Nevýhodná brigáda a ÚP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nevýhodný brigáda a ÚP
Kontaktovala mě paní, která na mě dostala typ o ÚP, nabízí mi brigádu s tím, že pokud odmítnu, tak musí podat zprávu s důvodem odmítnutí na ÚP. Pro mě je ta brigáda ale hodně nevýhodná. Je to třikrát v týdnu za 60 Kč na hodinu, pracovní doba od 10 - 18 hodin s tím, že bych dojížděla a spoj jezdí tak, že bych musela ject už ráno a hodinu a třičtvrtě bych tam čekala do začátku pracovní doby a po skončení pracovní doby bych zase třičtvrtě hodiny čekala na zpáteční spoj. Brigáda je na DPP, počítala jsem, že bych si vydělala cca 6000 Kč hrubýho za měsíc, tudíž bych se musela odhlásit z ÚP a platit si sama zdravotní pojištění. Pokud mám dobrý info, tak by se mi brigáda ani nezapočítávala do důchodu. Když si vezmu zdravotní prohlídku, kterou taky budu muset hradit a fakt, že je to přes prázdniny, kdy mám děti celý dny doma, tak defakto z toho budu mít akorát hoňky za minimum peněz. A samozřejmě v dalším čtvtletí příjdeme o příspěvek na bydlení, v tu dobu ale budu už zase bez příjmu, takže je to nula od nuly. Nemůžu ale tohle uvést jako důvod, snad jen to bych mohla použít, že hledám práci ve svém oboru a tohle je prostě mimo můj obor. Je to prodej u silnice a já mám maturitu. Co mám dělat. Upřímně přiznávám, že se mi na tu brigádu nechce. Vím, že od části to zde schytám, ale tohle jsou vážně paběrky, tohle není práce na výdělek a ani pro dobrý pocit, že něco dělám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Je to podle mě jen další čárka do statistiky klesající nezaměstnanosti díky sezónním pracím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ošklivka Řekni pravdu, že dělat nechceš, že se ti to nevyplatí. Nbeo o tom spojení.
PS: Prodej u silnice je práce v jakém oboru? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ošklivka Chápu dobře, že ta paní bude muset podávat tu zprávu s důvodem odmítnutí?
To se mi nějak nezdá, několikrát nám ÚP někoho dohazoval a i když ten člověk nechtěl nastoupit, tak jsme jako zaměstnavatel žádnou zprávu nikam dávat nemuseli.
Záleží jaký obor máš vystudovaný a v čem máš praxi, ale jako důvod můžeš asi uvést, že hledáš práci v oboru.
- Citovat
- Upravit
@Meha Jo, paní mi píše, že pokud odmítnu, mám napsat důvod, protože ona zase musí odpovědět na ÚP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak máš staré děti? Má je přes prázdniny kdo hlídat? To by mohl být důvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, řekla bych že díky pracovná době je to pro mne nevhodné vůči dětem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty děti mě taky napadly, to je dost pádný argument, ten musí uznat! ![]()
A jinak chápu, nevím, proč by měl někdo chodit do práce, která mu absolutně nic nepřinese, jen vezme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych asi paní jako důvod uvedla špatné dopravní spojení a nevyhovující pracovní dobu vzhledem k péči o děti. A svojí referentce na úřadu, bych pak asi řekla, že hledám trvalou práci v oboru, ne sezónní brigádu, na kterou budu ještě de facto doplácet a kvůli které tě vyřadí z evidence, aniž by to bylo na opravdové uživení. Mně hlava nebere, proč takovéhle brigády nabízí úřad práce někomu, kdo hledá trvalý pracovní poměr. To se té paní nechce k tomu stánku postavit žádná místní studentka nebo důchodkyně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jaji77 Když bude takhle zakladatelka uvažovat, tak do práce přeci nemůže jít nikdy, prázdniny jsou každý rok. Osobně vůbec nerozumím tomu, proč váháte. Je to práce a o tu Vám prece jde když jste se přihlásila na ÚP. Jasně je to mimo obor, ale co, je to zkrátka práce a dostanete za ní peníze. Tedy to, čeho se Vám nedostává. Nepočítám to, že i pocit vlastního přičinění bez závislosti na druhém je důležitá věc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ošklivka píše:
@Meha Jo, paní mi píše, že pokud odmítnu, mám napsat důvod, protože ona zase musí odpovědět na ÚP.
Mě to přijde jako podvod. Podle mě by ti ten kontakt měl nabídnou ÚP a s tím bys to pak měla vyřizovat. Ta paní se někde dozvěděla, že jsi nezaměstnaná a protože jí to nikdo nechce dělat, obrátila se na tebe. Tohle je jako „jedna paní povídala“ a já bych jí nevěřila, že to vůbec přes úřad práce je. To už by ti mohl nabízet práci kde kdo. Zašla bych se na pracák zeptat, co to je a pokud by mi to na pracáku potvrdili, informovala bych se na zaměstnavatelku a přesné podmínky zaměstnání. Podle toho bych se rozhodla. Jsem zvědavá, jak by ti u silnice zajistila podmínky práce dle Zákoníku práce. Podle mě je to nějaký podvod.
- Citovat
- Upravit
@Sojkka: No, tohle ale není práce, kterou by se dalo uživit. To je brigáda na přilepšenou, ideální pro studenta na prázdniny nebo pro důchodce, který se doma nudí. Ne pro člověka, který živí rodinu a hledá trvalý pracovní poměr. Zakladatelce bohužel nepřilepší, spíš jí zkomplikuje situaci, protože přijde o podporu, bude si muset platit zdravotní pojištění, nezapočítá se jí to ani na důchod, jako praxe v oboru to do životopisu bude nepoužitelné, doprava taky nebude zadarmo… Na ÚP se podle mě člověk obvykle hlásí, aby mu tento pomohl najít trvalý pracovní poměr, ne takhle nevýhodnou sezónní brigádu. Nechápu, proč by člověk měl být povinen přijmout jakoukoliv práci, i když je pro něj nevýhodná. To pak není práce, ale otročina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka Ale já taky musím uvažovat, jestli se mi ta práce vyplatí. Když to hodím do kalkulačky, tak za měsíc vydělám cca 5800 Kč, tudíž se budu muset odhlásit z ÚP, protože překročím hranici povolenýho výdělku. Z toho zaplatím zdravotní pojištění a dopravu a budu na nějakých 4 000 Kč a když to rozpočítám na hodiny s tím, že mimo domov strávím 2 hodiny dojížděním, čekáním a 8 hodin prací, tak mi vyjde nějakých 33 Kč na hodinu. Nemám příště vzít práci za misku vody a rýže?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka to sice chápu, ale a) pochybuju že je to od UP a b) bych se zeptala přímo na UP, jak to vlastně je. Paní podle všeho kecá a podmínky jsou výrazně nevýhodné.
Když jí pošle pracák dělat tanečnici u tyče, tak to taky nesmí odmítnout? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit