Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, sice to díky bohu neprožívám, ale stejně mě to tak napadlo, protože vůbec nevím, co bych dělala, vzhledem k tomu že mám doma tři puboše.
Jak byste reagovaly, kdyby se váš náctiletý potomek přidal k nějaké pochybné partě, která paří ostošest, hulí trávu, leze na místa, kde nemá co dělat apod.? Zakázali kontakt? To ničemu nepomůže, dítě si cestu najde…asi bych dítěti promluvila do duše a pak jen doufala že má nějaký ten rozum, ale jinak opravdu nevím. Zajímají mě vaše postřehy a zkušenosti. ![]()
@SisiYetti Nooo, mojde dcera má kamarády co si trávu občas dají, pařej taky dost a kraviny vymýšlejí taky
prostě jsou mladý no. Věř tomu že ani tvoje děti nejsou svatoušci když jsou někde venku ![]()
Ja jsem se pridala, vsichni jsme z toho vyrostli a 99 % z nas je ok, chodime do prace, mame konicky, nekteri mame deti, zijeme normalni zivoty ![]()
Zatrhla bych kapesné, vymyslela jiný program a doufala.
Většina lidí, co znám, z tohoto nevyrostla tak úplně a dost velká část jich začala brát drogy a páchat trestnou činnost.
@Sany80s jako že třeba šestnáctiletému člověku budeš plánovat program??
Teoreticky je ideální zjistit, proč to dělá a snažit se ho přesměrovat jinam
Ale to se líp řekne než udělá.
Pokud by to bylo fakt přes čáru, tak bych jak píše @Sany80s zatrhla kapesné, vysvětlovala, ptala se a doufala.
Ono z toho někteří lidi vyrostou pozdě a pak přiměřeně tomu řeší chybějící maturitu/výučák, nebo přebývající dluhy, závislosti, trestní rejstřík…
Myslím, že to nemá řešení (snad leda se odstěhovat). Nejdůležitější je dítě dobře vychovat, aby samo vědělo, co je dobré a co ne. Nemluvím o občasné marihuaně nebo pití, ale třeba o tvrdých drogách nebo trestné činnosti.
@kacz Lze to.
Abych byla upřímná, moc nevím, kdy by se moje dítě poflakovalo s partou.
V týdnu jsou buď ve škole nebo mají různé zájmové aktivity. O víkendu mají též co dělat.
1. Poskytnout správný směr a korigovat výběr kamarádů ještě v době, kdy je to ok, takže před pubertou.
2. Paření a občasné hulení neznamená špatnou partu.
3. Zásah v případě, že se jedná o něco závažného.
4. Těžko soudit, jestli dotyčný z pařeb vyroste v normálního jedince s normálním životem, nebo se prohulí do nějaké skupiny
a mnohdy i huliči něco vystudují, najdou práci, třeba bych jejich život žít nechtěla, ale co už…
@Sany80s píše:
@kacz Lze to.
Abych byla upřímná, moc nevím, kdy by se moje dítě poflakovalo s partou.
V týdnu jsou buď ve škole nebo mají různé zájmové aktivity. O víkendu mají též co dělat.
Ono by stačilo, kdyby místo zájmové aktivity dali přednost právě té partě. Nebo šli za školu.. Myslím, že každý puberťák, když chce, tak si způsob najde.
@Paola21 píše:
Ono by stačilo, kdyby místo zájmové aktivity dali přednost právě té partě. Nebo šli za školu.. Myslím, že každý puberťák, když chce, tak si způsob najde.
Ano, jenže to bych se okamžitě dozvěděla a místo volnosti by dostali doprovod. Což je v jejich letech dost ostuda.
@Sany80s a až vypadnou z domova a bude odstraněna maminka, která jim plánuje život, tak nebudou vědět, co s časem a to poflakování si vynahradí… Třeba na vejšce. Podle mě je tohle řešení krátkozraké.
@Paola21 píše:
Myslím, že to nemá řešení (snad leda se odstěhovat). Nejdůležitější je dítě dobře vychovat, aby samo vědělo, co je dobré a co ne. Nemluvím o občasné marihuaně nebo pití, ale třeba o tvrdých drogách nebo trestné činnosti.
S tím souhlasím.. Já jsem teda pubertu měla dost divokou, ale zas jsem třeba nikdy nechodila za školu nebo tak. Ale cigarety, alkohol, občas i ta tráva. Nakonec jsem z toho vyrostla a vyhrál ten základ výchovy, co jsem v sobě měla. Začla jsem se trhat od kamarádky, radši jsem se pak už i nechala zapírat, protože se to už s ní začlo ubírat hodně blbým směrem. Normálně jsem vychodila střední, odmaturovala jsem a odstěhovala jsem se z rodnýho města. Odpracovala jsem si pět let, pořídila vlastní bydlení, vdala jsem se a teď jsem na mateřské. S tou kamarádkou to šlo hodně rychle pak už z kopce. Školu nedochodila, začla fetovat, krást, šlapat. Seděla i v base za krádeže. Občas zaslechnu od našich jenom nějaký její ostudy. Bydlela u nás v paneláku, někdy tam prý ještě zajde za mámou. Jinak je často viděna jak se poflakuje po sídlišti s pochybnýma lidma a tak. ![]()
Vyjmenováváš veci, které nekdy dělala většina lidi. Nehrotila bych to ![]()
@Sany80s píše:
Ano, jenže to bych se okamžitě dozvěděla a místo volnosti by dostali doprovod. Což je v jejich letech dost ostuda.
Jako doprovod do školy? No tak odejdou po první hodině. Budeš s nima sedět ve třídě? Já jsem ve čtrnácti dostala trojku z chování za 100 neomluvených hodin, pár dní mí rodiče ani nevěděli, kde jsem, nakonec jsem odmaturovala na gymplu s vyznamenáním a dneska mám doktorát…
Trocha rebelie je v pubertě nezbytná.