Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dělá to i syn ve skoro 10 letech. Za mě normální. U prvního jsem to odbourala tím, že jsem se ho zeptala, co jsem mu odpověděla. Tady to je 50:50. Někdy se podaří, někdy ne.
@Anonymní píše:
Dělá to i syn ve skoro 10 letech. Za mě normální. U prvního jsem to odbourala tím, že jsem se ho zeptala, co jsem mu odpověděla. Tady to je 50:50. Někdy se podaří, někdy ne.
Také to tak právě děláme a zatím nic jsem ráda že to není jen u nás 🤦🏼♀️ je to na palici ale ![]()
Taky máme, stále ty stejné otázky dokola, ujišťování, že to bude tak, jak jsme řekli, vyptávání jestli může, nebo ne, idkyž už odpověď zná, případně i vymýšlení kdy něco může a kdy nemůže - doma neběháme, běháme venku - ale rychle chodit můžu, když potřebuju na záchod, že?
Odpovídám na to otázkou - Co myslíš? - na kterou si většinou odpoví tím, co jsem už řekla. Občas je to intenzivnější, občas méně, zatím jsem nepřišla na to, čím to je.
Nam to dělá osmilety syn. Občas už stačí můj pohled, na to on odpoví úsměvem a je to. Ale někdy se zamotame v kruhu stejných otazek a ve výsledku jsme z toho na nervy oba.. snad z toho vyroste.
Zakladatelko, dcera to dělala také, stále se na něco ptala, někdy si pak i sama odpověděla.
Přejde to, neboj. Jen vydržet
@Sadman píše:
Náběh na OCD? Spíš je jen divná.
divná? normální dítko
Naše to taky dělá už několik let. Je jí devět. Zřejmě je to normální ![]()
@mojmira píše:
divná? normální dítko
Vzdyt jooo. Matka by se mela hodit do klidu. ![]()
Na mnohokrát zodpovězené otázky docela funguje „co myslíš“.
Když byla ještě menší a jela nekonečný cyklus „a proč?“, tak pomáhalo zeptat se, na co se mě vlastně ptá.
Celkově se osvěsdčuje odpovídat tak, aby jí to pokud možno zavařilo mozek ![]()
(pokud je to už po Xté, anebo se ptá jen aby se ptala. Na nové a seriózní dotazky odpovídám samozřejmě normálně)
Máš normální dítě.
Neteř to dělá taky. Spíš než OCD - vyžadování pozornosti a zkoušení hranic. Jak je starší, tak se to zmírňuje a vnímá, že ne vždy jí bude odpovězeno, tak ji to už unavuje. ![]()
A vy jste to jako děti nedělali? Úplně mi vytanula vzpomínka, jak jako kolovrátek opakuju jedno a totéž, protože jsem chtěla tak trochu provokovat. U babičky to celkem prošlo, u mámy stačilo 3× a jediný její pohled stačil k tomu, abych toho nechala. Dítě zkouší, co si může dovolit.
![]()
Totéž. Pořád dokola. Je to normální, ale normálně na zcvoknutí. Přepnu do módu automat, přestane ho to pak za chvíli bavit. ![]()
Ahoj jsem už v koncích s nervami dělají to i vaše děti dcera 4 roky a neustále se mě ptal na to samé dokola třeba muži jít do bazéna ano můžeš jit a za minutu znova a třeba 10× i když odpověď dostane furt dokola. Poté tu máme že se neustále kontroluje sedí na gauči nic si neudělá a z ničeho nic se mě ptal mám tu něco odpovím ne nemáš a ona zas ani za chvíli ani zítra ani nikdy ne nemáš tam nic a za chvíli zas ukáže někde jinde. Už jsem opravdu v koncích jestli to dělají i jiné dítě nebo co to vlastně je 🤦🏼♀️