Nezralý tříleťák

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1421
22.1.21 22:27
@Anonymní píše:
@Klara178 já vlastně nevím, jak zjistit, jestli tomu rozumí, když u toho nevydrží. Ale on nikdy nebyl typ dítěte, co by na mě viselo očima, jeho pozornost je krátká. Říkačky s obrázkovým doprovodem a gesty chvíli vydrží, takový to „šel mraveneček na kopeček“, to určitě rozumí, nebo když se dívá na krátkou pohádku v tv, tak chápe děj a co se tam říká. Ale čtený text vůbec nechce poslouchat, úplně okamžitě ztrácí zájem, i když měním hlasy. Ale zase když mu ukážu obrázek a popisují vlastními slovy, chvíli vydrží a rozumí. Já nevím :think: Děkuju za tipy :kytka:

Vidíš, když spojis slyšene s viděním, tak je to lepší… Určitě v tom pokračuj… Nemá cenu dělat s ním něco na co ještě nemá… A fakt zkus minimálně tu logo ale klinickou, ověřenou… Řekni ji své obavy a co se ti nezdá… Jako z tvého popisu si opravdu myslím, že má problémy s porozuměním, ale nerada bych ti neco podsouvala po krátké diskuzi na emiminu, syna neznám… Porad se s odborníkem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
22.1.21 22:30
@Anonymní píše:
@Klara178 já vlastně nevím, jak zjistit, jestli tomu rozumí, když u toho nevydrží. Ale on nikdy nebyl typ dítěte, co by na mě viselo očima, jeho pozornost je krátká. Říkačky s obrázkovým doprovodem a gesty chvíli vydrží, takový to „šel mraveneček na kopeček“, to určitě rozumí, nebo když se dívá na krátkou pohádku v tv, tak chápe děj a co se tam říká. Ale čtený text vůbec nechce poslouchat, úplně okamžitě ztrácí zájem, i když měním hlasy. Ale zase když mu ukážu obrázek a popisují vlastními slovy, chvíli vydrží a rozumí. Já nevím :think: Děkuju za tipy :kytka:

Jeste dotaz? Sice říkáš že mluví ale tvoří vlastní věty nebo opakuje různé fráze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23572
22.1.21 22:47
@Anonymní píše:
@Oriseka děkuju :kytka: Věty říká už dlouho, ale ten vývoj jde pomalu. Ve dvou na tom byl pomalu líp než hromada ostatních kluků téhož věku a od té doby sice trochu vylepšil slovní zásobu i gramatiku, ale patlá pořád stejně a to vyjadřování je takový kostrbatý, těžkopádný, jednoduchý. Často opakuje slova nebo fráze tam, kde úplně nedávají smysl (jako jejich smysl chápe, ale šoupne to i tam, kde se to moc nehodí, protože ho to zrovna napadne a neví, co by řekl jinýho, nebo mně to tak přijde). Ukecanej je hrozně moc, je vidět, jak by hrozně chtěl mluvit víc než mluví. Ale dělá to teda čím dál méně, tím, jak přidává nová slova, tak ta nevhodně použitá slova ubývají. Ale hroooozně pomalu…
Nevím, uvidíme.

Zkuste knizku Mluv se mnou (Katerina Slezakova). Hra Povim ti mami - casova posloupnost. Malovane cteni, treba Obrazkove basnicky(Jelinkova), ale tohle je hodne i v detskych casopisech. Pak ruzna divadelka-vedeni dialogu. Doporucuje se rozvoj jemne(prebirani, navlekani, strihani atd.) i hrube motoriky. Hazeni, kopani - vzdy pravou i levou a hlavne jizda na kole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.21 22:50

@Klara178 tvoří vlastní věty. Ale když tvoří nějakou větu o více slovech, třeba pěti, šesti i více někdy, kterou ještě netvořil (snaží se třeba komentovat nějakou novou situaci), tak to sice vytvoří/vyjádří, ale většinou se u toho taky pěkně zapotí. Teď si třeba naposlouchal frázi z Binga - „ale ty hlupáčku“ a aplikuje to na situace, kde se to hodí (někdo něco nemůže najít, splete se, atd.), ale je to hrozně těžkopádný. Mluví a ptá se normálně, když jde o jednodušší věci („chceš pomoct?“ „Jiřík to právě nechtěl…“, „Jakou máš rád barvu?“, „Jdeme k babičce?“), ale není to taková přirozená a plynulá řeč, jako vidím u jiných dětí. Můžu se s ním bavit normálně i několik minut v kuse, ale musím mu hodně pomáhat vyjádřit jeho myšlenky (skoro vždycky se trefím, on je dost čitelný - mimika, oči..). Nepoužíval nikdy žádný echolálie jako takový, žádný takový opakovací období neměl, ale rozhodně si komunikaci usnadňuje prostřednictvím ode mě naposlouchaných větiček, hádám, že je pro něj snazší si to mechanicky zapamatovat než něco vymyslet. A to je to, co řeším…

• Citovat
  • Upravit
23572
22.1.21 22:58
@Klara178 píše:
Pokud je přijat, což byl, tak má právo tam chodit, od oteviracky až do zavíracky, i když tam není asistentka… Že by děti nemohli chodit, když jsou nemocné, je nesmysl! Pokud to školka tvrdí, lze! To se opravdu řeší často tohle… Kdybys měla FB, tak tam jsou přímo skupiny na ADHD, poruchy řeči a podporu ve škole, co ke zákonné a co ne… Já vím, že ho nemáš, tak jsi trochu odříznuta od informací… Ale zeptej se ve vašem SPC kam spadate, jistě ti to potvrdí… Synova AP je teď treti týden nemocná a normálně chodí.

Asi jsem slaba, ale nenechala bych ho tam, kdyz mi reknou, ze ho nezvladnou. Zase chci, aby se tam citil dobre. I tady jsem cetla, jak deti vyloucily treba ze skolni druziny. Jak deti preradili do specialky, kdyz to jen s asistentkou v bezne skolce nezvladaly. Nevim jestli je to uplne legalni, ale predpokladam, ze maji sve cesticky. Znam kluka, kteryho si museli nechat doma i na zakladce, kdyz chybela ucitelka, co ji respektuje. Zase vetsina lidi asi nechce jit pres mrtvoly :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
22.1.21 23:00
@Anonymní píše:
@Klara178 tvoří vlastní věty. Ale když tvoří nějakou větu o více slovech, třeba pěti, šesti i více někdy, kterou ještě netvořil (snaží se třeba komentovat nějakou novou situaci), tak to sice vytvoří/vyjádří, ale většinou se u toho taky pěkně zapotí. Teď si třeba naposlouchal frázi z Binga - „ale ty hlupáčku“ a aplikuje to na situace, kde se to hodí (někdo něco nemůže najít, splete se, atd.), ale je to hrozně těžkopádný. Mluví a ptá se normálně, když jde o jednodušší věci („chceš pomoct?“ „Jiřík to právě nechtěl…“, „Jakou máš rád barvu?“, „Jdeme k babičce?“), ale není to taková přirozená a plynulá řeč, jako vidím u jiných dětí. Můžu se s ním bavit normálně i několik minut v kuse, ale musím mu hodně pomáhat vyjádřit jeho myšlenky (skoro vždycky se trefím, on je dost čitelný - mimika, oči..). Nepoužíval nikdy žádný echolálie jako takový, žádný takový opakovací období neměl, ale rozhodně si komunikaci usnadňuje prostřednictvím ode mě naposlouchaných větiček, hádám, že je pro něj snazší si to mechanicky zapamatovat než něco vymyslet. A to je to, co řeším…

Jasny chápu, to co píšeš zní docela dobre, natoze mu jsou cerstve tři… Můj syn byl v tomhle věku úplnej Mimoň, tohle zní fakt dobře, nic hrozného to nebude, děláš i vše správně, dej mu i čas aby vyjádřil ty složitější věty, je dobré že se snaží… Plus ty obrázky a procvičování hrubé a jemne motoriky jak píše oriseka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.21 23:08

Děkuju moc vám oběma :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1421
22.1.21 23:09
@Oriseka píše:
Asi jsem slaba, ale nenechala bych ho tam, kdyz mi reknou, ze ho nezvladnou. Zase chci, aby se tam citil dobre. I tady jsem cetla, jak deti vyloucily treba ze skolni druziny. Jak deti preradili do specialky, kdyz to jen s asistentkou v bezne skolce nezvladaly. Nevim jestli je to uplne legalni, ale predpokladam, ze maji sve cesticky. Znam kluka, kteryho si museli nechat doma i na zakladce, kdyz chybela ucitelka, co ji respektuje. Zase vetsina lidi asi nechce jit pres mrtvoly :nevim:.

Jasný já to chápu pokud jsi na Rd tak nemá cenu to hrotit ale kdybys chodila do práce tak by to tak jednoduché nebylo… Určitě bych se zeptala ale co konkrétně nezvládaj… Tady informace moc necerpej většina lidí tady ví kulový, co čtu příspěvky… Neví často ani pořádně na co mají právo a nechají si ledacos líbit, když to na ně školka zkouší, je to celkem běžné… Na to jsou dobře ty skupiny na FB, kde jsou lidé se stejnými problémy a mají fakt přehled.. Nebo právní skupiny které radi se školou… Na mě taky něco zkoušeli, ale nedali jsme se a dohodli se pak… Co se týče tvých uvedených případu pokud dítě nezvládá běžnou zs a AP tak to na speciální asi je, ale to je jiná kapitola… S tou družinou taky nevím, to bych kecala ale vyhodit někoho ze školky nebo školy opravdu jen tak nemůžou… Jde jen o to znát svá práva a nedat se..aby dítě nechodili do školy když tam není určitá učitelka to je fakt úlet..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
22.1.21 23:21
@Anonymní píše:
Děkuju moc vám oběma :kytka:

Není zač a fakt si nedělej velke starosti, opravdu to zní docela dobře, ten problém s porozuměním tam podle mě trochu bude, ale určitě nic hrozného, důležité je že sám tvoří věty nejede jen fráze… Uvidíš cca za půl roku a kdyz se ti ti nebude furt zdát zkus to vyšetření logo a psycho uvidíš je fakt ještě maličkej… Každopádně těžkej případ to není… A jsi skvělá máma že si takhle všímas, řešíš a pracuješ s ním, jen tak dál! O kdyby mu nic nakonec nebylo, nic tou praci nezkazis 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23572
22.1.21 23:31
@Klara178 píše:
Jasný já to chápu pokud jsi na Rd tak nemá cenu to hrotit ale kdybys chodila do práce tak by to tak jednoduché nebylo… Určitě bych se zeptala ale co konkrétně nezvládaj… Tady informace moc necerpej většina lidí tady ví kulový, co čtu příspěvky… Neví často ani pořádně na co mají právo a nechají si ledacos líbit, když to na ně školka zkouší, je to celkem běžné… Na to jsou dobře ty skupiny na FB, kde jsou lidé se stejnými problémy a mají fakt přehled.. Nebo právní skupiny které radi se školou… Na mě taky něco zkoušeli, ale nedali jsme se a dohodli se pak… Co se týče tvých uvedených případu pokud dítě nezvládá běžnou zs a AP tak to na speciální asi je, ale to je jiná kapitola… S tou družinou taky nevím, to bych kecala ale vyhodit někoho ze školky nebo školy opravdu jen tak nemůžou… Jde jen o to znát svá práva a nedat se..aby dítě nechodili do školy když tam není určitá učitelka to je fakt úlet..

Je to ulet. Zvlast, kdyz je povinna skolni dochazka. Ale pri agresivnim vypadu, kdyz ten kluk uz ma treba 60kg, tak se nakonec stejne volaji rodice, co zas ten ucitel ma delat. Zase musi byt clovek soudny. Vyhodit nemuzou, ale doporucit specialni urcite mohou, coz zase u ditete bez MR je skoda. Ja doufam, ze se ve skolce dohodnu ke spokojenosti vsech :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23572
22.1.21 23:36
@Klara178 píše:
Jasný já to chápu pokud jsi na Rd tak nemá cenu to hrotit ale kdybys chodila do práce tak by to tak jednoduché nebylo… Určitě bych se zeptala ale co konkrétně nezvládaj… Tady informace moc necerpej většina lidí tady ví kulový, co čtu příspěvky… Neví často ani pořádně na co mají právo a nechají si ledacos líbit, když to na ně školka zkouší, je to celkem běžné… Na to jsou dobře ty skupiny na FB, kde jsou lidé se stejnými problémy a mají fakt přehled.. Nebo právní skupiny které radi se školou… Na mě taky něco zkoušeli, ale nedali jsme se a dohodli se pak… Co se týče tvých uvedených případu pokud dítě nezvládá běžnou zs a AP tak to na speciální asi je, ale to je jiná kapitola… S tou družinou taky nevím, to bych kecala ale vyhodit někoho ze školky nebo školy opravdu jen tak nemůžou… Jde jen o to znát svá práva a nedat se..aby dítě nechodili do školy když tam není určitá učitelka to je fakt úlet..

Hele a co na tebe zkouseli :mrgreen:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
23.1.21 07:26

@Oriseka nic hrozného naštěstí… Máme dobrou školku a myslím, že to vcelku funguje… Nejdříve jsem se ohradila proti tomu, když mi tam syna diagnostikovali, na to nemaj právo… Po druhé chtěli aby přeskočil třídu, tzn aby šel od nejmenších rovnou do předškolního ročníku, z organizačních důvodů… Radili jsme se s psycho neb se nám to nezdálo, rozhodně to nedoporučila, tak jsme jim řekli že si to nepřejeme a šel tedy normálně do dalšího prostředniho ročníku… Pak ještě nějaká maličkost jednou…
Určitě bych se zeptala proč ho nezvládají co konkrétně dělá, pokud to není nějaký extrémní případ tak by ho zvládat měli, je to jejich práce, mají na to školu… Chápu, ze to nechceš hrotit ale by ti zakazovali aby tam byl bez AP je protizákonné a nemela by si to nechat líbit… Taková školka by se mi nelíbila, protože to i značí jejich postoj a byla bych se, jak to tam funguje… Až půjdeš do právě tak to budeš řešit jak? To přeci nejde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
23.1.21 07:27
@Klara178 píše:
@Oriseka nic hrozného naštěstí… Máme dobrou školku a myslím, že to vcelku funguje… Nejdříve jsem se ohradila proti tomu, když mi tam syna diagnostikovali, na to nemaj právo… Po druhé chtěli aby přeskočil třídu, tzn aby šel od nejmenších rovnou do předškolního ročníku, z organizačních důvodů… Radili jsme se s psycho neb se nám to nezdálo, rozhodně to nedoporučila, tak jsme jim řekli že si to nepřejeme a šel tedy normálně do dalšího prostředniho ročníku… Pak ještě nějaká maličkost jednou…
Určitě bych se zeptala proč ho nezvládají co konkrétně dělá, pokud to není nějaký extrémní případ tak by ho zvládat měli, je to jejich práce, mají na to školu… Chápu, ze to nechceš hrotit ale by ti zakazovali aby tam byl bez AP je protizákonné a nemela by si to nechat líbit… Taková školka by se mi nelíbila, protože to i značí jejich postoj a bála bych se, jak to tam funguje… Až půjdeš do právě tak to budeš řešit jak? To přeci nejde..
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1421
23.1.21 07:30
@Oriseka píše:
Je to ulet. Zvlast, kdyz je povinna skolni dochazka. Ale pri agresivnim vypadu, kdyz ten kluk uz ma treba 60kg, tak se nakonec stejne volaji rodice, co zas ten ucitel ma delat. Zase musi byt clovek soudny. Vyhodit nemuzou, ale doporucit specialni urcite mohou, coz zase u ditete bez MR je skoda. Ja doufam, ze se ve skolce dohodnu ke spokojenosti vsech :palec:.

Jasne ze doporučit speciální školu mohou. Ale porad chodí do této tak přeci nemůžou říct hele učitelka je nemocna, nechoď… 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23572
23.1.21 08:05
@Klara178 píše:
Určitě bych se zeptala proč ho nezvládají co konkrétně dělá, pokud to není nějaký extrémní případ tak by ho zvládat měli, je to jejich práce, mají na to školu… Chápu, ze to nechceš hrotit ale by ti zakazovali aby tam byl bez AP je protizákonné a nemela by si to nechat líbit… Taková školka by se mi nelíbila, protože to i značí jejich postoj a byla bych se, jak to tam funguje… Až půjdeš do právě tak to budeš řešit jak? To přeci nejde..

Budu to resit tak, ze zavolam do PPP a reknu, ze potrebuji, aby od zari syn chodil na cely den. Predpokladam, ze se tam pujde ta pani z PPP kouknout a zjisti, jak to tam funguje a jestli budou potrebovat tu asistentku na plny uvazek. Nikdy tam nespal, takze nevim, jak to bude fungovat. Od 13hod. je tam ale uz jen 1 ucitelka. Vcera jsem o tom mluvila s tou asistentkou a ta rikala, ze i predskolaci lezi na luzku pres hodinu, coz on urcite lezet nebude. To vis, ze by to slo, ale musela by se mu ucitelka trochu venovat. Nechat ho lezet 20min. jako hygienicke minimum a pak mu dat klidnou praci u stolecku. Popravde nejradeji bych si nasla praci na pul uvazku, abych ho zvladla vyzvedavat po o, ale to bych musela koncit ve 12, coz je dost nerealne. Syn ma to chovani porad dost spatne. Ja kdyz dojde do agrese, tak ho proste chytnu a drzim, dokud se neuklidni. Tohle si zadna ucitelka nemuze dovolit. Oni to resi tak, ze mu dost ustupuji a snazi se ho nerozcilit :(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí