Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás všechny, tak mě dneska napadla jedna věc. Klepete, když vcházíte dětem do pokoje, chodíte tam když nejsou doma, šacujete skříně anebo jim uklízíte? Syn třeba nemá rád, když mu do pokoje lezu a respektuju to, nechodím tam když nemusím a pokud ano, klepu. Uklizeno mívá a problémový není. Totéž dcera a synovec, který u nás bydlí. Ale zase jsem se setkala i s tím, že rodiče brali pokoj dětí skoro jako obývák a chodili tam, jak se jim zachtělo, bez klepání a jakéhokoliv upozornění, což mi připadalo jako značné narušení soukromí, když přihlédnu, že děti byly již v pubertě…tak teď nevím, kde je hranice ignorace a narušení soukromí.
Jak to máte vy?
Děti mají společný pokoj (9 a 6let) a když mají zavřeno, klepu. Jinak se hlásím když už jdu po schodech k nim. Oni k nám do ložnice taky klepou. Bez účasti uklízím věci -oblečení, hračky- tomu mladšímu. Staršímu dítěti už ne, tomu položím oblečení na komodu a ono si to uklidí. Do jeho hraček a os. věcí nelezu, v případě nepořádku jen řeknu ať si uklidí.
Teď jsme teda vyklízeli ze skříně malé oblečení a bylo to za asistence, bez něho bych to nedělala.
Když nejsou doma, do pokoje jim nechodím, max právě zanesu čisté oblečení.
Stejně tak klepu oběma když jsou v koupelně a staršímu dítěti nelezu do mobilu, atd.
@SisiYetti Já se jim ani nedivím. Divím se, že jsme přežili my. ![]()
@SisiYetti ahoj jak to dopadlo se synovcem? Je u vas spokojeny? Jinak me rodice klepali, jednou tata neklepal a nacapal me s frajerem ![]()
@SisiYetti nam rodiče pokoje chodili jak na promenadu, neskutecne me to rozčilovalo. Stejne tak nam bez okolků lezli do věci, kdyz treba neco hledali. Ted mam deti jeste maličké, takže jim do tech věci lézt musím, ale snad to dokážu vybalancovat tak ze az přijde správná doba, soukromí deti zůstane zachováno.
Než vejdu, klepu. Do pokoje, do koupelny… Dcera má 4 roky. Spíš hlavně aby se nelekla když rozrazím dveře, ale taky ať ví, že je to slušnost.
Holky mají 3 a 6 let. A klepu už dlouho.
Když vcházím do koupelny tak volám a klepu. Ale většinou se potápí a nebo si hrají tak je většinou polekám, tím že se tam objevím.
Starší je v 1.třídě, aktovka zatím není tabu, tak tam si vlezu pro deníček nebo kouknout do pouzdra jak vypadá výbava…
Až jí to začne vadit, budeme koukat spolu.
Kdyz jsou zavrene dvere, tak klepu… uklizim v pritomnosto deti ( jsou jeste male 5 a 6 let), respektuju jejich „schovky“ s poklady… ale kazdy to ma jinak. Moje sestrenice nainstalovala dceram do detskeho pokoje tajne kameru
aby vedela, co se tam deje ( holky 6 a 12 let)
Nechapu
Prijde ji to normalni a jeste se s tim pochlubila ![]()
@Šarlota4 Synovec je tedy už oficiálně u nás, zezačátku byl dost zamlklý, ale pak se už rozkoukal, začal chodit do školy a teď už mi tu všichni tři puboši i se synovým přítelem blbnou a je tu teda veselo. ![]()
Ja mam jeste male decka dva skolkare a mladsi skolacku, takze vsichni si jeste nechavaji otevrene dvere pokoje a zatim to neresi. Nejstarsi nekdy rekne mladsim sourozencum, ze vy jste byli v mem pokoji, pozna, ze ma neco preskladane jinak.
Soukromi jsme jim doprali tim, ze maji kazdy svuj pokoj a do budoucna kazdy sve soukromi zajisteno. Zatim si kamarady, spoluzaky vodi 9r. dcera. A ne nelezu ji do pokoje, kdyz ma navstevu.
Az si budou chtit pozvat pozdeji nekoho na noc, muzou a jasne, ze budeme klepat.
Nechci omylem videt, co nepotrebuji videt
.
Děti mají 12 a 8 let a ano, klepeme. Mají právo na své soukromí.