Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zdravím, ráda bych přispěla. Jenže je tu tolik komentářů že na všechny bych nedokázala odpovědět ani za týden. Každopádně, je to pouze na vás co odpovíte vaším dětem, záleží spíše na tom jaký chcete v dětech vzbudit názor na Romy/cikány. Jsme přeci rodiče kteří radí svým dětem většinou z vlastních zkušeností, postřehů. Určitě se shodneme že chceme pro své děti jen to nejlepší.
PRO OSTATNI: Slovo cikán osobně pro mne není nijak urážlivé ani,, rasistické,, a ani vulgární. Za ty roky jsem slyšela na mou osobu horší nadávky, proto jsem makala o to víc abych něco dokázala. Tento příspěvek jsem nepsala kvůli sobě abych se s někým přela, hádala atd. Zajímal mě názor z pohledu rodičů na dětské chování. Taky vás určitě mrzí když vaše dítě přijde domů z hřiště, s pláčem že se mu někdo za něco posmíval. Každého rodiče určitě zabolí když je jeho dítě smutné. Pouze jsem chtěla znát vaše,, rodičovské názory,,. Zároveň chci většině z vás poděkovat za normální komentáře, které se opravdu týkají mého příspěvku. Děkuji s pozdravem Lenka.
Tak tím sis fakt pomohla, vadí ti, ze kamarád kluka oslovuje cikán a taky ti to vlastně nevadí, ale jak by se vám to vlastně líbilo, tak z toho jsi se hezky vykroutila.
Takže se mu vlastně nikdo neposmíval a tím pádem není co řešit.
Takže úplně zbytečné emoce jsi v některých probudila.
Víš, ze se vůbec lecčemu nedivím? Dělat ze, sebe nedotknutelné vám jde skvěle…
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.
Hele, mě se celý dětství ve škole děti smály, že jsem cikánka. Nejsem, ani nemáme žádné předky. Bylo to fakt dost hrozný a k tomu byla i šikana.
Já osobně jsem proto měla nastaveno, že nezáleží na tom, jestli je člověk černej nebo bílej, nebo žlutej, ale o tom, jaký je. A protože pracuji s lidmi, setkávám se opravdu se všemi kategoriemi. A když mi přijde jako klient cikán, nebo prostě normální dělňas, je mi jedno, že má montérky od malty, nebo něco takového a že má třeba ruce od oleje co to nejde umýt. Z toho je totiž vidět, že ten člověk pracuje. Takže to bylo moje nastavení. Ale pak se nám asi dva roky zpět stalo, že jsme sháněli řemeslníky na opravu domu a přihlásil se nám cikán. My to tak brali, právník mi asi barák nahazovat barák, že. Po asi dvou dnech jsme měli pochybnosti a on nám předvedl divadlo hodné národního: Jak je mu líto, že jim nevěříme, protože je cikán, jak oni nám chtějí tu práci provést a rádi, jak nás prosili, abychom jim to umožnili a oni nám mohli dokázat, že jsou ok a svojí práci umí a odvedou. A protože my jsme stará škola a neumíme říkat ne, tak jsme k tomu svolili. Povím ti jak to dopadlo. Pro ně dobře. Okradli nás skoro o 100 tis., vysmál se nám do obličeje a my zjistili, že cokoli ten člověk vypustil z huby, byla lež. Od té doby mi cikán nesmí přes práh, respektive do branky. A když vidím, co předvádějí u nás v práci, aby nemuseli platit služby, jak si přepisují smlouvy mezi sebou v rodině, aby se zbavili pohledávek, jak ti vyloženě morbidně obézní romové se svými morbidně obézními dětmi (u kterých je jasné, že prostě NIKDY nebudou pracovat) chodí pro potvrzení kvůli dávkám a jak když přijdou do haly, tak se hned hrnou ke kávomatu, kde si navaří 10 kafí, protože zadarmo, že…
Takže víš, nemůžeš se prostě divit, když se velká část z vás takhle chová, že prostě máte takovou pověst. Bohužel místo aby vaše etnikum pověst vylepšovalo, tak je to obráceně. Ale nechci tím říct, že mezi vámi nejsou super lidi, který se sami živí, dávky neberou (oni tedy s těmi dávkami vy-jebou i bílý, že) a že jsou pracovití a mají hezké domácnosti. Je prostě na vás, aby jste se proti tomu nežádoucímu chování vymezili a prostě se chovali jinak. A snažili se začlenit a pracovat tak jak máte. Jinak vždycky bude někdo, kdo bude pomlouvat, ukazovat, smát se. A nemusí to být proto že jste cikáni, ale třeba proto, že „něco“. Tak si toho prostě nevšímej, ono s tím stejně nic nesvedeš. Žijte jak nejlíp umíte a to je vše. Je zbytečné tisíc slov, důležité jsou činy.
@Anonymní píše:
Zdravím, ráda bych přispěla. Jenže je tu tolik komentářů že na všechny bych nedokázala odpovědět ani za týden. Každopádně, je to pouze na vás co odpovíte vaším dětem, záleží spíše na tom jaký chcete v dětech vzbudit názor na Romy/cikány. Jsme přeci rodiče kteří radí svým dětem většinou z vlastních zkušeností, postřehů. Určitě se shodneme že chceme pro své děti jen to nejlepší.
PRO OSTATNI: Slovo cikán osobně pro mne není nijak urážlivé ani,, rasistické,, a ani vulgární. Za ty roky jsem slyšela na mou osobu horší nadávky, proto jsem makala o to víc abych něco dokázala. Tento příspěvek jsem nepsala kvůli sobě abych se s někým přela, hádala atd. Zajímal mě názor z pohledu rodičů na dětské chování. Taky vás určitě mrzí když vaše dítě přijde domů z hřiště, s pláčem že se mu někdo za něco posmíval. Každého rodiče určitě zabolí když je jeho dítě smutné. Pouze jsem chtěla znát vaše,, rodičovské názory,,. Zároveň chci většině z vás poděkovat za normální komentáře, které se opravdu týkají mého příspěvku. Děkuji s pozdravem Lenka.
Já třeba nejsem rasista, ale s cikány dobre zkušenosti nemám, takže to je z mého pohledu jedno etnikem co nemusím a druhé jsou černoši co prodavaji po městech šmuky. Jinak znám super pracoviteho, který roky oddelal poctivě u jednoho zaměstnavatele snad 30 let. Bohužel mu první zena umřela a pak mu dohodili jinou a ta byla klasicky příklad opačného konce a stejne ho nikdy nezvyklala. Děti se povedly 50:50. Takže ano, věřím, ze plno jich doplácí na chování většiny. Tomu, ze te to u syna mrzí se vůbec nedivim. Snad každou mámu bolí když SW její dítě trápí i za menší věci než je zrada bývalého kamaráda. At už mám názor na cikány a ostatní jakýkoliv, tak doma držíme dekorum stejne jako ze tchyně se proste před detma nepomlouva. A musím vypichnout úroveň gramatiky. To musím říct ze mi vadí mnohem víc číst ‘děti byli’ a podobný perly
My máme ve městě několik cikánských rodin. Denně se s nimi setkávám v práci. Mám i oblíbenou paní, slušnou. Syn taky slušný. Oba pracující, ač syn má určitý znevýhodňující hendikep. To je ale bohužel malá kapka v moři. Pak tu máme mladé rodinky, holky sotva vylezou základku a už se to množí, co rok to dítě. A že jich tu máme. A to je problém. Nevzdělaný nemakačenka, holky v pětadvaceti bezzubý, zavšivený, těla zbídačený, protože mají v tomto věku i pět dětí.
Takže jsou cikáni a cikáni. Jako nadávku to neberu. Se slušnými lidmi/dětmi nemám problém, ať jsou to cikáni nebo třeba ukrajinci. A tak to učím i moje děti.
@Anonymní píše:
Hele, děti se pošťuchují běžně. Tvůj syn přišel domů s pláčem, že se mu kamarád posmíval. Ale vůbec nevíš, co tomu třeba předcházelo, co řekl tvůj syn jemu. Jenže u vás je to fakt někdy na hlavu, protože jste strašně vztahovačný. Slyšela jsi někdy, jak mluví cikánské děti? Věřím, že jste slušná rodina, ale když už se nadává na cikány, tak můžeš poděkovat těm, co se chovají jako hovada, kradou, lžou atd. Těch je bohužel víc než dost, tak se prostě nemůžeš divit.
@Lucy75 píše:
@topazio jj, často to tak je…
někteří ještě užívají pojem Romák…
dle mne je téma provokace, nestrhlo se do mely, tak to zakladatelku nebaví…
jinak já lidi podle barvy kůže neposuzuju a mám jak dobré, tak i špatné zkušenosti…a to i dost osobní (sousedství, práce)…Podle mne se to už s tou politickou korektností fakt přehání!
Končí to tím, že se píše „lidi menstruují“, místo ženy menstruují
teda chlapa jsem v tom stavu ještě neviděla…
Politická korektnost je zlo.
@hospodki píše:
Ten vek mi prijde adekvatni. Vylozene nadávani a osočování mi v pořádku neprijde, ale nejak nevim kde je problem když cikána nazves cikanem.
Protože mu nedává do cikanu, tohle nepochopis? On neříká ty jsi fajn cikan. Tohle je Rassismus jak vysity a nejhorší na tom je ne že ro dělají děcka, neboť ty se to naučit od takových dospelych jako jsi ty.
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.
Je mi tvého chlapce líto, jediné ho musíte naučit být silné. Ceska společnost je silné rasisticka. Bydlím ve Švýcarsku a tady si tohle jen tak někdo nedovoli. Mám kamarádku v CR a její děti jsou mulatky, ty si prošli peknpu silanou k vůli své barvy pleti
@Králičice píše:
Asi tak..dcera má ve třídě 3 romské spolužáky - jeden premiant, druhá prospívá se 3, třetí typický záškolák podporovaný rodinou.
Dcera se baví se všemi..Ale už jsem ji musela vysvětlit, že né pro všechny je vzdělání důležité.
Za mě bych to neřešila jako rasismus, ale spíš jako zákeřnost dětí. Za mě je to v tomhle věku stejné, jak kdyby se mu smál za tloušťku nebo brýle - stejná sviňárna.Příspěvek upraven 28.08.23 v 15:22
Je to jiná svinarna, horší. My bily to těžko pochopíme, ale zkuste si někdy přečíst hák se citili tyhle lidi když byly děti a i jako dospělí, znám jich několik. Člověka z toho bolí srdce, lidi jsou fakt často tak hnusný a zly
@Cizinka 999 píše:
Protože mu nedává do cikanu, tohle nepochopis? On neříká ty jsi fajn cikan. Tohle je Rassismus jak vysity a nejhorší na tom je ne že ro dělají děcka, neboť ty se to naučit od takových dospelych jako jsi ty.
Jo, protoze kdyz se rekne cikane, tak to je rasisticky, a kdyz ty bila hubo, tak uz ne ze?
@Eowyn01 píše:
Odpovim ti otazkou. Prijde ti normalni, ze by na tebe pokrikovali 7 nebo 8 leti cikansti kluci, jestli jim vykouris pe*o? Protoze mne se tohle stalo.
Ona může za tyhle děti?
@Villanelle píše:
Tcl tak z tebe ten „majoritní“ přístup teče až sem. Fakt se denně potýkáš na problémy s romy?Opravdu, jo? Já měla s romy problém asi dvakrát v životě a to jsem jistou jeho část strávila v dost chudé oblasti.
A že nešli po přechodu, málem jsem se počůrala smíchy, svého času jsem denně řídila v krajském městě a těch bílých skupinek strádujících se mimo přechod pod zvonky tramvaje bych nespocitala.
Problém seš ty, že vidíš 8 Romů a hned to vztahuješ na celé etnikum, což je definice rasismu. Nebo ty jsi též z jednoho těsta s feťákama, vrahama, násilníkama?Asi je nebereš za své bílé bratry, co?
Přesně tak, já vyrůstala v Ostravě, kde je Romů dost, ale problémy jsme s nimi žádné nemeli
@Proto02 jo, divadelníci oni jsou skvělí.
Stejně jako zakladatelka, která sehrála divadlo a vlastně vůbec o nic nejde.
Tvé zkušenosti je mi líto.
Osobně si myslím že rasizmus už aktuálně není moc v „kurzu“. Romové už společnost moc nezajímají a lidí je už tolik neřeší. Možná to vadí i samotným Romům, nevím, pouze polemizuji.
Chvíli byla v „módě“ svoboda vyznání a oblečení s tím spojené.
Teď frčí jiné „věci“, aktuálně je v kurzu sexuální orientace, nebinární osoby, vše kolem lgbt+, sedm druhů pohlaví, neurčité toalety pro všechny pohlaví, že menstruaci mají lidi a né ženy, apod. Práva všech na všechno…
Příspěvek je ironie, pro pořádek.
@Trojlístek píše:
@Proto02 jo, divadelníci oni jsou skvělí.
Stejně jako zakladatelka, která sehrála divadlo a vlastně vůbec o nic nejde.
Tvé zkušenosti je mi líto.
Ty jsou ale solidní, rasistická, bílá blběna (píšu Tvým jazykem).
Nechápu, co je myšleno divadlem. Ptá se opakovaně na rodičovskou zkušenost s tím, když dítě přijde domů, nešťastné, protože se mu spolužáci (i dobrý kamarád) posmívali. Určitě tu označení cikán nebylo nijak pochvalné či mazlivé.
Zrovna tak by mohlo jiné dítě přijít domů s pláčem, že se mu děti smály, že nosí brýle, kulhá, nemá ruku apod. (Vše skutečnosti, se kterými nic nenadělá.) Pak bys byla stejně moudrá? Řekla bys svému miláčkovi, že je skutečně bezrukej, ať si z toho nic nedělá, že ho tak lidé označují?
Zakladatelka chtěla jen řešit smutné dítě, nic víc, nic míň.