Romské děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35403
28.8.23 17:16
@rmot píše:
Vidíš a mě uráží, jak se každý uráží kvůli každé blbosti :D Tak ať se přestanou urážet, aby mě to neuráželo.
P. S.: Možná tě to překvapí, ale já o sobě těžko někdy řeknu, že jsem blbá ženská :D

Tak ale mohl bys :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8699
28.8.23 17:35
@arinecka píše:
Tak ale mohl bys :mrgreen:

Já ti nevím, aby to třeba někoho neurazilo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
28.8.23 17:43

Jazyk je romština, obor na VŠ je romistika, Romové se již někdy 1970 na nějakém světovém sněmu dohodli na tom, že preferují termín Rom a cigán (cikán) považují za hanlivé. Nemám sebemenší problém toto nedodržet. Pokud je v Č. Krumlově skvělá Cikánská jizba, je to volba majitele (mj. Roma), ale to je jeho volba. Já používám Romové a nadále budu. Ale např. Sintové se sami neoznačují za Romy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35403
28.8.23 17:52
@rmot píše:
Já ti nevím, aby to třeba někoho neurazilo :D
:mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.23 17:57

Zakladatelko, vzhledem k tomu, že jsi do diskuze už nepřispěla, tak to vyvolává dojem, že šlo jen o založení kontroverzního tématu.

Ale přece jen… nedávno se mě dítě zeptalo, kdo jsou to ti cikáni (z kontextu „opálený jako cikán“). Nechtěla jsem zakořeňovat nějaké stereotypy, tak jsem nakonec řekla, že byli opálení, protože byli kočovníci a tudíž pořád venku. :mrgreen: Byla jsem fakt v úzkých. A proto se ptám, jaká je z pohledu Romů/cikánú optimální odpověď na tuto otázku? Co byste si přáli, aby bílé děti o cikánech věděly? Podotýkám, že se s nepřizpůsobivými Romy v okolí vůbec nesetkáváme a děti tak ani nemají možnost odposlechnout nějaký „názor“ z dospělých hovorů nebo médií.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
28.8.23 18:09
@Jackie Daniels píše:
Zakladatelko, vzhledem k tomu, že jsi do diskuze už nepřispěla, tak to vyvolává dojem, že šlo jen o založení kontroverzního tématu.Ale přece jen… nedávno se mě dítě zeptalo, kdo jsou to ti cikáni (z kontextu „opálený jako cikán“). Nechtěla jsem zakořeňovat nějaké stereotypy, tak jsem nakonec řekla, že byli opálení, protože byli kočovníci a tudíž pořád venku. :mrgreen: Byla jsem fakt v úzkých. A proto se ptám, jaká je z pohledu Romů/cikánú optimální odpověď na tuto otázku? Co byste si přáli, aby bílé děti o cikánech věděly? Podotýkám, že se s nepřizpůsobivými Romy v okolí vůbec nesetkáváme a děti tak ani nemají možnost odposlechnout nějaký „názor“ z dospělých hovorů nebo médií.

Slovo cikán pochází z řečtiny. Dítěti bych ale řekla, že preferují slovo Rom. Tmaví jsou proto, protože jejich původ je v Indii, odkud migrovali. Dítěti bych ukázala, kdy a kudy šli a třeba pustila jejich muziku, která je skvělá. Nevidím problém, odpovídám tedy za zakladatelku, která se asi neozve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15134
28.8.23 18:09

@Jackie Daniels Šli k nám z Indie tak dlouho pěšky, až z toho dočista zčernali a už jim to zůstalo. Vypadá to, že opět někdo založil téma jen tak na nějaký průzkum :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35403
28.8.23 18:17
@šklíbakočka píše:
Slovo cikán pochází z řečtiny. Dítěti bych ale řekla, že preferují slovo Rom. Tmaví jsou proto, protože jejich původ je v Indii, odkud migrovali. Dítěti bych ukázala, kdy a kudy šli a třeba pustila jejich muziku, která je skvělá. Nevidím problém, odpovídám tedy za zakladatelku, která se asi neozve.

Zvlastni, par cikanu znam, a preferuji slovo cikan. Romove podle nich chodej pro davky a nechtej makat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
28.8.23 18:25
@arinecka píše:
Zvlastni, par cikanu znam, a preferuji slovo cikan. Romove podle nich chodej pro davky a nechtej makat.

Slušní si říkají Cikáni a dávkaři Romové. Mnohdy tomu, tak opravdu je. Rasismem se nejvíce ohánějí ti nepřizpůsobiví. Vidím to u nás ve městě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35403
28.8.23 18:32
@topazio píše:
Slušní si říkají Cikáni a dávkaři Romové. Mnohdy tomu, tak opravdu je. Rasismem se nejvíce ohánějí ti nepřizpůsobiví. Vidím to u nás ve městě.

Presne tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
28.8.23 18:33

Vzpomnela jsem si na basnicku z rikanek Josefa Lady:
Zima bylo, blato bylo,
cikane se narodilo.
Zima je, blato je,
cikane uz tancuje!
:)

A miluju film Roming :pankac: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25572
28.8.23 18:42

@topazio jj, často to tak je…
někteří ještě užívají pojem Romák…
dle mne je téma provokace, nestrhlo se do mely, tak to zakladatelku nebaví…
jinak já lidi podle barvy kůže neposuzuju a mám jak dobré, tak i špatné zkušenosti…a to i dost osobní (sousedství, práce)…

Podle mne se to už s tou politickou korektností fakt přehání!
Končí to tím, že se píše „lidi menstruují“, místo ženy menstruují
teda chlapa jsem v tom stavu ještě neviděla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.8.23 18:45
@Jackie Daniels píše:
Zakladatelko, vzhledem k tomu, že jsi do diskuze už nepřispěla, tak to vyvolává dojem, že šlo jen o založení kontroverzního tématu.Ale přece jen… nedávno se mě dítě zeptalo, kdo jsou to ti cikáni (z kontextu „opálený jako cikán“). Nechtěla jsem zakořeňovat nějaké stereotypy, tak jsem nakonec řekla, že byli opálení, protože byli kočovníci a tudíž pořád venku. :mrgreen: Byla jsem fakt v úzkých. A proto se ptám, jaká je z pohledu Romů/cikánú optimální odpověď na tuto otázku? Co byste si přáli, aby bílé děti o cikánech věděly? Podotýkám, že se s nepřizpůsobivými Romy v okolí vůbec nesetkáváme a děti tak ani nemají možnost odposlechnout nějaký „názor“ z dospělých hovorů nebo médií.

Zdravím, ráda bych přispěla. Jenže je tu tolik komentářů že na všechny bych nedokázala odpovědět ani za týden :lol:. Každopádně, je to pouze na vás co odpovíte vaším dětem, záleží spíše na tom jaký chcete v dětech vzbudit názor na Romy/cikány. Jsme přeci rodiče kteří radí svým dětem většinou z vlastních zkušeností, postřehů. Určitě se shodneme že chceme pro své děti jen to nejlepší. :mavam:

PRO OSTATNI: Slovo cikán osobně pro mne není nijak urážlivé ani,, rasistické,, a ani vulgární. Za ty roky jsem slyšela na mou osobu horší nadávky, proto jsem makala o to víc abych něco dokázala. Tento příspěvek jsem nepsala kvůli sobě abych se s někým přela, hádala atd. Zajímal mě názor z pohledu rodičů na dětské chování. Taky vás určitě mrzí když vaše dítě přijde domů z hřiště, s pláčem že se mu někdo za něco posmíval. Každého rodiče určitě zabolí když je jeho dítě smutné. Pouze jsem chtěla znát vaše,, rodičovské názory,,. Zároveň chci většině z vás poděkovat za normální komentáře, které se opravdu týkají mého příspěvku. Děkuji s pozdravem Lenka. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2128
28.8.23 18:45
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.

Dobrý den,
nečetla jsem celou diskusi, takže nevím, jestli vám to už někdo radil, ale možná by bylo vhodné do situace zapojit i školu. Určitě budete mít ve své škole metodika prevence, případně školního psychologa. Zkuste si domluvit schůzku s vedením školy a třídní učitelkou a svěřte se, že vás tahle situace trápí.

Na to jsou postupy, programy, které kolektiv stmelí a dětem situaci ohledně rasismu přiblíží, seznámí je s jinou kulturou. Ony ani kolikrát nevědí, že se jedná o hanlivé označení, prostě to doma slyšely nebo někde v televizi, tak proč by to neřekly. :roll:

Právě teď mate ideální možnost to řešit, začíná nový školní rok. A nejde tu jen o Romy, ale také o další národnosti, třeba uprchlíky, které tvoří kolektivy. Ono je tohle téma proste hrozně náročné a spolupráce se školou je na místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
28.8.23 19:05

Mě řeklo jednou děcko, že se nechce moc opalovat, protože nechce mít tmavou kůži, když jsem se ho zeptala proč? Odpověděl, že bílá kůže je pro život lepší, bylo mu 6 a chodil do školky… Měl to od děcek ze školky. Řekla jsem mu tenkrát, ať popremýšlí v čem jsou to lidé s tmavou kůži horší než ti s bílou, na nic nepřišel, tak jsme se shodli, že na barvě kůže nezáleží.
Vnímám to, že jsem zareagovala správně, nepíšu to proto, abych se chvástala. Ale proto, že sama cikány nemám ráda a vnímám, že vůči nim mám předsudky. A vnímám, že to není něco, co bych chtěla předávat dětem, tam jako to předávali moji rodiče nám dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí