Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobré odpoledne všem maminám i nemaminám.
![]()
Holky, co máte děti ve stravovacím systému školky nebo školy - jak dostáváte vyúčtování ze školní jídelny za obědy a svačiny?
Mám nárok na detailní vyúčtování, nějakou fakturu? Tedy, kolik dnů dítě (chci každé zvlášť) účtují?
Nám totiž do školky posílají na začátku měsíce pošt. poukázku „A“ s nějakou cifrou. Žádné vyúčtování, faktura - nic. Jen nějaká částka, kterou nemám šanci si zkontrolovat, pokud nemám v kalendáři zaznačeno, zda dítě bylo nebo nebylo ve školce a jestli s obědem nebo bez. Přiznávám, že jsem to teď v dubnu neznačila…
.
Navíc obě děti v jedné poukázce.....
. Navíc mi nesedí ta suma, jedno dítě tam 3 týdny nechodilo na obědy z důvodu nemoci.
Zítra chci zajet za paní do školy (vaří nám základka), která to má na starosti a budu chtít vyúčtování za duben. Prý se to platí zpětně. Navíc jsem minulý měsíc platila jakousi zálohu. Takže celková suma je dost veliká na to, že jedno tam téměř měsíc nejedlo.
Řeším to až teď, protože mladší ratolest je narozena v dubnu, doteď nechodila na obědy ve školce. Až právě od toho dubna (začátek měsíce). Starší bylo líto, že mladší chodí domů dřív, tak jsme na začátku školního roku domluvili s p. učitelkou, že budou chodit domů před obědem obě dvě děti. Proto až teď řeším obědy.
Všem díky za odpovědi, snad mám dotaz zformulován srozumitelně…
.
Tak k tomu ti můžu jen říct že já si nepsat do kalendáře jak dcerka chodí či nechodí tak mě každý měsíc ošidí min.o jeden oběd ![]()
U nás dostávají rodiče lístek, kde je počet odebraných dopo svačin, obědů a odpo svačin, plus je tam částka „školkovného“ (měsíční platba bez ohledu na to, kolik dní bylo dítě ve školce). To dává do ruky rodičům učitelka, rodiče pak platí příkazem přes účet, složenkou. Lístek dosávají rodiče v rozmezí 5.-10. dne v měsíci, zaplatit je nutné do 15. dne v měsíci a platí se zpětně. Podrobnější výpis (který den dítě co jedlo ve školce) je možné si vyžádat.
My dostáváme takový papírek, kde je to rozepsáno (právě jsem to proplácela, takže to mám poruce
:
Oběd 17 18,– Kč
Přesnídávka 17 7,– Kč
Svačina 17 7,– kč
Celkem 544,– kČ
Platíme to bud hotově u hospodářky nebo převodem. Určitě máš nárok na to, aby to bylo rozepsané. Když chodily obě děti do školky společně, tak to dostávala každá zvláš´t a měla i jiný variabilní symbol.....
my platime pobytne i stravne v kancelari kazdy mesic zvlast, vzdycky prede mnou ucitelka spocita cifru za denni jidlo * dny v mesici - dny ktery dite chybelo minuly mesic = cena za tento mesic
pobytne je jednotna suma…
nas teda bych naprosto minimalne ale jeste se mi nestalo, ze by mi to spocitala spatne, ale jiste mas pravo chtit rozuctovani co a za kolik platis a za jake dite, prijde mi to samozrejmost…
tak my to máme jako ty-koncem měsíce vyvěsí ve školce na nástěnce rozpis: jméno-celkový částka za stravné a hotovo. Taky si to musím hlídat, nikde nic rozepsaného nemám. Školkovné platíme zvlášť učitelce.
u nás ve školce visí výpis stravného- přeplatky/nedoplatky, myslím, že tam je vždycky počet dnů v měsíci využitých, přeplatky se automaticky převádí do dalšího měsíce, .. já se přiznám, že to neřeším
a věřím jim, možná bych se divila.. ale neteř chodila do stejné školky a nikdy si nestěžovali.. tak asi proto..
takže vyúčto nedostávám žádné, ale kdybych si řekla, jednak jsou povinni mi ho dát, a i by dali, páč to základní stejně visí v šatně..
Tak u nas kazdy mesic dostavame do skrinky slozenku, a pak bud to zaplatim u hospodarky nebo na poste. Nikdy jsem zadny rozpis nedostala,a ani si to nepisu,ale po tomhle si to zacnu psat.
Máme to jako @Nataša , na začátku každýho měsíce visí na nástěnce papír s jménama dětí a je tam uveden počet dní v měsíci, pak počet dní, kdy bylo dítě ve školce, přeplatek (nedoplatek) z minulýho měsíce, suma za stravný a školný. Takže my máme přehled dobrej.
U nás dostaneš papírek s dvěma částkami- stravné + školkovné
Stravné celodenní 35kč, takže to jednoduše spočítáš zda to souhlasí nebo ne. Teda pokud si píšeš zda dítě chodilo nebo ne ![]()
Koukam, že platíte měsíc po měsíci sami
zrovna jsem byla dneska dovyřídit přijetí malé do školky a u nás je podmínkou přijetí, že dám svolení k inkasu jak na školkovné, tak na stravu. Máte to tak taky někdo? Přišlo mi divné, že malá nastupuje za rok a už teď musim mít souhlas s inkasem na svuj účet ![]()
@Háta_x píše:
Koukam, že platíte měsíc po měsíci samizrovna jsem byla dneska dovyřídit přijetí malé do školky a u nás je podmínkou přijetí, že dám svolení k inkasu jak na školkovné, tak na stravu. Máte to tak taky někdo? Přišlo mi divné, že malá nastupuje za rok a už teď musim mít souhlas s inkasem na svuj účet
Taky platíme inkasem. Mám ve stejný třídě dvě děti, tak si to hospodářka sečte a strhne mi jenom jednu částku. Hotově jsem platila dřív, ale pak školku vykradli a musíme všichni platit bezhotovostně.
Holky díky. ![]()
Jasně, jedno dítě se dá uhlídat, nema problema. Když starší chodila sama, taky jsem to uhlídala lehce, ale dvě na jednom šeku - to je nepřehledné, zvlášť když chodily obě děti kapku jinak.
Školné platím na začátku měsíce učitelce - školka je obecní. Tam je to jasné.
Ranní svačiny si taky ohlídám - platím školnici, která ranní svačinky zajišťuje - to je také obecní starost.
Obědy a svačiny po obědě se platí takto základce z vedlejšího města, odkud se to vozí. Já bych to neřešila, ale jednou se už takto vedoucí sekla a staršímu dítku zaúčtovala omylem dva měsíce (před rokem, kdy na obědy chodilo).
Navíc tedy mám ve školce na obědy od dubna děti dvě a bylo mi řečeno, že automaticky budu mít šeky dva. Dnes mi dali ve školce šek jeden - společný.
Ano, přiznám se, že v tom dubnu jsem si obědy nepsala. Starší totiž 3 týdny byla marod s průduškama a ve školce ani nebyla. Mladší z toho měsíce chodila na obědy dva týdny. Takže když jsem si sečetla tu zmíněnou zálohu a dnešní šek (to vše za duben) dohromady mi to dalo takovou „dardu“, jakoby obě děti byly ve školce každý den.....
@radúna píše:
Holky díky.
Jasně, jedno dítě se dá uhlídat, nema problema. Když starší chodila sama, taky jsem to uhlídala lehce, ale dvě na jednom šeku - to je nepřehledné, zvlášť když chodily obě děti kapku jinak.Školné platím na začátku měsíce učitelce - školka je obecní. Tam je to jasné.
Ranní svačiny si taky ohlídám - platím školnici, která ranní svačinky zajišťuje - to je také obecní starost.
Obědy a svačiny po obědě se platí takto základce z vedlejšího města, odkud se to vozí. Já bych to neřešila, ale jednou se už takto vedoucí sekla a staršímu dítku zaúčtovala omylem dva měsíce (před rokem, kdy na obědy chodilo).
Navíc tedy mám ve školce na obědy od dubna děti dvě a bylo mi řečeno, že automaticky budu mít šeky dva. Dnes mi dali ve školce šek jeden - společný.
Ano, přiznám se, že v tom dubnu jsem si obědy nepsala. Starší totiž 3 týdny byla marod s průduškama a ve školce ani nebyla. Mladší z toho měsíce chodila na obědy dva týdny. Takže když jsem si sečetla tu zmíněnou zálohu a dnešní šek (to vše za duben) dohromady mi to dalo takovou „dardu“, jakoby obě děti byly ve školce každý den.....
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.