Nevyšla školka, co s tím?

603
10.5.12 11:52

nevyšla školka, co s tím?

Ahoj, řeším jeden problém. V červenci musím nastoupit do zaměstnání, končí mi 3 letá rodičovská a školka mi dítě z nedostatku místa nevezme. 3 leté děti u nás do školky vůbec neberou. 4 letou rodičovskou si z důvodu financí dovolit nemůžeme a na soukromou školku si taky nevydělám. Rodiče bydlí daleko, takže taky problém. Nevíte, zda mám nárok být s dítětem do 4 let doma a případně za jaké peníze, když už to nebude rodičovská? Pracák platí pouze půl roku a to by mi počítali 50% z rodičovský nebo bych musela být doma zadarmo, když sice zaměstnaná jsem, ale nemůžu nastoupit? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
549
10.5.12 12:07

Nemáš kolem sebe kamarádku ,která by ti samozřejmně za peníze pohlídala?Ale určitě by to bylo mínˇnež v soukromé š. a hlevně proto,že by jsi pak nepřišla o svoje místo.Nevím kolik máte školek v okolí,ale zkusit se zeptat tam.Vem si,že řešíš jen rok.Příští rok se dost pravděpodobně dostane pokud bude mít 4roky i víc..Tak promyslet jestli kvůli roku přijít o zaměstnání.Nebo nemít téměř nic s platu.zaplatit hlídání ,ale mít jistotu v práci.Samozřejmě nevím jak jste na tom s penězma s amnželem jestli by jste vyšli,ale dejme tomu,že si vyděláš 12000 8000dáš za hlídání a zůstanou ti 4000 což by nebylo o nic víc než byl tvůj rodičák.Ale jak píšu nevím jakou máte společnou finanční situaci.Já bych to totiž tak udělala. A taky nevím jestli to je taková práce,kde nabírají pořád,že se tam třeba zaměstnanci střídají(odchází na mateř. apod.)a pak máš i příští rok šanci se vrátit i když tedˇo místo příjdeš. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2087
10.5.12 12:11

Zkus dát ve vašem okolí inzerát na hlídání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
10.5.12 13:16

Ahoj. Kamarádka řeší podobný problém. Na personálním jí řekli, že si může zažádat o neplacené volno, ale je otázka, zda jí ho ředitelství povolí. pokud ne, bude muset dát výpověď. Peníze by zřejmě nedostávala.
Ale tady u nás to hodně maminek řeší jeslemi. Přestože už to může být dítě do školky, tak tam kde není místo na školku a jesle mají volno, tak jim dítko vezmou tam. Dokonce se tady jesle už i přizpůsobily na „třídy“. Zkus se poptat. Uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
10.5.12 13:35

Vydělám si 15 tisíc a 5 tisíc bych dala jen do benzínu. Kdybych měla někomu platit ještě to hlídání, tak kvůli 2-4 tisícům co by mi po tom všem zbylo, opravdu můžu sedět doma zadarmo, to nás asi fakt už nevytrhne. S nástupen těhotenství jsme se stěhovali a že se do téhle práce vrátím, opravdu nepočítám. Takže tak jako tak budu ráda, když se mnou třeba oni počítat nebudou a dostanu třeba ještě odstupné nebo v opačném případě musím dát výpověď já a najdu si něco v okolí. Neplacené volno si opravdu dovolit nemůžeme, nevíte náhodou jaké peníze bych dostala z úřadu práce a na jak dlouho? My bydlíme na vesnici, jesle u nás nejsou a co znám lidi široko daleko, tak skoro nikde 3-letý děti nevzali, pokud neměli nastrčené známé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
10.5.12 13:45

No, chlap když šel na ÚP, tak mu počítali asi 60% platu za poslední 3měsíce. Protože byl půl roku nemocný, počítali mu to z nemocenské. Pak to po dvou měsících klesá o pár procent a potom znova. A teda nevím, jak je to s tím, že když jsi dýl na ÚP, musíš chodit na obec na veřejnoprospěšné práce, aby ti ÚP něco platil. Nevím, zda to není po půl roce. Opravdu mě neber za slovo, nejsem si tím jistá (ani přesnými procenty), ale takhle nějak myslím se to pohybuje. Chlap tam naštěstí dlouho evidovaný nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rampulák
10.5.12 13:49

Můžeš zažádat o prodloužení na 4 roky, nic však nedostaneš, už jsi peníze za RD vyčerpala, je za tebe placeno ale zdravotní a soc.poj.

Zaměstnavatel ti ale nemusí vyhovět neplaceným volnem, o které si potom žádáš, takže můžeš očekávat výpověď. Nedávej ji sama ani na dohodu, jinak nemáš nárok na odstupné 3× prům. mes.plat a na ÚP by jsi měla jen 45% z výdělku po dobu 5ti měs.

Co se týče hlídání, tak pod 5.000,– + strava nikdo nejde (a to mluvím o vesnici) a většinou se jedná o delší dobu než o 2-3 měsíce, takže na to ani nikdo nechce přistoupit, zvlášť když potřebuješ hlídat už brzo od rána a na dobu min. 9-10 hodin.

Stalo se nám minulý rok to samé, tak vím jak ti je.

@Terezm píše:
Vydělám si 15 tisíc a 5 tisíc bych dala jen do benzínu. Kdybych měla někomu platit ještě to hlídání, tak kvůli 2-4 tisícům co by mi po tom všem zbylo, opravdu můžu sedět doma zadarmo, to nás asi fakt už nevytrhne. S nástupen těhotenství jsme se stěhovali a že se do téhle práce vrátím, opravdu nepočítám. Takže tak jako tak budu ráda, když se mnou třeba oni počítat nebudou a dostanu třeba ještě odstupné nebo v opačném případě musím dát výpověď já a najdu si něco v okolí. Neplacené volno si opravdu dovolit nemůžeme, nevíte náhodou jaké peníze bych dostala z úřadu práce a na jak dlouho? My bydlíme na vesnici, jesle u nás nejsou a co znám lidi široko daleko, tak skoro nikde 3-letý děti nevzali, pokud neměli nastrčené známé.
  • Citovat
  • Upravit
603
10.5.12 17:17

Tak holky díky, moc jste mě nepotěšily. Kamarádka se loni ptala na pracáku a prý ji paní řekla, že když si najde aspoň na 3 týdny práci, že jí má pak pracák z čeho počítal peníze, což by nebylo tak hrozný, 3 týdny mi máma pohlídá. A ještě jsem kdysi četla něco v tom smyslu, že když nemůžu nastoupit do práce ne mojí vinou, když nevyjde školka, obec vystaví potvrzení a do 4 let věku dítěte mám nárok taky na nějaké peníze z pracáku.......ale co je na tom pravdy nevím. Asi to bude jistější to ověřit přímo na pracáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
10.5.12 17:29

Pokud jsi z kraje, kde je opravdu nouze o práci a ty máš možnost nyní nastoupit, pak bych si i za cenu toho, že většinu peněz vrazím do benzínu a hlídání(soukr. školka nebo paní na hlídání).Nikde se totiž o matky s malými dětmi neperou a pokud pustíš zaměstnání nyní, pak ho najdeš velmi stěží,pokud nemáš nějakou extra specializaci, o kterou by na trhu práce byla rvačka.S matkami s malými dětmi totiž zaměstnavatelé mohou doslova dláždit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.5.12 18:31

Nechci kecat, ale jestli máš v zaměstnání nahlášenou RD na 3 roky a oni ti neschválej neplacené volno, tak můžeš dostat výpověď, a to bez odstupného. Nejsem si dokonce jistá, zda nepřijití do práce není na okamžité zrušení pracovního poměru. Důvod proč jsi do práce nešla už nikoho zajímat nebude.

Pokud bys nastoupila alespoň na pár dní, tak se podpora vypočítává ze sjednané mzdy. Pokud bys na ÚP šla rovnou, tak bys dostávala cca 3tis.

• Citovat
  • Upravit
603
11.5.12 08:55

A o tom to právě je, že mě je bohužel moje práce na nic, když jsme se přestěhovali, po odečtení benzínu a zaplacení školky by mi zbyly 2-3 tis. a kvůli tomu na hubu padat nebudu. Nastoupit tam sice můžu, máma mi pár dní zajisté pohlídá, již nepracuje, ale bydlí dost daleko, ale rok to tak dělat určitě nemůžem. Bydlíme kousek od Prahy, takže se nové práce určitě nebojím, původní práci mám bohužel taky na vesnici, ale přes celou Prahu. Takže kdo tam bydlí, moc dobře ví, že v dopravní špičce bych jen v autě mohla strávit 3 hodiny. Tudíž školka od cca 7-17 h, vychází na práci zhruba 8-15 h, což je asi na poloviční úvazek, takže suma sumárum bych pracovala zadarmo. To jsou fakt zlatý i ty 3 tis. z pracáku a jsem v klidu. Manžel pracuje od 6-18, takže do školky neodveze a ani nepřiveze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rampulák
11.5.12 09:06

Pokud ti zaměstnavatel vyhoví a dá ti neplacené volno do 4 let věku dítěte, nic z ÚP nedostaneš, znovu, už jsi svůj 3letý RD finančně vyčerpala, budeš tedy doma zadarmo, budou za tebe však platit soc. a hlavně zdravotní poj.

Pokud do práce nenastoupíš v daný den a nemáš písemně potvrzené neplacené volno od zaměstnavatele, tvůj pracovní poměr zaniká, bude ti dána výpověď za neomluvenou absenci, žádné odstupné platy, na ÚP dostaneš 1/16 pům.státní mzdy (dělá to cca 3.200.-), být tebou tak nastoupím v daný den, ať se ti to počítá z tvého výdělku. Dostaneš-li výpověď od svého zam., máš nárok na odstupné (3× prům. plat z předpokládaného tvého výdělku) a jinak je to na ÚP.

Jinak placené hlídání, nás to stojí přes 7.000,– + dojíždění a čas (2,5 h denně strávím na cestách), hlídá rodinný příslušník bez zam., nikdo nám hlídat nechtěl, jsme z vesnice, tak by to bylo už od 6:15 h, na to nám nikdo nepřistoupil. Soukromá školka nebere, do školky ve městě nemůže kvůli TP, jsme z vesnice, jiná možnost tu není.
Já o práci přijít nechtěla, takovou už ve svém oboru neseženu, v našem regionu už vůbec ne. Jinak po finační stránce jsme na tom hůř, než když jsem byla na RD, manžel dělá i celé víkendy, jde o to ten rok nějak zvládnout. Kupříkladu samoživitelky nemají šanci tohle fin. utáhnout.

Přeji hodně štěstí.

• Citovat
  • Upravit
53
11.5.12 14:55

Já teda moc neporadím, ale napíšu naši čerstvou zkušenost. Syna taky nepřijali do školky. Má 3 roky až v březnu a já mám nastoupit do práce. Bylo mi řečeno, ať se zeptám koncem června. To už budou ve školce vědět, kolik dětí má odklad a kolik jich odejde do školy. A pak se zeptat ještě jednou koncem srpna a příp. v průběhu září. Je možné, že se někdo odstěhuje, dítě nebude moct nastoupit do školky a nebo se nově přijaté dítě nezadaptuje a školku o rok odloží. Mohlo by se uvolnit místo. U nás to dopadlo tak, že jsem si u ředitele „vyjednala“ papír, že ho od března přijmou. A to mi vlastně stačí.
Přeju malý zázrak v podobě přijetí do školky. Není to vůbec lehká situace, ale třeba se do té doby něco změní a školka vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
11.5.12 15:01

Pokud bydlíš někde u Příbrami, tak bych ti třebas mohla pohlídat :-) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin