Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vzhledem k tomu, že 2letá holčička málo pije a trpí na zácpu už jsem snížila laťku a jsem ochotna ji dávat i nepříliš doporučované věci jako jsou džusy atd. Čaje nepije, minerálky taky ne. Jaké máte zkušenosti, dáváte svým 2 letým dětem Jupíky, Figo, Hello atd? Vím že to není dobré ale potřebuju aby pila a toto alespoń ochutnává!!
Děkuji
Ahoj Petuno,
a zkoušela jsi ovocné džusy bez přídavku cukru? Hipp dělá jablečno-hroznový a z červených plodů (u nás jsou v Hypernově, Intersparu a v lékárnách), v Albertovi jsem objevila bio jablečnou šťávu - dokonce na ní píšou že je pro děti od 6 měsíců. Malé je 11 měsíců, když má nepicí den, tak jí odpoledne džus naředím s vodou - max. půl napůl, spíš víc vody.
JO a na zácpu doporučují šťávu ze švestek, taky jí dělá Hipp, je sice přislazená, ale když to zředíš vodou, tak to podle mě nevadí.
maya
Já mám roční Evu a nezdálo se mi že moc pije. Nejvíc jí chutnaly granulované čaje a pak vychytávka. Glukopur - ovocný cukr do čaje. To tedy zabralo a pití nám začalo chutnat. Takže sladím a vůbec si to nevyčítám, protože ovocný cukr je stravitelnější než řepný. Takže zatím moc nedžusujem - neslazené nechce.
Ahojky,
náš malej na tom byl obdobě jen s tím rozdílem,že pil hodně,ale čaje a vody ani omylem,kupovali jsme mu právě štávičky od HIPPu, od roka pak Kubíky.-samozřejmě vše ředěné min 1:1 spíš víc vody.No,asi od 1,5roka pak pije džusy-bez přídavku cukru ředěné vodou.Ale jen ty,kde nejsou žádné konzervanty a já nevím co všechno am dávají,takže se snažíme kupovat 100% a ředíme to víc třeba 2/3vody a 1/3 džusu.
Laura
Petuno, my dáváme k pití ředěný džus, stejně tak i nedoporučovaná „pitíčka“ - ale vše ředím půl na půl s vodou. Taky Kubíka a toho ředím ještě víc, je hodně silný. Někdy malý pije i moji minerálku slazenou, z ní vybublinkovávám pokud možno co nejvíc bublin. Jinak s pitím jsme problémy nikdy neměli, vypije s chutí kolem 2 l denně a večer ho musím ještě omezovat, aby se nepočůral ve spaní. Jsem přesvědčená o tom, že pitný režim je důležitější než dítě, které radši nepije, než by muselo pít vodu (znám takové případy, kdy maminka prostě nepoleví a dítě prostě nepije).
Ahoj.
Z nezdravějších věcí dávám granulovaný čaj - ředím, obyčejný čaj přislazuji hroznovým cukrem ( dextróza) a používám dětské nápoje od Hami ( ředím 1:2-3). Pokud mám pocit, že fakt pije o hodně míň než obvykle, je k obědu polévka ( s jídlem u nás problém není). Zdá se mi, že se sám řídí podle pocitu žízně. Někdy vypije velmi málo, jindy dá 200ml na jeden zátah a chce ještě.
Nejsem tak radikální zastánce zdravé výživy. Nepřecpávám Radima sladkým, ale občas mu to určitě neuškodí.
Hlavně aby dítko pilo - pokud to není cola, čistý džus …
Pa Beruška
Ahojda, jen bych chtěla napsat, nebo spíš varovat maminky. Byla jsem u kamarádky, která má skoro čtyřletého klučinu. Už má dvakrát vrtaný zoubek a prý mu k tomu hodně napomohlo různé pití Jupíků apod. slazených nápojů. Přiklání se k tomu i naše dětská doktorka. Prý nevadí, když jednou za čas se to k pití dá, ale hoooodně zředit vodou. Hodně dětí to pije samostatně z flaštičky nebo pak to pití, co barví. Tak to jsou prý největší zadělávači zubních kazů pro malé děti. Tak jen píšu, co jsem se dozvěděla.
Šárka
Ahoj holky, taky přidám svou trošku do mlýna. U nás teda problém s pitím není. Albert pije hodně, vlastně pořád, hlavně před spaním:) z flašky i z hrnečku. Neslazené ovocné i bylinkové čaje, vodu a do kočárku dostává šťávičku bez přídavku cukru Hipp nebo Hami nebo Sunárek, kterou ředím 1:6, dostane 50 šťávy a pak to doleju vodou až povrch. Ale chtěla jsem jen napsat, že mě zubař varoval nejen před sladkým, ale i před kyselým a to některé ty šťávičky jsou. Ono to hodně rozleptává sklovinu, takže pozor i se šťávičkami bez cukru. I když osobně si myslím, že všeho s mírou. Proč bychom jim občas nedopřáli, navíc všechny ředíme, jak to tak čtu. Tak pití zdar.
Jo a Bertík bude mít v březnu rok. Pořád mi nefunguje metřík:(
j.
Já teď dělám malýmu „šťávičku“ tak, že povařím jablka a tu vodu z toho pak naředěnou pije. Trochu chuti to má, je to levné a bez cukru ![]()
Věrka
Kupte si nějáý odšťavovač a dělejte jí šťávičky sama z ovoce.Jinak mě napadá,moje jedna vnučka měla taky pořád zácpu a měla pak štítnou žlázu.Zajděte k obvodní ať jí nabere krev na štítnou žlázu a pak se uvidí.Naše měla dostala Euthyrox a kakaní už jde samo.Držím palečky
Kupte si nějáý odšťavovač a dělejte jí šťávičky sama z ovoce.Jinak mě napadá,moje jedna vnučka měla taky pořád zácpu a měla pak štítnou žlázu.Zajděte k obvodní ať jí nabere krev na štítnou žlázu a pak se uvidí.Naše měla dostala Euthyrox a kakaní už jde samo.Držím palečky
Petuna píše:
Vzhledem k tomu, že 2letá holčička málo pije a trpí na zácpu už jsem snížila laťku a jsem ochotna ji dávat i nepříliš doporučované věci jako jsou džusy atd. Čaje nepije, minerálky taky ne. Jaké máte zkušenosti, dáváte svým 2 letým dětem Jupíky, Figo, Hello atd? Vím že to není dobré ale potřebuju aby pila a toto alespoń ochutnává!!Děkuji
já mám taky holčičku něco přes dva roky a s pitím bojuju od prvních příkrmů pořád, kupuju 100% džusy a občas pije ředím 1:3. Vodu a čaj taky,ale hrozně málo. Musím pořánid mněnit z čeho malé dávám napít teď jsme u normální skleničky a zatím pije i vodu dívá se skrs na tepláky a to se jí líbí
zatím. Jinak přes léto pila doma i venku jez z víčka od pet lahve dáme paníka
. Jí všechno ,ale nepije takže to doní leju jak koliv. Čaj zase jen po lžičkách,jeden čas pila z brčka. Jsem zvědavá co přijde po skleničce asi kýbl ![]()
Packa píše:
Ahojda, jen bych chtěla napsat, nebo spíš varovat maminky. Byla jsem u kamarádky, která má skoro čtyřletého klučinu. Už má dvakrát vrtaný zoubek a prý mu k tomu hodně napomohlo různé pití Jupíků apod. slazených nápojů. Přiklání se k tomu i naše dětská doktorka. Prý nevadí, když jednou za čas se to k pití dá, ale hoooodně zředit vodou. Hodně dětí to pije samostatně z flaštičky nebo pak to pití, co barví. Tak to jsou prý největší zadělávači zubních kazů pro malé děti. Tak jen píšu, co jsem se dozvěděla.Šárka
no tak nevím,moje teta je zubní sestra na dětském a říkala,že první zuby se nevrtají nemají kořeny
pochybuju,´že ve čtyřech letech má dítě druhé stoličky
. Souhlasím,že sladké nápoje přispívají k tvorbě zubního kazu stejně jako sladké, ale vrtat první zuby to slyším prvně ![]()
ahoj,
já dávám malé jen čistou neperlivou vodu, čaje pít nechce a džusy jí nechutnají. Tu vodu má ráda a mě to nevadí, spíš naopak, čistá voda je ideální i podle naší doktorky.