Nezralá do 1. třídy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9066
18.1.21 08:19

Klid, spíš to paní učitelka neumí zajímavě podat a zapojit zvídavější děti. Mám druhačku, extrémně nadanou, je říjnová, takže do školy šla skoro v 7mi (dřív jsme nedali právě kvůli pozornosti). Od první třídy čte a dělá věci mnohem rychleji než ostatní a pak je holt potřeba zaměstnat. A taky když třeba čtou, tak nedává pozor, kde jsou, protože ona už je dávno jinde :oops: Ale zpětně vidím, že pozornost pokulhává i v 8 letech a kdybychom ji dali dřiv, možná by se nudila méně :nevim: Ale má úžasnou paní učitelku, co ji chválí a zapojuje ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69028
18.1.21 08:40

Paní učitelce možná nedošlo, že učí první třídu. A to za podmínek, že tam ty děti pár týdnů jsou, pár týdnu jedou online (u prvňáků by za tenhle nápad někoho nahoře měli potrestat), pak zas jsou, ale od rána do odpoledne si okysličují mozek přes kus hadru. Všecko je pro ně nové, hrne se na ně spousta nových věcí, čtení, psaní, počítání, a do toho chtějí během ár týdnů po donedávna školkových dětech, aby 45 minut udržely soustředěnou ozornost? S tím mají kolikrát problém trénovaní dospělí. A jestli má paní učitelka ve třídě dvacet dětí, co to levou zadní zvládají, jen jedna holčička ne, tak máte krom paní učitelky ještě smůlu na zcela geniální kolektiv. Ale popravdě o tom trochu pochybuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
867
18.1.21 08:43

Tak já zcela souhlasím s tím, co píšou holky, z tvého popisu to nevypadá, že by nebyla na školu zralá. Ale pokud máš velké pochybnosti a trápís se tím, není nic jednoduššího, než kontaktovat nejbližší pedagogicko-psychologickou poradnu a uvidíš, co ti řeknou. Oni se tím zabývají a podobne případy řeší každý den, tak se neboj na ně obrátit. Třeba ti řeknou, že ani není třeba, abys k nim s dcerou šla, třeba ti hned z popisu řeknou, že je to v pořádku. A mohou ti i poradit, jak komunikovat s paní učitelkou. Zrovna minulý týden jsem psala práci na téma komunikace mezi rodiči a učiteli žáků ZŠ a ačkoliv podkladem pro tuto práci byla studie, v níž byli tazani pouze ucitele, bohužel výsledek byl ten, že problem je ve většině případů na straně pedagogů - neumí s rodiči správně komunikovat, nechávají se unést předsudky a i když se dítě snaží sebevíc, učitel má velký problém změnit názor, který si na dítě udělal v prvním týdnu výuky. Takže ani učitele nejsou neomylni a ani roboti, aby byli bez emocí. A někdy ta PPP pomůže právě v té komunikaci. A nebo jen uklidní tebe jako rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
18.1.21 11:20

Je otazka, jestli ta pomalost a roztekanost je otazka nezralosti, nebo vlastnost povahova. Muj chlap je taky pomaly a roztrzity a co bys rekla…je vedec :-D. Je to bedna, ale v beznem zivote funguje stylem: ON: Za chvili pujdem. Za 10 minut JA: Tak co, jdem? ON: Jojo. (a sedi dal). Za dalsich 10 minut JA: Tak co, jdem uz? ON: Jojo. (a sedi dal). Za dalsich 10 minut JA (se rozcilim): Tak bud uz pojd, nebo rekni, ze jeste nejdeme. Na co porad cekas? ON (vyskoci, jako by celou tu pulhodinu byl mentalne v nejakem jinem vesmiru): No vzdy uz jdu. Ze uz to rikam pul hodiny? To neni mozne! Tak 5 minut max… :zed:

Jinak ja jsem teda musela sveho prvnaka behem distancni vyuky taky porad napominat, i ted musim napominat pri delani ukolu (a to je dela z vlastni iniciativy a bavi ho to). Pritom ucitelka si ho nemuze vynachvalit, pry s nim nema sebemensi problem. Takze do urcite miry a v domacim prostredi je to asi i u jinak soustredenych deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
18.1.21 12:25

Ahoj, resim neco podobneho, jen dcera uz je par let ve skole. U nas ten zacatek byl velmi podobny. Ve skolce s ni nebyl zadny problem, zadne podezreni na nezralost. Zapis jsme absolvovaly a i tam byla pochvalena, jak je sikovna, komunikativni… Od miminka byla ve vsem napred, co se tyce samostatnosti, pohybu, mluveni… Nikdy by me nenapadlo, co za problemy budeme zazivat. Bohuzel tohle se casto projevi az s nastupem do skoly. Zacalo to plizive, emocionalni nerovnovaha, nesoustredenost, kdyz prislo tezsi uceni, zacala byt o krok pozadu za spoluzaky… Doma v klidu vi vsechno, je nadprumerne inteligentni, ve skole se neumi soustredit a je mimo, vyrusuje… Nejdriv jsem mela vztek na ucitelku, pak na sebe, pak na vsechno… Nakonec jsme zacaly chodit do pedagogicko psychologicke poradny. Nema zadnou extra diagnozu, lehka porucha soustredeni, horsi zrakove vnimani. Delame par jednoduchych cviceni, aby se naucila pracovat sama se sebou ;) Mrzi me, ze jsem tam nesla hned ze zacatku prvni tridy, protoze jsem v sobe popirala, ze ma nejaky problem. Ted uz bych se toho nebala a jsem rada, ze na tom pracujeme. A i ucitelka je shovivavejsi, kdyz vi, ze to resime. Hodne spolu komunikujeme a hledame cestu, co pro dceru muze udelat ona a co muzeme ovlivnit my rodice.

• Citovat
  • Upravit
3094
18.1.21 13:21
@blobfish píše:
Jinak by mě zajímalo, na základě čeho by paní učitelka u normálního zápisu doporučila odklad u dítěte, které mělo předškolní dovednosti na standardní úrovni a k tomu kladné doporučení z MŠ.

Dcera je podobný případ. Odklad dostala od psycholožky právě proto, že neudržela pozornost; pediatrička potvrdila odklad, protože byla drobná (kvůli těžké školní brašně).

Ze zprávy od psycholožky: „Vyšetření:.. v testech predikujících úspěšnost čtení a psaní menší problémy. Výrazně zvýšený psychomotorický neklid, závažnější problémy s koncentrací pozornosti, v samostatné práci méně úspěšná, než když usměrnována. Závěr: OŠD na bázi mimointelektových faktorů, kdy lze očekávat, že by dívka nerealizovala své potence.“

A jinak je na tom dcera s pozorností bídně doteď (4. třída). V první a druhé třídě ale měla učitelku, která měla vystudovanou speciální pedagogiku, byla zvyklá na různé děti a uměla to s nimi, respektovala individuální tempo. Dcera z ní byla nadšená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí