a taky jsem to viděla hodně v zahraničí, že v tom hodně nosí děti, tak jsem si říkala, že to až zas tak špatné nebude :-) tedy žádný hluboký spotřebitelský průzkum jsem nedělala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
3.6.11 09:52

Já řeším úplně stejný problém… Budu s mimískem cestovat letadlem /+ 1 přestup, potom z Prahy vlakem…/ na konci července - to mu bude cca měsíc, a je fakt, že tady ve Francii mají téměř všude BabyBjorn a ergonomická nosítka v obchodech zrovna vidět nejsou, aby si je mohl člověk prohlídnout a ozkoušet :-( .

Koukala jsem, že v jednom obchodě mají takový ten vak na rameno, ale je z velmi tenké látky, toho se docela bojím, že to miminko tam není moc chráněno :nevim: , no a z šátků mám taky docela strach - když je potřeba mimčo rychle vyndat a dát zase zpátky … snad tu někdo poradí něco víc :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
3.6.11 09:56

Já to takhle na dálku neposoudím, musela bych si aspoň ošahat materiál, fotka toho moc neřekne.
Závěr: může to být fajn, ale taky nemusí.
Třeba se ozve někdo s osobní zkušeností ;-)

BabyBjorn - vyztužená zádní část? Ono by bohatě stačily pořádně vypolstrované popruhy, pořádný bederák a přezka spojující ramenní popruhy.
Tebe možná záda bolet nebudou, neposoudím, zase nemám osobní zkušenost (a taky ani nikdy mít nebudu), on je problém někde jinde.
U toho nevázacího šátku sis jistě četla, že je důležuté, aby mělo dítě látku hezky od kolínka ke kolínku - podsazený zadeček. To způsobí správné zakulacení zad, díky kterému šetříš páteř svého dítěte.
Tohle BB neumožňuje :-?
A že je to hodně vidět v zahraničí? To nemusí být záruka kvality. I tady v ČR narazíš na spoustu klokanek, stačí se s nějakou klokankářkou dát do řeči a zjistíš, kde je kámen úrazu - většinou nevědomost nebo šetřivá česká povaha (vždyť klokanka se dá sehnat za pár stovek) - v horším případě obojí :-?

Věř, že v ergonomickém nosítku by tě záda taky nebolela a navíc bys poskytla svému dítěti nesrovnatelně lepší komfort nošení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
3.6.11 10:03

ahoj holky :-D
tak my jsme si nosítko BABY BJORN na našeho prcka taky koupili-chodím s ním na krátké procházky nebo na nákup, když je manžel v práci, ať nemusím pořád vytahovat kočár(3.patro bez výtahu)a jsme s tímto nosítkem velmi spokojeni-záda mně nebolí vůbec, já v tom mám i tu vložku pro novorozence a nemůžu si ho vynachválit a prcek my v tom vůbec nebrečí a je v něm absolutně spokojený :dance:
taky jsem chtěla nějaké nosítko, vím, že šátek bude asi nejlepší, ale já jsem se prostzě bála toho vázání, že to někde blbě zavážu než se to naučím a prcek my z toho vypadne, tak proto jsem ho nechtěla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
3.6.11 10:04

Šátkařky že nejsou vidět? To máte možná pravdu, ono nás moc není, já mám třeba ve svém okolí v okruhu 15km asi jen 4 nosící kamarádky :-(
Ale zase na fóru o nošení dětí (www.noseniDetii.cz) mám pocit, že je nás strašně moc. Pořád se pomaličku ale jistě rozrůstáme.

Ve větších městech by měla být koncentrace větší.

Pro spoustu lidí je nošení spíš něco, co život ztěžuje, navíc je nošení v šátku velmi často spojováno s hmotnou nouzí 8-) :lol: jakože nemáme na kočárek :lol:
Není to prostě zas až tak IN jako mít kočár Bugaboo :wink:

Mahoro , i Francouzky mají fórum pro nosnice ;-)
Navíc, pokud vím, z Francie pochází šátky Neobulle, tak na tom tak tragicky s nošením určitě nebudete.
Na zahraničních fórech (www.thebabywearer.com nebo www.naturalmamas.co.uk) občas na nějakou Francouzku narazím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
3.6.11 10:09
Black_Orchids píše:
Baby Bjorn mám nové, líbí se mi, že je vyztužená zadní část, tak by mě nemusely bolet záda…

Aby z toho neboleli záda mimino, v nosítku či šátku je usazené tak, že má zakulacenou páteř, tudíž hlava nenaléhá přímo na páteř (uvědom si, jak je s porovnáním s tělem obrovská)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
3.6.11 10:16

Já prostě tyhle klokanky, byť jsou sebedražší a mají pořádnou reklamu, nedoporučím.
Ale pokud někomu nestačí důvody, které jsem tady vypsala, tak vím, že se mám stáhnout. To je totiž jeden z těch důvodů, proč je vidět tolik klokanek - nevědomost a neochota přijímat informace.

Na závěr přidám ještě taky referenci:
Měla jsem Manducu, měla jsem Ergo, nošení bylo velmi pohodlné, nejen pro mě (díky perfektně posltrovaným popruhům a pořádnému bederáku), ale i mému synovi. Jako bonus nevisel za rozkrok (jako u klokanek) a byl usazen ve správné poloze - látka hezky od kolínka ke kolínku, podsazený zadeček, kulatá záda. Šetřila jsem jeho páteř.

Nyní mám batolecí ergonomické nosítko Skaldino, bez problémů nosím 15kg syna (narozen 11/2008) - navíc stále v ergonomické poloze. A ještě vlastním hromádku šátků, jejichž uvázání je otázkou cviku, žádná hrůza z motání 5m hadru, jde to samo a je táááák pohodlné :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
3.6.11 11:28

Ahoj,
už tu bylo řečeno hodně, a já se přidávám ke Cappy - klokanku nebrat, je to to nejhorší, co můžeš dítěti udělat. A to, že vidíš, jak to ostatní nosí - to neznamená, že je to správně. ;)
Ergonomické nosítko je super, já jdu právě testovat Manducu. Zatím šátkuju, mám elastický šátek MaM Eco a uvázání je hračka. A kdyby se mi malinká v tom tak nemlela a neřechtala se tomu, tak to bude ještě snažší. :-)

Ten nevázací šátek vůbec neznám, ale od pohledu se mi na něm nelíbí ta možnost nedovázání, nedotažení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
3.6.11 13:40

díky za vaše názory.
co se týče nosítka: chci ho používat až tak od 3 měsíců, a to na kratší vzdálenosti, nechci v tom dítě vláčet někam půl dne (už i kvůli sobě :-) )… a proto si nemyslím, že by Baby Bjorn byl zas tak špatný výrobek pro tyto účely.
S tím nevázacím šátkem ale netuším, jak se rozhodnout… Přišlo mi to pro dítko do 3 měsíců jako docela dobré. Je tak zásadní, abych ho k sobě co nejvíc přitáhla a znehybnila? Nestačí, když prostě bude v takové těsnější kolíbce? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
3.6.11 13:46

Já velice ráda, říkám, ať se dospělý člověk zkusí sám pověsit za rozkrok a taky jen na chvíli 8-)

Black_Orchids, já už jsem řekla všechno, co jsem chtěla a mizím - viz co jsem psala výše :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
3.6.11 13:52

Chápu, že když jsi dala za BB takové prachy, nerada uznáš, že je to naprosto nevhodné pro nošení dítěte, ani na chvíli.
Tak ještě poslední pokus: http://www.nosenideti.cz/clanek.php?…

Nevázací šátek nevím, zkušenosti nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
3.6.11 14:05
Alpaka píše:
Chápu, že když jsi dala za BB takové prachy, nerada uznáš, že je to naprosto nevhodné pro nošení dítěte, ani na chvíli.
Tak ještě poslední pokus: http://www.nosenideti.cz/clanek.php?…Nevázací šátek nevím, zkušenosti nemám.

tak vydané peníze budou asi to poslední, co by mě na tom vadilo. Spíš si říkám, proč je to tak často k vidění v tolika různých zemích (a děti v tom nevypadají, že by nějak při nošení trpěly), ale zde je to označováno za přímo škodlivé… to mi vrtá hlavou.
Ale děkuji za link, pozorně přečtu a zkusím si najít ještě i názory z jiných stran (ortopedi, rehab. pracovníci apod.) Pak se rozhodnu, zda budu nebo nebudu používat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí