Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pres den spal syn převážně v kocarku. 3h uplne v pohode, takze klidně i 3× denně jsme šli na vzduch, pokud neusnul doma. Asi tak po měsíci byla postylka lapač prachu a spal se mnou. Po druhém roce uz postupně přecházel spát k sobě do pokojíčku
Plno maminek takto uspává, pokud je ti to přijemné tak to tak dělej a kašli na názory ostatních. Plno dětí od nás z rodiny usínaly u prsa a bijak se to na nich ani na manželovi nepodepsalo a to spali spolu i v posteli. Záleží jen na vás jak si to nastavíte. Můžeš zkusit třeba šátek, někdy se dá miminko uspat u prsa i v něm. Jinak to že usne v kočárky bych brala spíš jako plus, jsou děti které kočárek nesnesou. Šestinedělí není jednoduché a je to o zvykání vás dvou, určitě se to zlepší, chce to najít jen to co vyhovuje tobě i miminku.
Jak chceš číst týdenní miminko??? Dej tomu čas, nevím kdo ti co radí a co kde čteš, ale jediný, kdo ti do toho má co kecat, je tvé dítě a ty. Jak ty, tak tvé novorozené miminko se teprve poznáváte! Kolik máš zkušeností, že se dítě musí ve věku 1 týden vychovávat přísností a studeným odchovem? Miminko bylo ještě před týdnem součástí tvého těla, co myslíš, že mu teď nejvíc chybí??? Ty, tvé teplo, bezpečí ve tvé náruči. Teď, právě teď musí jít manžel stranou! Nasyť dítěti potřeby a pak bude spokojené.
To je normální, šestinedělí=kozy ven ![]()
Samozřejmě, že si ho můžeš nechat spát v posteli. Ostatní neposlouchej, dělej to podle sebe a svého miminka. Spi když spí on. Na vše ostatní se vykašli a jen se mazlete a kojte. Ono se to časem ustálí.
Ale zvládáš, to co popisuješ je úplně normální
žádný rady, ze si zvykne v posteli neposlouchej, prostě dělej jak to vyhovuje tobě. Lezte v posteli, ty koj, ať te doma obsluhuje někdo a spěte spolu, halvne ty spi taky. Nic jinyho ted tvůj úkol neni.
Ono to za pár týdnů nebo měsíců přejde, najdete systém a vše bude lepší
Příspěvek upraven 16.09.25 v 19:19
Tak v posteli s tebou se mu spí nejlépe, cítí od tebe teplo a je v klidu. Vyspíš se ty i mimino. Pokud ti spí v kočárku, tak prostě choď na procházky. Je maličký, takže tu jsi teď jen pro něj.
Hlavně klid. Jsi unavená, mlátí s tebou hormony…pro tebe i miminko je všechno nové, teprve se poznáváte…tvůj hlas, dech, vůní, tlukot tvého srdce je to jediné co miminko zna a cítí se tak u tebe v bezpečí..proto tak chce být..tím že ho budeš nosit nebo s ním ležet v posteli ho opravdu nerozmazlis…
Chodit na procházky, když v kočárku spí, připravit si seriály, knihy, sedět a kozou venku a ať si dříme. Spaní v posteli klidně, starší tak nespal a ve dvou letech začal chodit, mladší zpočátku v posteli a od roka nechce,.roztahuje se ve vlastním. Takže je to fuk, jestli si na něco zvyká. Chce se ti spát, tak spí. Stěžuje si někdo, že v šestinedělí už nebehas jak srnka a jsi s miminkem? Jejich problém, objednej klidně obědy, úklid pianko, ať se zapojí partner. Po tom šestinedělí věřím, že si s mimcem zajedete režim a bude to lepší. Jo a nevyžádané dobre řady jedním uchem dovnitř, druhým ven.
Manžel se stará úplně ukázkově, když je doma. Jen jde o to, že dostávám nevyžádané rady… Že musím budit denně co dvě hodiny a kojit, večer co tři hodiny… Že mám dokrmovat, že nemám zkoušet kočár, ale postýlku…ze spaní u prsa zničí vztah mě a manžela ( nedostatek intimity a sexu)… Jinak miminko spinká i ty dvě hodiny, papa hezky, vyprazdňuje se úplně parádne a hezky přibírá, mě nijak hormony nerozhodily…jen mě rozhazuje to, že mi rodina předhazuje to, že to nedávám… Že oni je dali spát a spali. Že nakojili a spali… Je to moje první, nevím co mám dělat, ale dělám to, co si myslím, že mám. Kojim na požádání, mluvím a zpívám mu a spíme spolu, když to jde… Procházky taky…
@Anonymní píše: Více
A kdo do tebe tak valí? Pošli je někam. Tvoje dítě, budeš si to dělat po svým.
nedostatek sexu? v šestinedělí!! to snad ne,
teď máš budovat vztah s miminkem, ne s manželem, teď není ta správná doba, a ty hlupáky, co ti radí ty zastaralé rady, posloucháš proč?
vždycky v šestinedělí ležela žena s miminem
Nádech a výdech
vždyť má týden. Vykašli se na rodinu a neber telefony, nereaguj na zprávy a nepouštěj návštěv když nemají klapku. Pokud potřebuje dokrmovat jen večer, tak nejde o jídlo, ale prostě chce tebe a prso. Kojila jsem na požádání. Někdy po hodině, někdy po 3. Když v noci mimino spalo 5-6 hodin (což oni ze začátku dělají) tak jsem je prostě nechala spát. Spánek je nepravidelný a mě třeba druhé dítě spalo přes den první 4 měsíce jen v šátku a za chůze. Pohupování neexistovalo, kočárek byl moc a večerní mazlení a uspávání trvalo 4-5 hodin a nemohla zabrat. Někdy prostě usnula v šátku na 15 minut a někdy si dachla 2 hodiny. Špici novorozeně je mýtus, který jsem viděla jednou u kamarádky. Ja stihla 2× uspat a 3× nakojit než se její dítko konečně vzbudilo s úsměvem
tenkrát jsem myslelas ze si ji smažu z kontaktu jak me to její spici a moje nespící prudili. Spaní v posteli - první dítě spalo hned, ale druhé jsem začala dávat do postele až tak ve 2m kdy jsem na sobě konečně cítila, ze nejsem tak strašně unavena, abych vytuhla. A čtení… někdy ani zkušenosti nepomáhají. První dítě mělo samo režim už na konci šestinedělí, druhé jsem vychytala nějaký režim at v roce a půl! Nekecám, do té doby ta malá bestie jela překvapení ohledně spánku ve velkém.
A to valí tvoje matka, nebo tchýně? Dítěti je tyden, stejně žádný sex nebude ještě minimálně měsíc ![]()
Ahoj,
nezvládám moje týdenní miminko.
začíná to tak, že přes den spí hrozně, co hodinu (někdy dvě) se budí, pořád chce kojit. Pořád. V postýlce spát nechce, občas se mi podaří mi ho tam uspat, ale spíš ne. Usne jedině v kočárku nebo u prsa. To pak u prsa spí klidně 5 hodin… Hlavně přes den se budí po hodině až dvou a večer? Katastrofa. Trvá hodiny ho uspat. Pak teda jakmile usne, spí déle… Třeba 3-5 hodin. Ale pak zase je den a jede to znovu. Když jdu na procházku, nebo prostě ven, usne hned. A pak spí taky dlouho. Já nevím, co mám dělat. Každý mi říká, že nemůže se mnou spát V posteli, že si na to zvykne, že pak upadne vztah s manželem, ale prostě on je pak tak klidný, že spí se mnou, že mi to až přijde líto. Stejně jako kojení, kojim pořád a večer řve a tak musím prikrmovat a stejně má hlad, pořád hledá prso… prdy nemá, cvičím s ním ale beztak nechce prostě spat. Měla jste/ máte to nějaká taky tak? Je úžasný, ale přijdu si, že prostě nedokážu to miminko přečíst.