Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
potřebuji poradit jak na to. Dcerka má necelé 4 roky, je hodná, samostatná, ve školce si pěkně hraje. Jediné s čím máme obrovský problém je ranní vstávání do školky. Pročetla jsem tady různé diskuze, ale stále nějak tápu jak na to. Zkouším to po dobrém, po zlém…Nakonec se mi ji sice podaří z lůžka dostat, ale před tím je vždy 20 minutový záchvat pláče, řevu, kopání kolem sebe, kříčení na mě ať nemluvím, že chce spát…a docílím toho akorát tak mým řvaním a vyhrožováním, že ji nechám doma samotnou a jak je zlá (to pak pláče ještě víc a drží se mě jako klíště abych neodešla, bojí se mého křiku a vidím jak ji to stresuje) ![]()
Prosím co se vám osvědčilo a jak na takové dítě? Nechci po ní ráno křičet a vyhrožovat, chtěla bych dosáhnout toho, aby vstávala lépe a spokojeněji…
Díky moc za rady ![]()
@kruel dcera 2r 8m taky nechce po ranu z postele. 10 minut se tulime, rikam, ze se mi taaak nechce do prace a ona, ze musim! Pak ji nalakavam na pohadku nebo se jdeme podivat na komin z okna, na ptacky, proste komedie
Ale snazim se po dobrem, jakmile se rozcilim a zacnu vyhrozovat, je to horsi. Zkus necim pozitivne motivovat. Dneska pujde o neco driv, jdu pro ni ja, budeme sbirat kastany ble ble ble
taky me ty rana nebavi…
Příspěvek upraven 04.10.17 v 09:45
Mojí dceři vyhovuje, když jí ráno pustím z radia pohádku, dám jí mlíčko do flašky a dám jí 15 minut, aby se v klidu probudila. Pak vstává bez problémů. Má 3,5 roku.
Myslíte že by bylo lepší ji budit třeba ještě o deset minut dřív aby se probrala? Vstáváme tak, že pak za 35 minut jdeme do školky…možná je to málo pro ni ![]()
Chce si ráno ještě hrát, což si vždycky ještě chvíli hrajeme…ale nechci na ni ráno křičet, vyprovokuje mě že šíleně křičí ona
![]()
No, ja také nemám ráda, když na me ráno někdo mluví, zkus vzbudit o něco dříve tak aby se mohla v posteli dotáhnout, pokud máte v pokoji tmu, rozsvítila bych lampičku a pustila popřípadě rádio, aby něco mluvilo a znovu neusla,
@kruel píše:
Myslíte že by bylo lepší ji budit třeba ještě o deset minut dřív aby se probrala? Vstáváme tak, že pak za 35 minut jdeme do školky…možná je to málo pro ni
Chce si ráno ještě hrát, což si vždycky ještě chvíli hrajeme…ale nechci na ni ráno křičet, vyprovokuje mě že šíleně křičí ona![]()
Muzes to zkusit. My vstavame v 6 a odchazime az v 7 (ale kvuli pomalemu manzelovi
). 35 minut se mi zda malo, pokud potrebuje 20 minut na probrani. Dcera vstava z postele tak po 10-15 minutach teprve (s tim pocitam). Zazvoni budik a hned ji netaham ven.
Driv vstat a driv chodit spat. My mame na odchod z domu, tak hodku a pul. Dceru nalakam na dobrou snidani a ranni pohadku.
Asi máte pravdu, možná bude lepší vstávat dříve (5:30 místo 5:45) ![]()
Já přijdu, přilehnu do postele, budím pusinkama a hlazením, napřed šeptám, pak mluvím nahlas. Pak udělám světlo, otevřu dokořán dveře od pokojíčku, aby slyšel provozní hluk a jdu připravit mlíčko do flašky. Až je mlíčko ohřáté, nalákám ho na pohádku. Dorazí, popíjí mlíčko a válí se po gauči u pohádky. U toho se probere. Pak už je použitelný. Od vstávání do odchodu do školky máme hodinu čas. Přijde mi to akorát.
Davat drive spat? Vim, ze moje deti potrebuji aktualne cca 10,5 hodin spanku, takze ukladam pred 20, chvilku obcas kecaj, usinaj, ale do 20:30 byva ticho. Vstavaji samy mezi 6:45-7, takze mame rana na pohodu (odchazime 7:45 do skolky, takze 45-60 minut na vse - ja teda vstavam driv, kojim mimino a najim se jeste v klidu). No, na pohodu asi krom mimina, ktere ma jakysi vlastni rezim, ovsem nezbyva, nez ho ignorovat
.
Vstavame v 6, 6:25 nejpozdeji sedime v aute a frcime do skolky, driv jsem davala snidani do skolky, ted uz se casto stiha i nasnídat.
Ja osobne ucim deti vstat hned. Dite vzbudila a odnesla do obyvaku, ze zacatku jsem i v podstate komplet oblekla. Dite si zvyklo, ted staci rano pohladit, dat pusu a podat ruku, vstane sam, sam se oblikne, dojde do koupelny, nasnida.
Mne mama tahala i trictvrtehodiny, neumela byt dusledna, doted mam problemy se vstavanim, budika mam na pul sestou a minimalne dvakrat ho zaklapnu, z postele se vykopu za 10 minut 6, taktak se stihnu obleknout, snidam v praci…
@kruel píše:
Asi máte pravdu, možná bude lepší vstávat dříve (5:30 místo 5:45)
By me zabilo ![]()
V kolik chodi spat?
@Šarlota4 ja ji muzu zahnat do postele o hodku driv, ale stejne usne kolem devate, jen vyjimecne drive. Kdyz spi odpo ve skolce, doma driv neusne.
Já synovi 4 roky udělám do flašky mlíčko nebo čaj. Vlezu si k němu ještě do postýlky než vypije čaj, tak mu pustím pohádky a při nich se obléká. Budím ho dřív, aby měl čas zkouknout pohádky ![]()
@kruel píše:
Asi máte pravdu, možná bude lepší vstávat dříve (5:30 místo 5:45)
Ten čas je naprosto sileny. To bych na tebe taky byla hnusna
nemůžeš si domluvit v praci pozdější příchod? Nebo manžel, ze by vozil?
@blumen píše:
By me zabilo
V kolik chodi spat?@Šarlota4 ja ji muzu zahnat do postele o hodku driv, ale stejne usne kolem devate, jen vyjimecne drive. Kdyz spi odpo ve skolce, doma driv neusne.
Aha vy vstavate takhle brzy. My az v 7 a do skolky vyrazime v 8:30.