Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mě teda napadá jen co na X končí - Synflorix, jinak nevím…
Nejlepší se znovu kamarádky zeptat… ![]()
Upravuju- teď koukám, že ani ona název nezná, tak to bude těžký… ![]()
Ředí se a očkuje deset dětí najednou u Priorixu (zarděnky, příušnice, spalničky), ale to se tuším ve čtyřech letech už nedává.Je to povinné očkování a dává se dříve.Jinak mě taky napadl Synflorix, ale tam je normálně jedno dítě-jedna vakcína, nic kolektivního.
Taky bych řekla, že to bude Priorix, chodí se na to v pátek do Motola, deset dětí najednou. Očkuje se ale poslední dávka cca v 1,5-2 letech, je možné, že měly děti nějakou hodně špatnou reakci, potvrdili jim protilátky a teď jdou na přeočkování až ve čtyřech letech. Živá vakcína se běžně používá, má svoje rizika jako všechno očkování… První živá vakcína se dítěti dává (dávala) ve 2 dnech věku - proti tuberkulóze.
taky mě napadl Priorix. dříve to bylo jedno dítě=jedna vakcína ale teď je balení po 10, zrovna jsem odmítla nechat syna přeočkovat. vzhledem k mužově práci jsme riziková skupina a i když jinak proti očku nic nemám, nebudu mu cpát živou vakcínu v době, kdy prasečí a i „obyč“ chřipka bude vrcholit. navíc když může očko počkat…
synflorix není živá vakcína, je to něco jako prevenar.
TBC se očkuje nejdříve 4den života, ve dvou dnech určitě ne, a očkuje se stále.
Ahoj,
jen k dovysvětlení. Kamarádka má holky taky hodně předčasně narozené (já 25TT+4 a ona byla těhotná asi o dva týdny déle), takže třeba TBC u nás bylo až poslední, po všech povinných očkováních. Oni měli očkování oproti nám posunuté poměrně o dost (moje děti dostaly první, když jim bylo 9 měsíců, čekalo se, až budou mít dost něčeho - myslím, že bílých krvinek, ale už si to nepamatuju).
Mají na to jít za týden, tak zkusím zjistit, co to je, jsem prostě zvědavá.
Když jsem se ptala naší dr., tak mi řekla, že děti půjdou až v 5ti letech, ale nevím na co.
Nataša: syn se narodil v Praze Podolí 14.1. a 17.1. byl naočkován proti tuberkulóze - bylo mu 3 dny. Někde se očkuje i dřív, pokud mají v porodce nával..bohužel.. ![]()
| Romanko, náhodou jsem četla vyhlášku o očkování proti infekčním nemocem, kde §3 říká: „(1) Očkování proti tuberkulóze se provede nejdříve čtvrtý den a nejpozději do konce šestého týdne po narození dítěte.“. je mi líto, že v zrovna v podolí na tohle pečou. |
Jase, myslím, že je to priorix, i ve světle předčasného narození dětí, pak se živé vakcíny očkují mnohem později. někdy dokonce frakcionovaně. navíc priorix není proti nemocem, které by malé děti ohrožovaly tak významně, jako třeba černý kašel… (třeba moji rodiče je prodělali všechny tři, já příušnice, můj muž navíc i zarděnky…).
na tuhle vakcínu jsou reakce častější, ale 14 dení teplota je poměrně vzácná. nicméně několikadenní horečky se vyskytují, a reakce je „zrádná“ v tom, že právě může přijít ne hned, nebo do tří dnů, ale po 14dnech. reakcí mohou být i kašel, vyrážka, místní napuchnutí apod.
Ahoj,
před pár dny jsem mluvila se svojí kamarádkou. Za dva týdny nechá svoje dvojčata holčičky 4 roky očkovat nějakou živou vakcínou, jejíž název začíná asi na X…
Ona si název nezapamatovala, jen že prý holky musí být zdravé, protože ta vakcína je pro 10 dětí, takže musí vždycky pozvat a očkovat 10 dětí najednou. Jdou na to do Motola.
Přiznám se, že v tuhle dobu bych se asi bála dát dětem živou vakcínu, prý po tom můžou mít dva týdny teplotu 38 st. Zvlášť když se očekává epidemie chřipky.
Víte někdo, co to je?
Díky
Jana