Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To je mi líto. A nemůže Ti někdo pomoct a starší vzít na chvíli ven? Jsi v náročné situaci. Radu nemám, můj mladší hodně spal i v kočárku, takže jsme ven chodili. Jen s Tebou soucítím a držím palce, ať se to brzy zlepší. ![]()
Určitě se to zlepší. Zachvilku přijde věk, kdy bude chtít i něco zkoumat a začít se hýbat a vydrží ti i na zemi. U nás to bylo hodně podobné. Teď je malému 5 měsícu a je to už lepší…
Nedávno jsme pořídili tu houpací raketu na kočárek.. a to se mi teprv ulevilo… Konečně se venku můžu věnovat i starší
dceři.
Posílám sílu
bude líp.
Tatínek? Vezme starší ven. A neboj, přejde to. Ono to mimino řvát věčně nebude (říká někdo, komu dítě jecelo nonstop prvnich 5 mesicu). Já v rámci zachování psychického zdraví rodiny jsem ten řev přestala řešit. Když dítě řve nakrmene, přebalene, v náručí maminky, správně oblečené, odrihnute…prostě i přes veškeré snahy a i když mu nemůže nic chybět, tak holt řve a my fungujeme i za řevu. Běžně jsem byla na hřišti, kde dovadely starší děti a nejmladší mi v nositku rvala klidně celou dobu, co jsme na tom hřišti byli. Rvala by i doma, tak proč starší deti omezovat. Mně je vcelku jedno, kde mi to dítě řve. Samozřejmě jsme nelezli do knihovny.. tvoje vyjádření, že do školy půjde až v září a co do té doby…to mě skoro bodlo u srdce. Problém se nevyřeší tím, že odstranis starší dítě. Naopak se mu musíš věnovat,
protoze ono to narozdil od mimina vnima… jak jsi správně napsala, to mladší potřebuje jen tebe. A je jedno, jestli tě má doma, na hřišti nebo treba u babičky.
A co zkusit dudlík?: Začíná být krásně, tak jít s holkou na hřiště, mimino do ruky a ve dvou měsících už začne koukat okolo sebe. Nebo pokud máte zahradu, tak na deku a hrát si se starší, miminko u sebe…
Předpokládám, že tatínek chodí do práce a nestojí zakladatelce 24 hodin denně u zadku. Radu nemám, je to složité období. Osobně bych vyzkoušela dudlík, kdyby ho přijala, jistě by ti to alespoň trochu pomohlo.
@reny14 @Asta135 dudlík jsem bohužel zkoušela. Nechce ho. A to jsem se tentokrát fakt snažila. Jakmile uvidí, že to není prso, tak hned plive. Ale tak to mělo i starší.
@Midaku tak samozřejmě že se to tím nevyřeší. Ale bude to jednodušší. Není mi příjemné, když jeden nebo druhý ječí. Přijde mi to jako Sofiina volba. Buďto řve jeden nebo druhý. Popravdě si nedovedu představit to dítě nechat prostě řvát a propínat se, zatímco já si hraju se starším.
Táta samozřejmě starší ven odpoledne bere. Jenže to je sotva na hodinu. Vrací se po páté a v půl sedmé už starší chodí spát. Prarodiče taky stále pracují.
@Veverka X @Portoska děkuju. Je to teď dost šílené. Mám z toho nervy na pochodu.
Mám rozdíl u dětí 3 a čtvrt roku. S tou školkou si to nemaluj. Dcera chodila od poloviny března a už jsme po 3. nemocní. Odskáčme to vždy všichni kromě manžela. Takže při nejlepším týden ve školce a pak 2 - 3 týdny doma. A to je teprve mazec s 2 nemocnýma dětma.
Zkusila jsi všechno… nezbývá než to období přečkat. Případně můžeš zkusit terapie, ať to nepřeroste v něco horšího.
@Anonymní píše: Více
Zkusit různé dudle a nepolevit. Má tvé prso jako dudel, né jako jídlo. Přebalit, nakojit, pevně zavinout, dudel a dát spát do postýlky.
@Anonymní píše: Více
Nestraš ji, všechny děti nejsou stejné. Naše dotáhla že školky nemoc výjimečně a nemocná nebývala.
Samozřejmě, že není příjemný, když dítě jeci. Ale dvouměsíční dítě z toho nemá rozum, zatímco skoro tříletý už ano. Psala jsi, že mimino pláče i doma. A doma se ti nudí starší. Tak snad je jedno, kde mladší pláče, aspoň ta starší bude mít zábavu. A mladší v těch 2 měsících už začne koukat kolem sebe, takže ani kočár ani nositko, vem dítě do ruky a nech ho koukat. Sice nepohodlné, ale aspoň uši si odpočinou. Prostě polehoucku, pomaloučku. Bude líp. ![]()
Měla jsem to podobně.… úplně na hlavu. Malý nesměl do šátku ani ven kvůli nemocnosti, nevydržel sám spát… hrůza.
Jsou věci, které jdou dělat i od kojení - foukat bublifuk, číst knížky, mladší miloval malování vodou, zpívání…
Jinak někomu pomůže na dudlík dát pár kapek espumisanu a tím se to postupně naučí. Někdo dává místo dudlíku cucat vlastní prst
(nezkoušela jsem).
@Bytsamsebou píše: Více
Myslím, že strašit nechtěla, ale bohužel faktem je, že většina dětí ten první rok školky promarodí. Syn byl první dva roky výrazně víc doma než ve školce.
Řve v kočárku na každém povrchu? Třeba na polní/lesní cestě, trávě byli moji spokojenější. Jak to houpalo. Taky se hodně lišilo podle toho, co měli v kočárku. Ve fusaku hrůza, bez něj ok.
Nejde uspat u prsu, rychle dát do kočáru, že by jízdou aspoň vydrželo miminko spát?
Někomu skvěle fungují hojdavaky (mně ne
).
Prosím o radu a zachování anonymitu. Mám tu známé.
Mám 2,5leté a 2měsíční dítě. A už si nevím rady.
Malé má jen jednu potřebu. Ležet se mnou v posteli a kojit se. Jakmile nemá prso v puse, tak řve. Nechce nosítko ani šátek, i když tam nabízím prso. Nechce nosit na rukou. Kočárek nepřipadá v úvahu absolutně, tam vyloženě modrá.
Jenže takhle to přece nejde, mám doma starší a do skupinky/školky jde až v září. Jak máme do té doby přežít?
Doufala jsem, že se to bude pomalu lepšit, ale mám pocit že od konce šestinedělí je to snad ještě horší.
Buďto jsme zavření doma a starší se nudí, nebo jsme venku a mladší ječí na celou ulici a vydrží to fakt dlouho.
Přiznám se, že už jsem na oba ošklivá. Mám toho plné zuby, ale fakt už nevím, jak dál.