Nezralá do 1. třídy?

Anonymní
18.1.21 00:47

Nezralá do 1.třídy?

Ahoj maminky, jsem tak zdrblá, a mám pocit že jsem v roli mámy selhala :,(
Dcerka v září nastoupila do 1.třídy. Doporučení z MŠ výborné, školu doporučovali. K zápisu nám covid nedovolil jít, tak proběhl jen mailem a odeslání žádostí. A tam je asi ten kámen úrazu. Dcera nosí jedničky, matiku miluje, čtení bez problémů..psaní ze začátku moc nešlo ale teď super. Jen ta její pozornost :roll: nejprve byla poznámka v žákovske, že chytá v hodině lelky a pak se ztrácí v učivu. Další měsíc, že je nesamostatná a trvá jí než se nechystá atd. Tak jsem si doma zakázala sahat ji na věci, a nechávám ji vše ať si dělá sama a jen kontroluji. No a dnes se učitelka potkala s mým mužem a když se jí zeptal, zda se dcera lepší..odpověděla, že vše při starém..že kdyby byl zápis tenkrát normální, nejspíš by doporučila odklad..že se nevydrží soustředit dostatečně dlouho, pak neví co má dělat..a že se ani nezeptá, když něco přeslechne a pak těžko snáší kritiku, když ji na to upozorní. No co na to říct..jak to řešit? Přeci ji po půl roce nepošlu zpět do školky? :nevim: Mám obavy, jak to bude dál zda se to zlepší. Dcera tam chodí ráda, je zvídavá..ala vím, že má učitelka pravdu, při distančce jsem jí furt musela napominat ať dává pozor. Máte někdo podobný problémy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
18.1.21 01:05

Dítě má jedničky, baví ho matika a dobře čte, tak kde je problém? Že po pár měsících ve škole není stoprocentní? A proč by mělo mít dobře se učící dítě odklad? Není tak trochu problém v paní učitelce? Sejděte se s ní všichni, proberte spolu, kde je problém a jak by ho ona doporučovala řešit, ale dokud je dítě ve škole spokojené a dobře se učí, tak bych si z toho extra hlavu nedělala. Děti nejsou roboti ani cvičení psi.

• Citovat
  • Upravit
1059
18.1.21 01:11

Dejte ji cas, kdy se to tak mela naucit, vzdyt se ve skole skoro neohrala. Myslim, ze pani ucitelka bude stejneho druhu, na ktery narazila i nase dcera, bohuzel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1923
18.1.21 05:20

Vratit ji jiz nemohou. To lze vzdy jen do 31.12. Vydrzte, bude lip. Obzvlast v tehle situaci. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
18.1.21 05:53

U prvňáků je normální, že jsou nepozorní a všechno jim dlouho trvá. Za normálních okolností by se to během pár měsíců srovnalo, ale kdy se měli srovnat letošní prvňáci? Jestli dcera chodí do školy ráda a jde jí to, netrápila bych se. Je starost paní učitelky, aby dceru motivovala k pozornosti a předávala pokyny tak, aby je žáci vnímali a chápali. Jinak by mě zajímalo, na základě čeho by paní učitelka u normálního zápisu doporučila odklad u dítěte, které mělo předškolní dovednosti na standardní úrovni a k tomu kladné doporučení z MŠ.

Ještě mě napadá, jestli nepozornost neplyne právě z toho, že je pro ni látka moc snadná. A taky k tomu, že „těžko snáší kritiku“ - no já nevím, ale jestli paní učitelka v první třídě a v takto extrémních podmínkách řeší problémy poznámkami, asi bych přemýšlela, jakou podobu ta „kritika“ má.

Nicméně těžko říct, jak to řešit, přijde mi, že někteří učitelé jsou z téhle situace vycukaní – odnášejí to děti – rodiče to dají sežrat učitelům – učitelé na tom nejsou o nic lépe – začarovaný kruh :? Asi bych se s paní učitelkou snažila dohodnout nějaké zásady komunikace, ideálně ne přes poznámky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9180
18.1.21 06:09

Nase ucitelka prvnakum dava uz i trojky😯
Pritom na třídní schůzce říkala jak chce děti motivovat a proto jim bude dávat znamky i do papírové zakajdy, ne jen do ežk. :roll:
Co vim od ostatních maminek tak na ně často zvyšuje hlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10486
18.1.21 06:32

Mně přijde, že problém má spíš paní učitelka. Pokud se dcerka dobře učí, jde ji to, ve školce by se třeba zrovna trápila. Má dcerka je také taková neposedná. Když se s ní třeba půl hodinku učím a dělám úkoly. Stoupá si, dělá různý blbiny. Já ji sice napomínám, ale efekt žádný. Paní učitelka zatím nic neříkala. Řekla bych, že těm prvňáčkům by se to mělo tolerovat, ten přechod z MŠ byl pro ně těžký navíc ta distanci výuka ☹️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1590
18.1.21 06:36

...

…bohužel máte smůlu na učitelku, dle mého názoru. Myslím, že ona by měla dítě motivovat a ne kritizovat. Že děcko v první třídě neudrží pozornost mě přijde normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
18.1.21 06:58

Mně nepřijde nezralá. Známky má super, škola jí jde. Kde se měli učit udržet pozornost? Do školy chodili všehovšudy pár týdnů.

• Citovat
  • Upravit
33005
18.1.21 07:40

Paní učitelka bude asi „stará škola“. Myslím, že tyto věci se dají řešit jinak, než poznámkami (teda pokud to byla „poznámka“ a ne jen písemná komunikace jako upozornění).
Nevím, proč se hroutíš. Holce to evidentně ve škole jde. To, že se „ztrácí v látce“ může být dáno i tím, že je na ní třeba příliš lehká a nudí se. Jestli jsi jí připravovala až do toho upozornění od učitelky do školy ty, může její „nesamostatnost“ být i důsledek toho, že ji doma moc obletujete a opečováváte. Dítě pak může být studijně úspěšné, ale není uvyklé samostatnostia starání se sama o sebe a svoje věci.

Mám druháka a do školky ho vracet nehodlám, i když z jeho penálu, oslích uší na sešitech, nezavázaní tkaničce u kahot, nedopnutých sucháčích na botách, občasném stoupání při hodině nebo čtení v čítance napřed (a následném nevědění, kde jsou) asi kvetla lecjaká učitelka. :lol: Ve škole je mezi premianty a učitelky si ho chválí.
U někoho je to prostě povaha, něco se dá obrousit, natrénovat, se zbytkěm se musí naučit žít ten dotyčný a kolikrát i okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
18.1.21 07:42

Dyt ma jednicky. At se jde ucitelka bodnout. Ona tam je od toho, aby ty deti zaujala, udrzela jejich pozornost, poznala je a naucila je pracovat. Netrap se. Jestli je mlada v pohode a znamky ma slusne, tak bych tyhle vykriky do tmy ignorovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
18.1.21 07:43
@mackA159 píše:
Mně nepřijde nezralá. Známky má super, škola jí jde. Kde se měli učit udržet pozornost? Do školy chodili všehovšudy pár týdnů.

Tak držet pozornost se dítě učí jak aktivitami doma, tak ve školce. To zas není záležitost jen školy. Tam je to jen víc strukturované, delší úsek a dítě musí dělat i věci, které ho nebaví nebo mu tolik nejdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
18.1.21 07:50

Jezis 8o vzdyt kdy se to mela naucit, kdyz ty deti vubec nemely sanci byt v te skole, kdyz je porad zavrena. Syn je taky proste zivejsi, ucivo zvlada na jednicky a ucitelka ho akorat upozoronovala, ale aby mu davala poznamky - nemuze chtit od vsech deti, ze si tam sednou jak pravitka a budou tak celou dobu.
Syn ma problem kolikrat i ted sedet v klidu - zvlast pri distancce - a to je ve treti tride a je to tim, ze jak to ucivo zvlada velmi dobre, tak se nudi - a diky bohu mame normalni pani ucitelku, takze kdyz je ve skole, tak dostava ukoly navic, aby nerusil ostatni.
Takze pokud vase dcerka ucivo hrave zvlada nedivim se, ze chyta lelky. Moc dobre vim, jak nektere deti nezvladaji, protoze ani doma nedostavaji podporu, a nez prelouskaji jedno slovo, tak ubehne hromada casu. Mam i ted zkusenost, ze ve druhe tride si ukazuji, jak se pisou velka pismenka, protoze nektere deti to neumi.
Tady bych rekla, ze pani ucitelka ma svuj osobni problem s nastalou situaci s covidem a zbytecne to prenasi na ostatni…

• Citovat
  • Upravit
6363
18.1.21 07:52

To chce klid. Je v první třídě. Třeba je to opravdu tím, že vše zná a nebaví ji to. Chystat do školy se má dcera, rodič jen zkontrolovat nebo společně.
Neznám dceru, ale může být pomalejší. Já s dítkem ve druhé třídě psala DVA řádky z učebnice HODINU A PŮL. Je takto pomalá?
Co si pamatuji od učitelek z rodičáků (obě starší ročníky), když říkaly, co se ve třídě děje všem rodičům. Dva příklady, které mě pobavily: dítko si občas lehlo na zem a chvíli si zdřímlo, ale učivo mu jde, tak je to v pohodě. :mrgreen: Další žáček prý se najednou sbalil s tím, že jde domů. Nakonec ho paní učitelka umluvila. Zůstal ve škole s podmínkou, že bude vyrábět hada z gumiček (tenkrát to hrozně frčelo). :mrgreen: Koukala jsem jako blázen. :jazyk: Takových příběhů bylo více. Co vím, tak se nikdo do školky nevracel.
Co se týká kritiky, tak záleží, jak je ji paní učitelka podává a taky, zda je je dcera na případnou kritiku zvyklá.
Z osobní zkušenosti vím, že v první třídě děti vyvádí ledacos, paní učitelky usměrňují, ale hodně tolerují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1211
18.1.21 08:17

Hele, úplně stejně si neustále stěžuje paní učitelka mé kamarádce, která má dítě ve třídě pro nadprůměrně inteligentní děti a to dítě tam má jedničky a je premiant, doma se samo učí, všechno ho zajímá. Ale není týden, aby se nedozvěděla, že je nesamostatné, pomalé, pracuje nesystematicky, kouká z okna místo na tabuli… Jednou mi vyprávěla, jak paní učitelka bazírovala na tom, aby se dítě přesně vyjádřilo a dítě vědělo, jen si nedokázalo přesně vzpomenout na specifické slovo - tak to nahradilo slovem v angličtině a hned odpoledne byla stížnost, že nemá dobrou slovní zásobu v češtině (to dítě je čech, mluví česky perfektně), je roztržité a jestli to tak není, tak to tedy asi paní učitelce dělá schválně, což je samozřejmě ještě horší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí