Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja bych rekla, ze decka si musi lecos vyzkoušet. Synovi bylo zle, to je asi největší trest. Prober to s ním, ale asi nebude mit chuť si to zopakovat ne? Se školou bych to neřešila, ty těžko uhlídají co dělají děti ve volném čase
možná bych to probrala s temi rodiči, pokud je nejak znáš.
Školu to nezajímá, bylo to ve volném čase. Pouč syna o škodlivosti atd když mu z toho bylo špatně tak se nejspíš poučil sám dost.
Driv by v podobnem veku nejspis zkusil cigaretu
Dobre, ze mu bylo zle, to ho snad vytrestalo dost. Rodicum toho kamarada bych to rekla - treba bude kamarad na syna pak nastvany a o to spis se spolu nebudou bavit
Navic nikotinove sacky osobne fakt nesnasim, jsou silne a vznika na nich silna zavislost.
Nedělala bych z toho aféru, prostě to kluci zkusili. Ta nevolnost je nejlepší zkušenost, lepší než tisíc vysvětlování. My jsme si taky v podobném věku kupovali kusovky a chodili tajně kouřit.
@Limi123 píše: Více
Samozrejme, že mluvili. Ale nemůžu ho držet doma na řetězu.
@MartinL45 píše: Více
Třeba že by to mohl kluk roznášet ve škole? Minimálně může kontaktovat rodiče a na kluka si dát pozor.
@Anonymní píše: Více
Já se jen ptám… Tak zase dobrý, že to přiznal. Asi by bylo dobré znovu probrat, že teď k takovým situacím docházet prostě bude a na něm je, jestli do toho spadne, nebo ne. Ptala bych se, proč to chtěl zkusit. Rodičům bych také dala vědět.
Je to normalni vek na experimenty
Pouc hlavne svoje dite, pokud ho ta nevolnost neodradila dostatecne. Ve skole nevim, jestli mas zkusenost, jak se k těmto věcem staví…pokud se to neděje na půdě skoly, klidne od toho můžou dat ruce pryč, ale nasi mívají diskuse o různých rizikových věcech, tak by to klidne mohli zařadit. Nicmene bych si trochu dávala bacha na to, abys treba ze situace, kdy dite potáhlo 2 pytlíky nekde doma a rozdělilo se s kamarádem neudělala aféru ![]()
a ty víš, že to roznáší po škole? nevíš, syn to dostal venku. Spíš se zaměř na své dítě a prevenci…
To je naivní…skola nebude resit, co deti dělají ve volném case a kontaktovat kvuli tomu rodice ![]()
Navíc to cele stavíš tak, ze jen to druhé dite je spatne…tvoje dite si to vzalo a vyzkoušela, nikdo mu to nenacpal do krku nasilim
Víš, co mu kdekdo bude nabízet? Ja jsem možná jeste stará skola „otlucena“ sídlištěm, kde nektere deti kourily od 6 let, takze tohle by me vubec nezaskocilo
Ja si treba nevzala nikdy, moji brachove vim, ze oba vyzkoušeli…ale meli jsme z domova natlucene do hlavy, ze je to hnus, ani jeden z nas se nechytl. Zaklad je, aby syn vedel, co to je za hnus.
Příspěvek upraven 29.09.25 v 10:47
@Okta píše: Více
Jojo, příště ho pochválim a koupím mu další. Fakt díky za radu
tebe to nikdy nepotká snad, abys to nemusela řešit.
Zdravím. Prosím anonymně.
asi jsem to nečekala tak brzy.
Náš syn 12 let včera přišel z venku a bylo mu špatně a bolela ho hlava. Po delším naléhání přiznal, že mu jeden kluk nabídl nikotinový sáček. Jsem z toho úplně na prášky. Synovi jsem to vysvětlila a řekla, že s tím klukem ven prostě chodit nebude. Jenže jsem z toho úplně vyklepaná. Co teď? Informovat jeho rodiče? Školu? Mám strach, že se to bude opakovat