Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, mám dotaz ❤️ Jsem v 6. týdnu těhotenství a poslední skoro týden l mám nevolnost. Nezvracím, ale je mi prakticky pořád hrozně od žaludku, ať se najím nebo ne. Jsem z toho už úplně vyčerpaná a někdy i malátná. 😔
Navíc mám občas pocit, takový zvláštní chladivý/pálivý pocit, skoro jako mentolová pasta. Měl to někdo podobně? A co vám na to pomáhalo? Budu ráda za každou zkušenost. ❤️
🧮Kalkulačka termínu porodu podle týdne těhotenství
Přečtěte si článek: 11 rad, jak přežít nevolnost v těhotenství
No, možná to přejde tak za dalších 6 týdnů
nebo taky ne. Nebo se to zhorší. Co na to funguje je u každého jinak
Musíš přijít na to co ti udělá dobře. Já sem se začátku jedla hodně ovoce a pečivo, to celkem šlo.
Mě pomáhaly zázvorové pastilky a čaj a vyhovovalo mi jíst průběžně a po malých „porcích.“ Nic mastného a smaženého, spíš suché potraviny, ale uzobávala jsem skoro pořád. Já jsem teda nezvracela, ale měla jsem žaludek na vodě a začalo se to lepšit kolem 4. měsíce ![]()
@Lucis187 také nezvracím spis pociťuji volnost, můžu porovnat třeba k střevní chřipce bez průjmu a zvracení, zkusím vychlazenou kolu ještě a jist sice veci a ovoce, snad to brzy přejde
@Selina11 Je to nepříjemné, ale k těhotenství to patří. Já jsem si kolikrát říkala, že bych radši zvracela, kdyby se mi po zvracení mělo ulevit a být mi dobře. Jestli budeš mít na něco chuť, zkus si to dát, pokud tu možnost budeš mít. Ale nediv se, když ti po tom samém jídle jeden den bude dobře a na druhý den ti nesedne, to se mi stávalo běžně ![]()
U 1. těhotenství mi pomáhaly zázvorová lízátka, u druhého renie na pálení žáhy…ale vše naštěstí okolo 12tt přešlo
Každému pomáhá něco jiného, mě lízátka, ovoce, vodové nanuky, celkově studené věci, kompoty, jogurty, odpočinek, žádné tučné, těžké, masité
Mě bylo zle téměř celé 3 měsíce, neztrácela jsem, možná jednou, ale pořád mi bylo soufl nesnesla jsem pachy. Docela pomáhala zázvorová lízátka z lékárny.
Soucítím s tebou, už 5 týdnů mám to samé a je to fakt otrava.
Co pomáhá mě:
Bohužel přesnou kombinaci budeš muset vysledovat sama. Nikomu nezabírá na 100 % to samé. Já to stále vysledovávám a upravuju a jen doufám, že to za chvilku skončí ![]()
Jinak kdyby ti bylo hodně blbě a to včetně zvracení, tak na to existují prášky na předpis. Ale to se tě snad nebude týkat ![]()
@AjaAi děkuji moc za pomoc, v kolikátém týdnu jste?
Také mám problém že nemám na nic chuť spíš mám nechuť, dnes jsem zkoušela rohlíky a piškoty, je to lepší mez včera když sem jedla teplé jídlo, ale rohlíky mi začaly hned vadit takže si na to nechci udělat nechuť, piju vše vychlazené, a bojim se sníst jidlo aby se to zas nezhoršilo, a je těžké nemít hlad když jim jen piškoty a zbytek se bojim no
@Selina11
V 11. týdnu ![]()
Já se ze začátku taky bála jíst a tím hůř mi bylo. Ale nějak jsem se zvládla překonat a ládoval do sebe suché rohlíky, piškoty a rýžové chlebíčky. Jo a zmrzlinu, jahodového mrože ![]()
Ono opravdu každému zabírá něco jiného, ale hodně holek se shodne na tom, že hlad je největší nepřítel.
Co třeba meloun? Tím by se dalo rozjist a pomůže i s pitným režimem.
Mě pak pomáhají i perlivé nápoje (Cola), protože někdy se mi nejvíce uleví, když si pořádně krknu. Pardon jestli jsem někoho pohoršila
![]()