Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zdravím,
už si nevím rady s dcerou(14). Na začátku roku potkala staršího kluka(22) Momentálně je v ústavní výchově, ze které soustavně utíká. Od září má nastoupit do psychiatrické léčebny, protože neví co s ní. Jelikož jsem úplně hloupá, tak přestože je na útěku, občas ji vídám, dokonce jsem kvůli tomu měla zařízen byt. Vzala jsem ji i na dovolenou, abychom měly čas si spolu promluvit. Dělám to i pro moji mámu, která tuto situaci hodně špatně snáší. Minulý týden jsme byli na dovolené a dcera spala u mámy každý den. Až při příjezdu mi řekla, že ji dcera kradla peníze(dohromady cca 3 500). No a včera telefonovala tomu svému, spěchalo se a já nedopatřením odjela bez svého telefonu. Mám nejnovější model iphonu. Napřed slíbila, že mi ho donese a pak už jen když ji dám PIN. Na to jsem reagovala, že nejsem úplně blbá. Nakonec to dopadlo tak, že ho moje máma musela od dcery a toho přítele za 2 500,– odkoupit zpět.
A na co se ptám? Po tom všem, co dělá už jsem tak zklamaná, že ji nechci ani vidět. Je mi jedno, co dělá a co s ní bude. Jsem jako matka normální? Nevzdávám to moc brzo? Co vše jste ochotné odpustit vy?Děkuji za každý názor
Nevim, neumím si tohle predstavit a hlavně co vsechno předchází tomu, ze je 14lete dítě v takovém stavu? Ústavní výchova, léčebna, krade.. Měla šťastné detsvi?
@Alušáček píše:
Nevim, neumím si tohle predstavit a hlavně co vsechno předchází tomu, ze je 14lete dítě v takovém stavu? Ústavní výchova, léčebna, krade.. Měla šťastné detsvi?
Jako otec o ni nejevil nikdy zájem a někdy z toho byla smutná, ale jinak měla úplně všechno. Máme krásný byt, výlety, byla jsem žena v domácnosti, takže jsem měla čas se ji hodně věnovat. Asi jsem měla být přísnější..vůbec nevím, co se stalo. Byla vždy komunikativní apod ale taky povahově náročná, to je pravda. Teď jako kdyby byla úplně mimo. Drogy nevím. Vypadá pořád stejně, v noci spala normálně a taky jedla normálně. Ale alkohol a tráva, tak to určitě ano
@Anonymní píše:
Jako otec o ni nejevil nikdy zájem a někdy z toho byla smutná, ale jinak měla úplně všechno. Máme krásný byt, výlety, byla jsem žena v domácnosti, takže jsem měla čas se ji hodně věnovat. Asi jsem měla být přísnější..vůbec nevím, co se stalo. Byla vždy komunikativní apod ale taky povahově náročná, to je pravda. Teď jako kdyby byla úplně mimo. Drogy nevím. Vypadá pořád stejně, v noci spala normálně a taky jedla normálně. Ale alkohol a tráva, tak to určitě ano
Ona mohla mít vše, co jiné děti, ale přijde puberta, chytne se špatných lidí a už to jede. Bohužel se to může stát opravdu každému, i když samozřejmě jsou jisté povahové rysy a patologie v rodině, které tomu jdou naproti. Hlavně si to nevyčítej!
@Anonymní píše:
Manžel není její otec a je to složité, takže se do toho montovat nemůže. Nesouhlasil s tím, že jsem stále na ni tak ´´hodná´´
No, napřed ji musí policie chytit, aby ji tam mohli odvést..
Policie je to nejmenší, to je otázka pár dnů. Až ji zase někde venku potkáš, vytoč 158.
Z léčebny už neuteče… Akorát je tedy 'blbý", že se v léčebně mísí děti, co tam zrovna úplně nepatří…že v léčebně by měly být děti, co se chtějí léčit, protože mají psychotickou poruchu, onemocnění mozku, nebo různé bolístky na duši a potřebují klid. Ne děti s výchovnými problémy…
Ale i tak mi je tvé dcery líto, samozřejmě. A za systém nemůžeš ani ty, ani děti jako tvoje dcera.
Věřím, že se to věkem srovná. Je jí jen 14, má těžkou pubertu…a určitou roli hrají geny, no.
@Anonymní píše:
Drogy určitě ano. Na co myslíš, že asi potřebuje ty peníze…
Ten úchyl ale co s ní / po ní leze ![]()