Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My dvere v byte snad ani nezavirame, takze neni na co klepat… Nase deti si naopak nechavaji otevreno i v noci, chteji mit pocit, ze jsou s nami. Zrejme jsme divna rodina.
@SisiYetti píše:
Zdravím vás všechny, tak mě dneska napadla jedna věc. Klepete, když vcházíte dětem do pokoje, chodíte tam když nejsou doma, šacujete skříně anebo jim uklízíte? Syn třeba nemá rád, když mu do pokoje lezu a respektuju to, nechodím tam když nemusím a pokud ano, klepu. Uklizeno mívá a problémový není. Totéž dcera a synovec, který u nás bydlí. Ale zase jsem se setkala i s tím, že rodiče brali pokoj dětí skoro jako obývák a chodili tam, jak se jim zachtělo, bez klepání a jakéhokoliv upozornění, což mi připadalo jako značné narušení soukromí, když přihlédnu, že děti byly již v pubertě…tak teď nevím, kde je hranice ignorace a narušení soukromí.Jak to máte vy?
Zatím má syn dveře do pokoje otevřené. Jak se zavře, dělá tam něco zakázaného. Ale ještě mu nejsou tři. Plánuju ho naučit uklidit si vyžehlené věci, takže mu do skříně polezu minimálně. A ťukat budu na dveře taky. To samé ale budu očekávat i od něj - aby mi nelezl do věcí, nehrabal v šuplíku, kde mám svoje věci, v kabelce.
Syn má 6 let a zatím teda neklepu, když jdu k němu do pokojíku. Většinou má dveře otevřené, tak mu nejspíš nevadí, když tam občas nakouknu.
@SisiYetti píše:
@Šarlota4 Synovec je tedy už oficiálně u nás, zezačátku byl dost zamlklý, ale pak se už rozkoukal, začal chodit do školy a teď už mi tu všichni tři puboši i se synovým přítelem blbnou a je tu teda veselo.
Tak to je fajn
mel kliku, ze vas ma. Moc jsem vam fandila, aby to v ramci moznosti dobre dopadlo ![]()
Známá čte pravidelně deník své desetileté dcery, prý aby byla v obraze, kdyby měla nějaký problém nebo se dostala do průšvihu, může pak zasáhnout i bez toho, že se dcera svěří. Já nevím, mně to připadá od ní nefér a neslušné, ale co já vím, jak budu uvažovat s dcerou na prahu puberty ![]()
@SisiYetti píše:
@Šarlota4 Synovec je tedy už oficiálně u nás, zezačátku byl dost zamlklý, ale pak se už rozkoukal, začal chodit do školy a teď už mi tu všichni tři puboši i se synovým přítelem blbnou a je tu teda veselo.
To je supr, jsem moc ráda, že to takhle dopadlo ![]()
@Michelle_M píše:
Známá čte pravidelně deník své desetileté dcery, prý aby byla v obraze, kdyby měla nějaký problém nebo se dostala do průšvihu, může pak zasáhnout i bez toho, že se dcera svěří. Já nevím, mně to připadá od ní nefér a neslušné, ale co já vím, jak budu uvažovat s dcerou na prahu puberty
Jo cist denik dcery mi prijde dost ubohe.
Moje dcera ma denicek se zamkem, klicek ma polozeny na stole porad a ani by me nenapadlo ji smirovat v myslenkach, ktere si chce zapsat.
@SisiYetti mám ještě malé děti, 6 a 4 roky, takže neklepu, ale mají také stále otevřené dveře. Na zavřené dveře jsem myslím i klepala. Ale jakmile se dostanou do puberty či jen si začnou více vyhraňovat svoje soukromí, mám v plánu klepat. Jako dítěti mi to hodně vadilo, když rodiče do pokojíčku neklepali, ale pamatuji si to jako puberták a starší, jako malé dítko si to neuvědomuji.
Edit: oblečení jim probírám já. Co je malé bezmilosti odebírám, pokud jim oblečení je, dcery (starší) se ptám, zda to bude nosit, zvlášť pokud jsem ji v tom vůbec neviděla. Co se týče ostatních věcí, občas jim to za jejich účasti proberu, dcerka je neskutečný sběrač a sbírá fakt všechno, včetně starých hnusných skořápek od ořechů či různé papírky apod.
Já jsem měla s bráchou společný pokojík a vždycky jsme měli otevřené, takže mamka klepat nemusela. Byla u nás v pokoji vařená pečená a nikdy nám to nevadilo, protože s ní byla sranda
I když za námi chodili kámoši a kámošky, tak měli naši mamku rádi a když nedošla ona za námi, tak oni za ní vždycky došli na chvilku pokecat ![]()
Já mám zatím holčičku malou (necelý rok), ale když jsem byla dítě, neměla jsem soukromí žádné a dost mě to poznamenalo. Bydleli jsme tři děcka v malém pokoji, navíc starší brácha, takže holčičí soukromí žádné. Rodiče i sourozenci mi úplně běžně lezli do koupelny, do skříně, do stolku, i do počítače. Ovšem co mě mrzí dodnes nejvíc - že táta našel můj deníček, co jsem si tehdy psala, samozřejmě zamilovaná malá holka, že
Mohl to prostě s úsměvem přejít. Nicméně on si to přečetl a potom to před celou rodinou vytáhl a utahoval si ze mě.
Já bych tohle dceři nebo někomu jinému v životě neudělala
Takže rozhodně budu její soukromí ctít, protože vím, jak zoufalé to bylo, když moje soukromí nikdo nebral vážně
@Agrion píše:
@Rive To taky nechapu… holky ma naprosto bezproblemove
Stihomanka, to neni normalni. Ale jeji vec.
Az decka odrostou, muzou dat matce kameru tajne do loznice.
@mroe máme to stejně jako vy, dveře jsou skoro pořád otevřené, akorát když třeba mladej hraje na playstationu online a mluví u toho, tak si zavírá, protože mě to rozčiluje
, jinak ani když má zavřeno, tak by mě nenapadlo klepat ![]()
@Monchichik píše:
@mroe máme to stejně jako vy, dveře jsou skoro pořád otevřené, akorát když třeba mladej hraje na playstationu online a mluví u toho, tak si zavírá, protože mě to rozčiluje, jinak ani když má zavřeno, tak by mě nenapadlo klepat
To jsem šťastná, že nejsem sama. Už jsem si myslela, že nejsme normální.
Dveře taky nezavíráme. Jen při výraznějším hluku (hádkách, hrách a pod.)
I do ložnice zavíráme, jen když máme s manželem manželskou poradu
a po poradě dveře zase otevíráme.
@Inam no máme to stejně, navíc máme psa, kterej korzuje po bytě a nevím, kdo by mu chodil ty dveře pořád otvírat ![]()