Nevím si rady s výběrem základní školy

60
4.4.25 16:47

Nevím si rady s výběrem ZŠ

Ahoj, hodily by se mi další názory, kterou ZŠ pro syna zvolit. Bydlíme v malém městě. Mám na výběr tři možnosti.

1. Jazykovka v blízkém (velkém) městě. Jedná se o vyhlášenou a náročnou školu, je jedna z nejlepších v kraji dle výsledků přijímaček na SŠ. Syn se tam nejspíše dostane, máme na škole několik rodinných známých. Problém je, že autobusem by to měl 20 minut a poté ještě 3 složité křižovatky pěšky, autem 15 (+parkování úplně nanic a nemám to cestou do práce). Den otevřených dveří mě nepřesvědčil, nikdo se o nás nezajímal, žádný učitel neměl čas, viděli jsme dvě hodiny - čj, kde děti nedostali šanci se nějak projevit, učitelka byla dost přísná a na matice hráli proti době vyřazovací soutěž na rychlost počítání, bylo mi poslední holčičky líto, že tam zůstala stát. Třídní učitelky budou prý dobré, ale neměli jsme šanci je vidět.

2. Méně náročná škola na okraji toho stejného města, bus cca 8 minut, auto 6. Parkování dobré, máme to s manželem cestou do práce. Na dni otevřených dveří byli všichni milý, mluvila jsem s jednou učitelkou, bohužel budoucí třídní mi nemohou říci. Na školu půjdou někteří spolužáci ze školy, je šance, že by třeba ve 2. třídě už mohl jezdit autobusem sám. Škola má relativně ok výsledky, rodiče dětí co tam chodí jsou spokojení. Co mě tedy odrazuje, že bych musela syna brzy ráno odvážet (musím jezdit co nejdříve do práce), a také mají čtení genetickou metodou. Syn má bohužel logo vady, ještě nemáme vše napravené a tato metoda jim prý dělá problémy.

3. Místní škola u nás na maloměstě. Máme školu téměř u domu, není zde provoz. Místní na školu děti moc nedávají, prý má špatnou pověst. Přesto sem jdou někteří spolužáci ze školky a hlavně i synův nejlepší kamarád. Škola má podle mě špatnou pověst, protože máme ve městě menší romskou komunitu, kteří samozřejmě dají děti do školy sem a část místních jinam, takže se to moc nenaředí. Zhruba před 10 lety se ve škole změnilo vedení a školu hodně pozdvihlo, takže náplavy (jako my) do školy děti dávají. Na dnu otevřených dveří jsem byla nadšená. Všechny metody, pomůcky, vybavení bylo moderní. Velká prevence šikany. Matematika částečně Hejný, čtení Sfumato, hodně jedou projektovou výuku, Montessori, minimum úkolů a stresu. Třídní učitelka byla skvělá, moc příjemná.

Ve školce nám radí zvolit možnost 2 nebo 3. Syn je prý velmi citlivý a nátlak by mu nedělal dobře. Druhá paní učitelka zase je proti dlouhému dojíždění. Syn by asi bral 1, protože ho do toho rodina dost tlačí.

A teď babo raď, manžel dost nechce místní školu, chce tradiční výuku. Prý mu místní škola nic nedá. Já bych zase brala tuhle, protože nerada řídím a většina odvozu (3-4× týdně) by byla na mě. Myslím, že by to syn zvládnul na místní do 5. třídy a pak klidně může na gympl nebo třeba tu jazykovku, kam by už jezdil sám busem. Navíc mi moderní metody nejsou proti srsti, naučí se více spolupráci a v pětce může mít doučování, pokud by potřeboval.
Díky moc za názory!

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3910
4.4.25 17:10

Milost ucitelov negarantuje kvalitu vyuky. Urcite vies ze den otvorenych dveri sa dopredu velice peclive pripravuje a to co vidis je tak trochu potemkin. Nemate v CZ nejake porovnavacie testy? Uspesnost na prijimackach na strednu? Uspesnost na olympiadach?
To su hodnotne informacie a na tie by som sa pozeral primarne. Je rozdiel ci deti budu chodit na skolu kde pravidelne testy dopadaju na 60% a kde dopadaju na 80%. Forma vyuky, vek ucitelov, velkost usmevu nieje podstatna. Do skoly sa koli nicomu z toho nechodi.

Casto sa hodnotia socialne programy, kruzky… je fajn ked nieco z toho skola poskytuje a keby som mal 2 skoly s uspesnostou 78 a 79% tak by mohli kruzky/programy… zavazit, ale ked jedna skola ma uspesnost 60% a druha 80% tak kruzky nemozu moje rozhodnutie ovplyvnit.

Nemam nic ani proti novym ani proti starym metodam, ale mam nieco proti metodam/ucitelom ktory znizuju kvalitu vyuky.

Edit: Trochu ma to prekvapuje ale rychle googlenie nic hodnotne nenaslo, mozno som sa zle pytal, nasiel som iba tuto linku: https://www.denik.cz/…-seznam.html

Příspěvek upraven 04.04.25 v 17:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8043
4.4.25 17:19
@YellowBird píše: Více

B nebo C, o tom prvním bych vůbec neuvažovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3847
4.4.25 17:42

C jako cikáni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32603
4.4.25 18:33

Dala bych ho do místní, pokud by byl nějaký problém, přendat ho můžeš vždycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
4.4.25 18:41

Dala bych ho do místní zš, změnit školu, kdyby něco, může přeci vždy.

Kvůli tvému řízení tedy 2.školu, vyjezdila by ses parádně, dnes patří řízení auta k zákl. dovednostem, tak do toho!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.25 18:58

Den otevřených dveří…jazyková se snažit nemusí. Mají velký přísun dětí a ještě si můžou vybírat. Mluví za ně výsledky :palec:
Na opačném konci je škola číslo tři, která bojuje o každého trochu chytrého a hlavně neromského žáka. A proto se tak snaží na Dní otevřených dveří. Málo žáků, málo míst pro učitele.
To, že na škole nejsou Romové oceníte zejména na druhém stupni, kdy s nimi narůstají problémy. Tím netvrdím, že na prvním s nimi nejsou…časté záškoláctví, propadají, tim pádem jsou ve třídě s mladšími dětmi, než by měli být.
Takže být tebou, uvažuji nad jedničkou a nebo dvojkou. :mavam:
Učitelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.4.25 18:59
@Ahep píše: Více

Pokud bude ba žádané škole plná kapacita, tak ho nevezmou. Na to bacha. Ale to si může zakladatelka zjistit.

• Citovat
  • Upravit
1243
4.4.25 19:08

Číslo 2 je taková zlatá střední cesta. Manžel nesouhlasí s 3, ty nesouhlasíš s 1. Rodiče jste oba a na té dvojce se +- shodnete oba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30476
4.4.25 19:10

@YellowBird nevím, nad čím uvažujete. Syn je malý, citlivý, máte školu v místě bydliště, která nabízí vše podstatné. Nechápu to. Chcete ho zadupat do země náročnou školou a drilem kvůli přijímačkám, které bude dělat za devět let? Na co si hrajete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23198
4.4.25 19:15

Volila bych 3 na tvém místě. Škola za domem, něj kámoš a další známé tváře ze školky, tobě se škola líbí..asi není co řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40805
4.4.25 19:18

Za mě trojku.

Píšeš, že má logo vady a že pro něj není vhodná genetická metoda, takže dvojka ne.

Jazykovka bude moc těžká plus dojíždění, škola v místě je nejpohodlnější řešení, přejít může vždycky.
Kamarádi v místě bydliště, to je taky plus a brzo si dojde domů sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4057
4.4.25 20:02

Volila bych v pořadí 3,2,1.
Poznamky:

1. první škola se mi jeví jako z hororu, jak vzdělávacího, tak rodinne-logistickeho. Zvlášť pro citlivé dítě. Nevidím žádná pozitiva.
  2. kdo bude mít první třídu - to se ještě může měnit, moc bych tomu nevěřila. Otěhotní, odstěhuje se, odejde, onemocní… ani ne nutně ta učitelka prvnaku, ale klidně jiná, škola to bude potřebovat přeházet a bude.
  3. jestli budeš vozit hlavně ty, máš poslední slovo ohledně toho, jestli jsi vozit ochotná. Pokud vozit nechceš (a ještě do školy, kterou nechceš), řekni, že to bohužel nebudeš zvládat. Nenech se uvrtat do něčeho, co tě bude štvát další roky.
  4. genetická metoda čtení se fakt nehodí pro všechny děti. Záleží, co máte za logo vadu, ale může to být problém. Jak zvládá syn analýzu a syntezu? Pokud to není stoprocentní (řekneš k-o-c-k-a, on kočka), nebrala bych to. Naopak sfumato je pro děti s potížemi dobrý.
  5. to dojíždění je strašná věc. Co když ti bude blbě, budeš na neschopence, rozsype se auto, cokoli? Všechno se dá resit, když se musí, ale když se nemusí, vykašlala bych se na vozeni. Navíc, ty děti, když můžou chodit samy, mají cestou aspoň nějaký život, nějakou samostatnost, srandu, pohyb. Taky méně času na cestě znamená víc času a sil na mimoškolní věci. Kdybyste měli pocit, že ho škola dost nevytezuje, že je to samý hraní a práce žádná, vždycky můžete zařídit ZUŠku, závodnější sport, jazyk navíc, cokoli. Na to ale musí být čas a síla.

(taky učitelka :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2441
4.4.25 20:10

Pro mě byla rozhodující atmosféra školy, sympatické učitelky a v neposlední řadě vzdálenost. Vozit někam dítě v ranním stresu bych nechtěla.
Kamarádi ze školky a noví spolužáci z blízkého okolí jsou taky plus.
První škola bude pro tvé dítě asi moc náročná, druhá není vhodná pro jeho omezení, takže rozhodně třetí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin