Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, v tomto věku to bude spíš o tom, co kde děti slyšely, než že by to myslely vážně. V rodině mám chlapečka taky 10 leteho a říkal, že se děti ve třídě smějí ostatním kvůli vážně hloupým důvodům. Že je někdo chudý, holka, tlustý, gay… A používají i dost ošklivé nadávky. Ale nemyslím, že to mají ze své hlavy
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.
Ten vek mi prijde adekvatni. Vylozene nadávani a osočování mi v pořádku neprijde, ale nejak nevim kde je problem když cikána nazves cikanem. ![]()
A proč berete to, že jste cikáni, jako nadávku? Měla jsem kamarádku na základní škole, byla poloromka, ale hlásila k tomu, že je cikánka, každý to bral jako normální věc a ne jako nadávku. Je nám 54,na školním srazu mi říkala, vypadám už jak stará cigoša co, a já jí říkala, ne jako mladá cigoša a obě jsme se tomu zasmály. A jinak je to vedoucí školní jídelny a její syn ing.
Asi tak..dcera má ve třídě 3 romské spolužáky - jeden premiant, druhá prospívá se 3, třetí typický záškolák podporovaný rodinou.
Dcera se baví se všemi..Ale už jsem ji musela vysvětlit, že né pro všechny je vzdělání důležité.
Za mě bych to neřešila jako rasismus, ale spíš jako zákeřnost dětí. Za mě je to v tomhle věku stejné, jak kdyby se mu smál za tloušťku nebo brýle - stejná sviňárna.
Příspěvek upraven 28.08.23 v 15:22
Děti dovedou být kruté, ale nehledala bych v tom rasismus. Nadávají si mezi sebou i bílí - brýle, váha, lepší auto, mobil, nešikovnost při tělocviku, hloupej, šprt…
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.
A jak víš co je a není normální?
V pořádku to není, pokud mu nadával i jinak.
Nicméně vaše minorita, potažmo syn se bude nejen s předsudky setkávat na denní bázi, stejně tak jak majorita je na denní bázi vystavována nepokojům ze strany Romů. Úplně zbytečná otázka, muselo by se hodně v této minoritní společnosti změnit, aby se tak nedělo.
Jako bych se tě ptala, proč je vaše minorita tak nepřizpůsobivá, tak odpověď nenajdeš… Žijeme v oblasti, kde vaší minority rovněž není moc, pak si nedokážu vysvětlit, proč jsem včera v šeru dupala na brzdy a nejen já, abych skupinku cca 8 jedinců, včetně malých dětí z vaší minority neporazila na 4 proudé silnici, když nedaleko byl přechod pro chodce, úplně zbytečně na sebe takto upozorňují.
Příspěvek upraven 28.08.23 v 15:26
A slovo „cikán“ považuješ za vulgární, nebo proč vás to tak uráží? Ono to vůbec nemusí být myšleno špatně, spousta dětí v tomto věku ani neví, kdo je Rom/cikán (zrovna jsem nedávno poučovala děti 11 a 8 let, které netušily, přestože se s Romy semtam setkávají). Je to prostě o tom, co slyší doma od rodičů, případně od spolužáků. Posměch nebo nedejbože šikana je něco jiného, tam bych bez ohledu na barvu pleti zasáhla, klidně přes třídního učitele. Ale pokud mu jen někdo říkal, že je cikán, brala bych to jako konstatování faktu, nic víc, nic míň.
Jen nechápu, proč je syn smutný, když mu někdo řekne, že je cikán.
To není nadávka.
To v něm brzy tu přecitlivělost pěstujete a podporujete.
@Trojlístek píše:
A jak víš co je a není normální?
V pořádku to není.
Nicméně vaše minorita, potažmo syn se bude nejen s předsudky setkávat na denní bázi, stejně tak jak majorita je na denní bázi vystavována nepokojům ze strany Romů. Úplně zbytečná otázka, muselo by se hodně v této minoritní společnosti změnit, aby se tak nedělo.
Jako bych se tě ptala, proč je vaše minorita tak nepřizpůsobivá, tak odpověď nenajdeš… Žijeme v oblasti, kde vaší minority rovněž není moc, pak si nedokážu vysvětlit, proč jsem včera v šeru dupala na brzdy a nejen já, abych skupinku cca 8 jedinců, včetně malých dětí z vaší minority neporazila na 4 proudé silnici, když nedaleko byl přechod pro chodce, úplně zbytečně na sebe takto upozorňují.
Souhlas. Slušní Romové to mají těžké, ale „děkovat“ za to můžou svojí minoritě. Trpělivost opravdu dochází.
Je to „normální“ protože to slyší doma jak rodiče nadávaji na ty Cikány který někde něco třeba vyvedli..malé dítě si to neumí oddělit že jsou Cikáni a samozřejmě i jiní lidé kteří dělají neplechu a Cikáni (ano jste Cikáni je to název vaseho etnika, bohužel už dlouhou dobu je spojeno s hanlivým vyjadřováním a proto se začal užívat název Romove) kteří se chovají slušně, pracují, studuji a žijí stejně jako jininslusni lide…a to že má člověk světlou pleť neznamená že automaticky je slušný..kolikrát jsou tzv. bílí cikáni (označení pro lidi kteří žijí na hranici zákona, nepracují, pobírají dávky apod) jsou kolikrát mnohem horší…a většina dospělých to tak má také vykořeněno od svých rodičů..je to prostě několik století trvající situace kdy Cikáni dělali neplechu a je to hluboce vykořeněno do našich myslí..s tím prostě jen tak nikdo nic neudělá..to by většina z vašeho naroda musela žít tak jako vase rodina, pak by se to mohlo možná změnit…
Hmm, bohužel tak to je, děti jsou často zlé. Myslím, že podobně jako slušní romové u nás, jsou na tom slušní afroameričané v americe, také to mají často náročnější jen kvuli jiné barvě pleti.
Sama jsem se s tím setkala po přestěhování do zahraničí, když jsem si šla otevřít účet do banky. Abych mohla jít do zaměstnání a vydělávat si na živobytí.
Ale jelikož jsem tou dobou nemluvila plynně, tak se na mě paní v bance koukala jak na totálního vyvrhela, co se přistěhoval jen aby pobíral sociální dávky, ačkoli jsem pravděpodobně měla vyšší vzdělání než ona a v životě jsem dávky nepobírala.
Byl to hnusný pocit a vzbudilo to ve mě hodně hněvu až agrese. Uplně mě vylekalo, jaký tohle musí mít dopad na lidi, kteří třeba už sami od sebe k nějaké agresi mají sklon a pak se setkají s takovýmhle zacházením (a v mnohem větší míře).
Určitě je potřeba o tom s vaším synem mluvit, aby mohl ventilovat své emoce a nestřádal si tu negativitu v sobě. Určitě ho to bolí o to víc, že to býval jeho kamarád. Není to o něm, je to o tom druhém člověku.
Určitě si ale časem najde skutečné kamarády a bude mít svojí skupinku lidí, která k němu nebude mít předsudky.
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout,že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.
Asi bys měla synovi vysvětlit, že když mu někdo řekne, že je cikán, tak to není nadávka. Je cikán? Je, tak co? Ty sama máš předsudky, a valíš to synovi do hlavy ![]()
@jednoslunicko Cikáni o sobě neříkají, že jsou Romové…ale vždycky cikáni…a bývají na to i hrdí…mám kolem sebe i kamarádky, které mají doma cikány, normálně pracují, slušné rodiny…a nikdo z nich není Rom…
Ahoj Leni, bohužel, s tímhle se nedá nic dělat. Manžel je z matčiny strany rom. Vypadáme jako majorita, oba pracujeme, máme dům, auta. Jednou sousedovi při večerním posezení došlo dřevo a tak ho ve dvě ráno začal štípat a pak si vzal i pilu. Když jsem přišla, že je nějaký noční klid, tak jsem si vyslechla, že jsme „černé držky, nemakavý ku*vy, já jsem chodící továrna na děti“. Co mě mrzelo, že to bylo od více lidí, sousedka pozvala celou ulici (kromě nás) a ten názor byl jednotný. Myslela jsem, že se třeba ráno omluví, nestalo se tak. Pokud bývalý nejlepší kamarád nadává synkovi do cikánů, tak to musel někde slyšet.
Dobrý den všem.
Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.