Nitrolební hypertenze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2090
4.10.22 09:53
@Pudloslava píše:
a proč se dělala první lumbálka, jak je to dlouho a při ní byl tlak OK? Lumbálku lidi špatně snáší obvykle z psychogenních důvodu, ale není nebezpečná a fakticky ani nemůže mít nějaké následky vyjma vzácných případů, kdy následně utíká mozkomíšní mok - a tomu se dá předejít tím, že se použije atraumatická jehla (bývalo to za příplatek asi 300 Kč). Při benigní nitrolební hypertenzi by se ti mohlo trvale poškodit zrak, pokud máš edém papil, je to indikované.
V případě @Činčala_Terka nevím, jestli máš oční vyšetření normální, nemáš mžutkx před očima a důvodem je jen bolest hlavy… máš tu bolest hlavy alespoň větší vleže?

LP se dělala v listopadu minulého roku, 14 dní po porodu za účelem zjištění neuroborely nebo RS. Obojí vyloučeno, ale v papírech mám hraniční nález pro borelii. Co se týče tlaku, nevím, žádný mi nemeripi. Byla to kalsicka lublmblaka. Psychogenní divody vylučuju, já sla na LP úplně v pohode, věřila jsem tomu že mě prostě drobnou do zad…jsem zvyklá na surové a traumatické prorody, jehly, x injekci (jako alergiky jsem dříve užíval už od dětských let několik injekci najednou) všechno takže jsem docela odolná…
Nabrnkli mi nerv a ano jsem ten vzácný případ, ale odmitli mi udělat zátku, s tím tento nedělají. Trápila jsem se 4 měsíce, kdy jsem byla fakticky a skutečný ležák a manžel mě tahal na záchod a myl mě, nebyla jsem schopná ničeho. Zhoršilone to veškeré moje zdravotní problémy. Když si na to vzpomenu…nejhorsi období mého života.

Jo a měla jsem atrauma jehlu automatocky (ani jsem neplatila) takže to není podmínka záchrany od komplikací

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.10.22 15:41

@Pudloslava mám v papírech edém papily k došetření

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
4.10.22 15:46
@Činčala_Terka píše:
@Pudloslava mám v papírech edém papily k došetření

Asi něco jak já?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
4.10.22 15:54

@biedronka105 pri normalni LP se tlak vzdycky meri, zrejme byl OK. Napichnout nerv snad ani neni mozne, uhybaji se - to je mi te vazne lito. Ohledne nutnosti opakovani LP, bude vedet odesilajici lekar, tezko mohu zhodnotit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
4.10.22 17:03
@Pudloslava píše:
@biedronka105 pri normalni LP se tlak vzdycky meri, zrejme byl OK. Napichnout nerv snad ani neni mozne, uhybaji se - to je mi te vazne lito. Ohledne nutnosti opakovani LP, bude vedet odesilajici lekar, tezko mohu zhodnotit.

Jo nabrnkli mi nohu, nemohla jsem se měsíc na ni postavit, měla jsem ji v jednom ohni a padala na ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.10.22 17:44

@biedronka105 takže Vám na nic nepřišli? Mám tlaky za očima a z RS to není…odběry OK, CT taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
4.10.22 18:09
@Činčala_Terka píše:
@biedronka105 takže Vám na nic nepřišli? Mám tlaky za očima a z RS to není…odběry OK, CT taky

Mám jen za jedním okem, na které špatně vidím, náhle na 20 procent a mám v něm černé bubliny.Na rS mě vyšetřovali právě listopad prosinec minulého roku, měla jsem vše absolutně čisté no až na borelu. Pochybuju, že by se najednou RS rozjela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.10.22 18:38

@biedronka105 Já RS mám potvrzenou od 5/2022. Na oči vidim, jen mám za nimi ten tlak.. nevědí, kde je možná příčina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
4.10.22 23:12
@Činčala_Terka píše:
@biedronka105 Já RS mám potvrzenou od 5/2022. Na oči vidim, jen mám za nimi ten tlak.. nevědí, kde je možná příčina.

No doufám že se u mě přeci jen o RS nejedná. Je fakt že jsem měla neskutečný proboemy s CNS, to už zažít nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
5.11.22 12:41
@Činčala_Terka píše:

Edém papily je způsobeny něčím, co na něj tlačí. Já když jsem to řešila v roce 2016, tak mě hned poslali na MR mozku (zda netlačí nádor). To se vyloučilo, tak pak lumbální punkce - kvůli změření tlaku likvoru (mozkomíšního moku). Pokud vyjdou vyšší hodnoty, znamená to, že se špatně vstřebává, nemoc se nazývá idiopatická (=neznámý původ) intrakraniální hypertenze a bude nasazen Diluran. Léčba Diluranem u mě měla po správném dávkování úspěch.
V případě neléčení edému papil a zhoršování edému může dojít k nevratnému oslepnutí. U mě ale docházelo k tomu, že jsem navštěvovala neurooftalmologa (očního lékaře) a ten většinou dával podněty na vyšetření a léčbu neurologovi (MR, lumbálka, Diluran). Po 3/4 roce jsem měla papily v pořádku (bez edemu) a ukončil léčbu. Na neurologii mě vyřadili ze sledování a chodila jsem na kontroly jen k očnímu jednou ročně.
S lumbální punkci též nemám dobrou zkušenost - dělala mi ji mladá doktorka bez dozoru bez zkušeností 2×, neteklo nic (její slova..), pak zavolala jiného lékaře a ten hned bez potíží. Atraumatickou jehlu jsem zadala, ale zde ji nepoužívali. Bohužel mi nikdo nic neřekl o postpunkcnim syndromu a druhý den mě poslali domů. Zvracela jsem, motala se a na pohotovosti byla neuroložka zděšená, že jsem napichana 3× s postpunkcnim syndromem a poslali mě domů. :D Pár dní jsem si proletěla v nemocnici, když si to sedlo, tak jsem pak šla v pořádku znovu domu. Bohužel, pokud máte zvýšený tlak a oni vám upustí hodně, je to pro tělo problém a pár dní trvá, než se s tím vyrovná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.11.22 22:28

@Lele82 v papírech mám tedy napsané edém papily při syndromu nitrolební hypertenze. Mám trochu obavy, není to nebezpečné? Diluran beru 2× denně. Dnes po měsíci kontrola, bez poklesu hodnot, otok v levém oku stále větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
18.11.22 23:42

@Činčala_Terka
Je to nebezpečné až když je otok velký a byl by oboustranný, pak může dojít k nevratnému oslepnutí. Já jsem v nejhorším období brala 9 Diluranů denně a trvalo to, než dávka zabrala. Pokud se otok dle lékaře zhoršil, zvýšil dávku? Pokud se dobře pamatuji, tak mi oční lékař říkal, že výsledky léčby nejsou hned, ale chvíli to trvá. Kdy je v plánu další kontrola? A dělali na neurologii lumbální punkci na změření tlaku?
Mně při LP na měření tlaku hned neurolog zakázal brát hormonální antikoncepci a dost přísně doporučil zhubnout. Měla jsem BMI přes 29.. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.11.22 07:39

@Lele82 ano, měla jsem hodnotu toho tlaku likvoru 1000, snížili na 500. Kontrolu mám za 14 dní. Perimetrie, tam je pole plné a barvocit v pohodě. A Diluran beru teď pořád stejně 2× denně. A k tomu navíc draslík. Bolelo mě strasne za očima. Od LP se to vyrazne změnilo a bolí to jen občas, když se např. moc soustředím apod😬 spíš mám strach když to je zřejmě dle lékařů spojeno s tou nitrolební hypertenzí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.11.22 07:40

@Lele82 ano, měla jsem hodnotu toho tlaku likvoru 1000, snížili na 500. Kontrolu mám za 14 dní. Perimetrie, tam je pole plné a barvocit v pohodě. A Diluran beru teď pořád stejně 2× denně. A k tomu navíc draslík. Bolelo mě strasne za očima. Od LP se to vyrazne změnilo a bolí to jen občas, když se např. moc soustředím apod😬 spíš mám strach když to je zřejmě dle lékařů spojeno s tou nitrolební hypertenzí.. mám to na obou očích, ale otok nejvíce přetrvává na levém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
10.1.23 20:29

Nitrolební hypertenze

Dobrý den,
máte někdo zkušenost s nitrolební hypertenzí? Zjistili mi ji před 2,5 lety a poslední dobou to na mě psychicky hodně doléhá. Jsem nonstop v nervech, že se něco stane, bolest hlavy a ostatní příznaky se mi zhoršují, ale neurolog mi akorát napíše prášky na bolest a nazdar bazar. Máte nějaké tipy jak to psychicky zvládat? Držela jsem se dlouho, ale teď už to opravdu mentálně nezvládám.

PS: Jestli máte nějaký tip na skvělého neurologa (i soukromého), tak sem s tím, děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí