Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pokud je nevratná, tak je nevratná. Také jsem pronajímala byt ale v občanském zákoníku nebylo nic o nevratné kauci. Spíš o jen o „kauci“.
@FraDeu dobrý den, děkuji za reakci, takže to mám chápat jak? Že jsem paní dal jen tak 8500?
Dle smlouvy je kauce nevratná. Já měla smlouvu udělanou tak, že bylo písemně dané, že při výpovědní 2měsíční lhůtě se kauce již neplatí a hradí se z kauce. Ale kauce byla samozřejmě vyšší.
Nevím, jaké jsou právní zákony pro 2020 ale zkuste se obrátit na konzultaci s právníkem.
A proč si se nezeptal předem? Ona to bere tak, že vám za to nechala vybavení bytu a ano, chápu to taky tak že když je nevratná, tak je to její…
No pokud si někde podepsal tě je to nevratné, tak ano, tak si dotyčné madam, za to že tě nechá bydlet zacáloval 8500. Pan bytná je šikulka…
A ty máš číst smlouvy před tím, než je podepíšeš. Velmi důkladně si tu smlouvu přečti alepsoň teď, je možné, že v ní jsou schovaná dalš překvápka. Cokoliv, co ti bude divné, konzultuj třeba s nejbližší občanskou poradnou.
https://www.obcanskeporadny.cz/cs/poradny
Běžná je vratná kauce, která neslouží namísto nájmu, ale jako prevence toho, že až budeš odcházet, tak případná poškození bytu se zaplatí z té kauce, Pokud předáš byt tak, jak si ho převzal a podepsal v přejímacím protokolu, tak se vratná kauce vracíl
@Monchichik děkuji za odpověď.
Jelikož teď řešíme vrácení kauce, předtím jsem to neřešil, samozřejmě sem debil, smlouvu si mám pročíst to vím. Jen jsem to hledal na občanském zákoníku a nevratná jistota (kauce) není v souladu s občanským zákoníkem, tudíž smlouva je neplatná.
Jen jsem chtěl znát i Vás všech tady názor.
Protože mi nepřijde normální nevratná kauce, tak si to vybavení měla odnést, odvést.
@Anonymní píše:
@Monchichik děkuji za odpověď.
Jelikož teď řešíme vrácení kauce, předtím jsem to neřešil, samozřejmě sem debil, smlouvu si mám pročíst to vím. Jen jsem to hledal na občanském zákoníku a nevratná jistota (kauce) není v souladu s občanským zákoníkem, tudíž smlouva je neplatná.
Jen jsem chtěl znát i Vás všech tady názor.
Protože mi nepřijde normální nevratná kauce, tak si to vybavení měla odnést, odvést.
To si mohla odvézt, ale ty si s tím souhlasil. Nejlepší bude poradit se s právníkem…
A tak kauce se ti nevrátí, tak co vzít ty spotřebiče a prodat je? Máš ve smlouvě písemně dané, že jsou v bytě její spotřebiče k použití?
@FraDeu píše:
A tak kauce se ti nevrátí, tak co vzít ty spotřebiče a prodat je? Máš ve smlouvě písemně dané, že jsou v bytě její spotřebiče k použití?
Přesně tak, byla bych stejně vyčůraná, buđ bych si vybavení vzala nebo prodala. Máš ve smlouvě uvedeno co v bytě zanechala za vybavení?
@toma0105 píše:
Přesně tak, byla bych stejně vyčůraná, buđ bych si vybavení vzala nebo prodala. Máš ve smlouvě uvedeno co v bytě zanechala za vybavení?
Jasné, pokud to není písemně dané, že jsou v bytě spotřebiče jako šporák, lednice, tv, mikrovlnka a jsou její, tak bych je prodala a byt předala bez spotřebičů. Ona by v ruce nic neměla a ty bys měl svých pár tisícovek zpět.
@FraDeu píše:
ANO, to ve smlouvě máme všechno sepsane.
Bohužel no, jsem blb, měl jsem si to přečíst pořádně, moje chyba
@Sam97 píše:
ANO, to ve smlouvě máme všechno sepsane.
Bohužel no, jsem blb, měl jsem si to přečíst pořádně, moje chyba
Tak to je v háji…chybami se člověk učí, ale nejde o život… ![]()
Zkus se ještě obrátit na bezplatnou občanskou poradnu. Vědí tam toho dost, tak by měli poradit.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda mám v podnájemní smlouvě uvedeno že se obě dvě strany dohodly na nevratné kauci ve vyšší 8500 tisíce. Zda tato kauce slouží i jako náhrada za nezaplacení nájemného?
A zda pojem nevratná kauce je v souladu s občanským zákoníkem?
Majitelka bytu mi totiž napsala, že kauce slouží proto, že používáme její (sporák, lednice, pračka a sedací souprava) že jinak by si to odvezla, ale tohle nám předtím vůbec neřekla, jen se nás ptala, jestli tyto věci potřebujeme, že by je tu klidně nechala, takže jsem ji řekl že ano.)
Takže se chci zeptat, zda postupuje správně a já jsem jenom vůl, který si pořádně nepřečetl smlouvu a podepsal ne vratnou kauci. Děkuji za odpověď.