Romské děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4068
28.8.23 15:59

Mimochodem, cikán patří k těm slovům, která by si nečlen skupiny neměl brát do pusy. Tak jako o sobě gay může ve srandě říct, že je teplouš, já bych to kvůli negativním konotacím nikdy nepustila z pusy. To samé s cikanem, oni ať si to slovo klidně vezmou zpět a hlásí se k němu, ale pro mě je slušné je označovat jako Romy a v životě bych nenechala dítě někomu nadávat do ‚cikána‘. Ale ve společnosti zkratka je i jistá neslušná minorita, které nevadí, že její děti útočí na Romy, Ukrajince a jiné. Já bych se hanbou propadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15129
28.8.23 16:02

@Villanelle je to asi stejné jako když cikáni říkají nám gadžové. A uráží to snad někoho? Vždyt jsme. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1260
28.8.23 16:04
@arinecka píše:
Tak to ma blby. Jako cikan se narodil, tak to tak zustane. Kdyz ti nekdo rekne, ze mas skocit z okna, tak skocis? :think:

Znáš tu bajku o tygru a oslu? Nebudu se s tebou přít, nemá to pro mě smysl. Hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11352
28.8.23 16:16
@Villanelle píše:
Tcl tak z tebe ten „majoritní“ přístup teče až sem. Fakt se denně potýkáš na problémy s romy? :lol: Opravdu, jo? Já měla s romy problém asi dvakrát v životě a to jsem jistou jeho část strávila v dost chudé oblasti.
A že nešli po přechodu, málem jsem se počůrala smíchy, svého času jsem denně řídila v krajském městě a těch bílých skupinek strádujících se mimo přechod pod zvonky tramvaje bych nespocitala.
Problém seš ty, že vidíš 8 Romů a hned to vztahuješ na celé etnikum, což je definice rasismu. Nebo ty jsi též z jednoho těsta s feťákama, vrahama, násilníkama? :nevim: Asi je nebereš za své bílé bratry, co? ;)

Hezky jsi to celé překroutila :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8562
28.8.23 16:19
@Villanelle píše:
Mimochodem, cikán patří k těm slovům, která by si nečlen skupiny neměl brát do pusy. Tak jako o sobě gay může ve srandě říct, že je teplouš, já bych to kvůli negativním konotacím nikdy nepustila z pusy. To samé s cikanem, oni ať si to slovo klidně vezmou zpět a hlásí se k němu, ale pro mě je slušné je označovat jako Romy a v životě bych nenechala dítě někomu nadávat do ‚cikána‘. Ale ve společnosti zkratka je i jistá neslušná minorita, které nevadí, že její děti útočí na Romy, Ukrajince a jiné. Já bych se hanbou propadla.

Co je to za blbou módu v poslední době, že některá slova smí používat jen někdo? Stejně jako v americe si černoši navzájem můžou říkat negře, ale běda, když to použije někdo jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
28.8.23 16:20
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.

Ono je to těžký. Pokud bude většina romské národnosti chodit s tuleni nemoci tak bohužel. Pořád budete cikáni v tom špatným znění. :nevim:
Mám spoustu kamarádů a známých Romů. Prostě jsou rysí, které jsou společné ať se snažíte sebevíc.
V dětských kolektivech byli vždycky rozpory, neschody, nadávky za kde co, od národnosti po oblečení, brýle po špatně známky. Z čeho to pramení? Nejspíš z toho co slyší v nejbližším okoli :nevim: :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4068
28.8.23 16:30
@Trojlístek píše:
Hezky jsi to celé překroutila :think:

Co konkrétně? Sorry, ale napsat, že se denně potýká s problémy s Romy a já překrucuji? Vždyť to si snad nemůže dovolit napsat ani probacni pracovník v nejhorším slovenském ghettu. A to osperkovane lezení do silnice, vždyť je to totální nesmysl, minulý týden jsem potkala bílého chlapa na kole na rychlostní silnici, co s tím zbytek etnika má společného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
28.8.23 16:31
@Villanelle píše:

A nechceš to náhodou nechat na nich? Kde jsi vzala, že jim slovo cikán vadí, když i tady někteří píší, že jim naopak vadí označení Rom? Jinak dobrá řeč, plamenná - nechceš do Europarlamentu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4068
28.8.23 16:31
@rmot píše:
Co je to za blbou módu v poslední době, že některá slova smí používat jen někdo? Stejně jako v americe si černoši navzájem můžou říkat negře, ale běda, když to použije někdo jiný.

To není móda, to tak prostě je. Stejně jako ty o sobě můžeš říct, že seš blbá ženská, ale chlap by si to dovolit neměl. To je takový nepřekonatelný problém nepoužívat jedno slovo, pokud mi nějaká skupina řekne, že je urážlivé? Pro mě asi ne, no. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
28.8.23 16:32
@Villanelle píše:
Co konkrétně? Sorry, ale napsat, že se denně potýká s problémy s Romy a já překrucuji? Vždyť to si snad nemůže dovolit napsat ani probacni pracovník v nejhorším slovenském ghettu. A to osperkovane lezení do silnice, vždyť je to totální nesmysl, minulý týden jsem potkala bílého chlapa na kole na rychlostní silnici, co s tím zbytek etnika má společného?

Co si nemůže dovolit napsat pracovník probačního centra může být v přímém rozporu s tím, co prožívají a vidí lidi třeba v Chomutově. Zklidni se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32567
28.8.23 16:32

@jednoslunicko Mně je taky fuk, jak si říkají…ale žádní Romové tady nikdy nebyli…tak nevím, na co si někteří z nich hrajou. Já o nich mluvím taky jako o cikánech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4068
28.8.23 16:34
@jednoslunicko píše:
A nechceš to náhodou nechat na nich? Kde jsi vzala, že jim slovo cikán vadí, když i tady někteří píší, že jim naopak vadí označení Rom? Jinak dobrá řeč, plamenná - nechceš do Europarlamentu?

Nechci, mám práci dobrou, tak daleko dojíždět nechci, díky. Jestli je ti Sluníčko opravdu třeba vysvětlovat, jaký je tam rozdíl, tak asi netřeba vysvětlovat, někdo tu trefně zmínil hezkou bajku, tak asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7939
28.8.23 17:04

A vy víte, jakým tónem mu to ty děti řekly? Cikán nemusí být nadávka, ale taky mu to mohly říct hnusným tónem.
Já mám dítě s Afričanem (ne černoch ani Arab) a je světlé po mě takže jestli zůstaneme v ČR až bude chodit do školy tak to v tomhle bude mít jednodušší, ale nepochybuji, že narazí i na děti, které si něco najdou, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8562
28.8.23 17:10
@Villanelle píše:
To není móda, to tak prostě je. Stejně jako ty o sobě můžeš říct, že seš blbá ženská, ale chlap by si to dovolit neměl. To je takový nepřekonatelný problém nepoužívat jedno slovo, pokud mi nějaká skupina řekne, že je urážlivé? Pro mě asi ne, no. ;)

Vidíš a mě uráží, jak se každý uráží kvůli každé blbosti :D Tak ať se přestanou urážet, aby mě to neuráželo.
P. S.: Možná tě to překvapí, ale já o sobě těžko někdy řeknu, že jsem blbá ženská :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
28.8.23 17:13

Cikán je tradiční výraz, Rom korektní. Slovíčkaření. Cikánská omáčka nevadí, Muzeum romské kultury také ne. Fandím lidem, ať jim říkáme tak či onak, co to někam dotáhli a jsou vzorem - třeba špičkový světový klavírista Tomáš Kačo, Richard Samko… ovšem je to pořád jen špička ledovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí