Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cizinka 999 píše:
Přesně tak, já vyrůstala v Ostravě, kde je Romů dost, ale problémy jsme s nimi žádné nemeli
V Ostravě jsem studovala a tam jsem se naučila cikánů bat a přecházet na druhou stranu silnice dostatečně brzy, a stejnou zkušenost učinil i kolega z práce. Člověk chodil jak na jehlach a cekal, z které strany to přijde. Bylo tam i dost bílých problémových, hlavně různých fetaku a bezdomovců a něco mezi tím. Tak s temi to bylo stejne.
Pak jsem se přestěhovala do Středočeského kraje, první co tak potkám u nadrazi cikána… a on kolem mě prošel úplně normálně a vůbec si mě nevsimal, no já byla jako v jirikove videni. Totéž další, vlastně se mi tu nestalo, ze by mě nějaký cikán atakoval a po nějaké době jsem bydlela i v dome, kde to bylo půl napůl, bili a cikani, a nikdy žádný problém.
Ale v té Ostravě, tam to bylo strasne a kvůli tomu už bych tam nesla, byli tam ti cikani dost nepřijemni a bezdůvodně člověka často nějak kontaktovali.
@Fiveone píše:
Víru ať si má každý jakou chce. Ale ať to druhým nenutí a zároveň je schopný žít i v té zemi nějak normálně, respektovat zákony apod..
Asi tak. Hele me by bylo jedno mít plný barák cizinců ze všech koutu světa pokud se budou chovat slusne a přizpůsobí se naši kultuře a zvyklostem.
@matkabagristy Jak to souvisí s tématem a proč (kam) se to uvádí?
@hospodki píše:
Neboj, to přejede. Jako běloši už jsme celosvětove minorita. Jen když spocitas Afriku, Jižní Ameriku, Indii a Činu tak střední Evropa a východ jsou poslední běloši. Částečně bych řekla, ze je rasismus spis strach. Už před 15 lety když jsem byla v Londýně tak jsem byla jedna z mala bílých. Jinak všechno mulati. A pro nás paradox… při přestupu v Istanbulu a Abu Dhabí jsme měli přísnější pasovou a speciální frontu a jako bělochy na nás dost nedůvěřive koukali. Me by ani nenapadlo tam začít vyrvavat o tom jaký jsou rasisti atp. Bych ještě dostala přes hubu. A to je to co asi nejvíc vadí me. Když prijedu někam jinam, tak dodržují náboženské zvyky - nechodím s prsama venku, neosahavam modlitební mlýnky levou rukou a když je třeba tak si zuju boty. Ale bohužel tohle se z jejich strany neděje. My musíme respektovat každý prd a nesmíme si dovolit pipnout. Máme tu jako viru křesťanství a kostely, ale protože sem přijedou 3 muslimaci, tak tu začneme na kazdym rohu stavět ty jejich rakety a 5× denně budou halekat ampliony? A jen aby nás náhodou někdo nenazval rasistou. Jinak si vždycky vzpomenu na Chalupare jak se tam Ferko hrdě tloukl do hrudi, ze on je poctivý cikán a cikánem zůstane.
A kolik že těch Muslimu máte v CR že tě tak ohrozuji? ![]()
Mno chapu ze to zamrzi, lec v tomto veku jsem byla taky tercem posmechu, jen proto ze jsem byla nejmensi ze tridy… tim chci rict, ze deti v tomto veku umi byt krute (socialne nevyzrale, spoluzak co se mi tak posmival je naprosto normalni mlady muz ktery se se mnou ted normalne bavi) a duvod si k tomu najdou jakykoliv…
druha vec je, ze to ze jste romove si obcas sliznete i za ty neprijemne spoluobcany, zkuste se nad to povznest, taky mam s nimi neprijemne zkusenosti a to se nepohybuju v rizikovych lokalitach, je toho proste moc…
zkuste to synovi vysvetlit, zivot holt prinasi i ty mene prijemne veci a to casto i naprosto nezaslouzene, je to tak…
@Cizinka 999 píše:
A kolik že těch Muslimu máte v CR že tě tak ohrozuji?
Zase prekrucujes
jen říkám, ze by se měla dodržovat kultura dane země a menšina by se měla přizpůsobit a ne, ze se většina bude přizpůsobovat několika jedincům.
@Cizinka 999 píše:
A kolik že těch Muslimu máte v CR že tě tak ohrozuji?
Jak vidíte, tolik, že na každým rohu dle Hosp. máme mešitu a halekají nám tu z nich
![]()
nevím, kde Hospodki bydlí, ale my v Praze máme 1!!! mešitu a 2!!! modlitebny a rozhodně nijak útlakem netrpíme
třeba nám H. napíše, kde trpí…
Já na ulici slyšela jak asi 4 romští chlapci ve věku cca 6-11 let pokřikovali na prvňáka „ty bílá hubo“. Myslím, že mu to také nebylo příjemné a muselo se ho to dotknout. Než rasismus je to běžné chování dětí, u některých v kombinaci s nevychovaností. To nepřebiješ, musíš na to své dítě prostě připravit a neustále vysvětlovat.
O něco výše píše jedna, že ji ve škole šikanovali, že je zrzavá. Když je někdo byť trochu jiný, ostatní se mu často posmívají nebo ho i šikanují. Tak to prostě je, zvlášť v dětském kolektivu.
Ano da se rict ze nejake procento cikanu zije slušně, pracuji, davaji deti do skol plati dane nevyvolavaji nepokoje atd. Par jich je. Bohuzel doplaci na to ze ale vetsina je takova jaka je. Ale tim se nechci zabyvat. Mne zajima jedna vec. Kdyz jsem byl kluk nikdo opravdu nikdo nepozival a ani neznal slovo ROM. Proste cikani byli cikani a fertik. Zajimalo by mne proč a kdo s tim prisel že z nich budou romove. Ano, vysvetluji to ruzne vedecke prace kde se to slovo, to oznaceni ROM pro cikany vzalo, ale proc se zaclo pouzivat az koncem sedmdesatych /osmdesatych let? To jako chteli schovat za jine oznaceni ze uz nejsou cikani? Ze uz nejsou paraziti? Ano jak jsem psal zkraje, par jich je slusnych ale to je promile. Ano jsou i bili parazité samozrejmě. A cim dal vice jich je. Ale furt jsou to česi. Neměni si oznaceni… nerozumim tomu. Stejne jako nerozumim dnesni dobe kdy nam vnucuji z unie ze lide z Asie, z Afriky tady patri ze je musime respektovat a prijmout jejich zvyky a pravidla. Ano jsou to lidé samozrejmě, ale patri tam odkud prisli. Tady maji prijit vystudovat, nebo na dovolenou ci jiny kratkodoby pobyt a hajdy domú. To ne my uz ucime deti ve skolkach pomoci barevnych panenek ze tady patri. Ze chodit s nima, spat s nima krizit rasy je spravne. NENI TO SPRAVNE!!!
Děkuji vam vsem. kteri jste docetli až sem a chvili premýšleli než me odsoudite za rasismus. Pořad totiz platí a platir bude že nejhorsi veta kterou vam muze cikan nebo treba arab apod rict je " Dobre rano sousede"… Tohle nechcete nikdo ale mit plnou hubu reci o lasce k bliznimu to jo…Pěkný den Tomáš
@Czaba cikáni vždy a všude kradli - i v knížkách. No a tak si začali říkat Romové, asi to mělo být honosné. Vždycky tvrdili, jak nemají vlastní stát… ehm ni mají - Rumunsko
vyli jsme tam a tam mas jednoho cikána vedle druhého, ale ti tam pracují. Naši Cikáni jen parazituji.
@hospodki píše: Více
Jed se někdy podívat do Rumunska, žádní cikáni - normální bílí lidé, často vysokoškolsky vzdělaní. Jednoho a jeho rodinu znám. Navíc pěkná příroda i města. Vážně.
@sahrazad1 píše: Více
Tak ještě ze dle jedné rodiny a jednoho vzdělaného znáš všechny
představ si, že jsem tam byla. V odlehlých částech, kam se běžně nedostaneš. Viděla jsem zapadlé vesničky a jak funguji.