Nitrolební hypertenze

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3.10.22 13:54

Nitrolební hypertenze

Dobrý den.
Půl roku mám diagnostikovanou RS. V poslední době mě bolí za očima a mám takový nepříjemný tlak v hlavě na spáncích a čele. Oční vyšetření podstoupeno, CT také, to bylo v pořádku. Chtějí mi udělat lumbální punkci, zda není nitrolební hypertenze. Je opravdu nutné lumbální punkci dělat? Nebo existuje i jiné vyšetření. Jde mi o poslední zážitek, kdy se LP povedla až na po 3, už se mi do toho znovu nechce… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43029
3.10.22 14:40

Budou ti dělat lumbální infusní test? To musí být už docela odůvodněné, třeba nálezem na CT nebo MR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.10.22 14:58

Nevím, co je L infuzní test, mám doporučení na LP kvůli hodnotě výtokového tlaku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.10.22 15:17

To že se poprvé LP nepovedla hned neznamená, že se to nepovede napoprvé nyní.
Vím, je to nepříjemné, ale zažila jsem to také. Poprvé se trefili na po 4, po druhé po pár letech hned.
Jsem jen laik, tlak mozkomíšní mi měřili při LP. Tenkrát jsem jej měla 2× násobný oproti horním hodnotám, podstoupila jsem pak MR a dál se už nic neřešilo.

• Citovat
  • Upravit
3.10.22 15:20

A zjistili Vám něco?
Já totiz před 5 měsíci podstoupila i MR, kde mi byla potvrzena pouze RS, jinak vše v pořádku.. což není taková doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.10.22 16:09

Nezjistili.

• Citovat
  • Upravit
2090
3.10.22 20:17
@Pudloslava píše:
Budou ti dělat lumbální infusní test? To musí být už docela odůvodněné, třeba nálezem na CT nebo MR.

Mě žene oční na tuhle LP taky. Je bezpečné ji podstupovat po roce od běžné LP? Ta mě zničila na hodně dlouho, mám z ní asi následky a hlavně trauma.oc se mi do toho nechce. Ale budu muset na neuro volat no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
3.10.22 20:23
@Pudloslava píše:
Budou ti dělat lumbální infusní test? To musí být už docela odůvodněné, třeba nálezem na CT nebo MR.

A ještě jeden dotaz. Zvládne tuhle LP případně běžná okresní nemocnice? Já se chtěla dostat do větší, odbornější, právě kvůli tomu co jsem zažila a jak se to já mě podepsalo, ale oni mě odmitli s tím že berou jen spádové lidi. Tak nevím co…mám chuť zadanku zahodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.10.22 21:33

@biedronka105 mě jí dělali ve Fakultní nemocnici v Ostravě. A vystřídali se na mě 3 doktoři..až třetí to provedl na první pokus a skvěle. Asi záleží, komu se dostanete pod ruku. Když to tak řeknu..taky v jaké jste pozici a jak jste uvolněná. Mě likvor vůbec netekl a nemohli se napíchnout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
3.10.22 22:04

Lumbalni jnfusni test se dela pri podezreni na normotenzi hydrocephalus, coz je z MR nalezu a priznaku. Neni nebezpecny. U pouhych bolesti hlavy se asi uvazuje o idiopaticke intrakranialni hypertenzi, k tomu by to chtelo nejake ocni priznaky. to se pak jen zmeri tlak pri lumbalni punkci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
3.10.22 22:06
@Činčala_Terka píše:
Nevím, co je L infuzní test, mám doporučení na LP kvůli hodnotě výtokového tlaku

tak to asi chteji zkontrolovat. Pri LP hodne pomuze udelat opravdu pekna kocici zada, kdyz je pater spatna, s vyrustky, nebo v bloku, jde to blbe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
3.10.22 22:07
@biedronka105 píše:
A ještě jeden dotaz. Zvládne tuhle LP případně běžná okresní nemocnice? Já se chtěla dostat do větší, odbornější, právě kvůli tomu co jsem zažila a jak se to já mě podepsalo, ale oni mě odmitli s tím že berou jen spádové lidi. Tak nevím co…mám chuť zadanku zahodit.

to normalni zmereni ano, ten infusni test delaji neurochirurgove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
3.10.22 22:11
@Pudloslava píše:
Lumbalni jnfusni test se dela pri podezreni na normotenzi hydrocephalus, coz je z MR nalezu a priznaku. Neni nebezpecny. U pouhych bolesti hlavy se asi uvazuje o idiopaticke intrakranialni hypertenzi, k tomu by to chtelo nejake ocni priznaky. to se pak jen zmeri tlak pri lumbalni punkci.

Mě oční napsala do zprávy: susp. edém papily n.II - susp. syndrom benigní intrakraniální hypertenze…

Mám hodně špatně zážitky a zkušenosti, nakonec i následky. takže se mi do další LP nechce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
3.10.22 22:18
@Činčala_Terka píše:
@biedronka105 mě jí dělali ve Fakultní nemocnici v Ostravě. A vystřídali se na mě 3 doktoři..až třetí to provedl na první pokus a skvěle. Asi záleží, komu se dostanete pod ruku. Když to tak řeknu..taky v jaké jste pozici a jak jste uvolněná. Mě likvor vůbec netekl a nemohli se napíchnout

Mě šeredně odpraskli na pár měsíců, jen mi to zhoršilo moje problémy. Proto dost zvažuju, jestli to nejde nějak obejít.?Mám hrozný strach. Cely rok v podstatě žiju v bolestech a učím se fungovat se zavratema, živorim a teď najednou zase bum. Radši bych podstoupila 50 x výplach žaludku, milionkrát kolonskopii, cokoliv, jen ne lumbalku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
4.10.22 06:06
@biedronka105 píše:
Mě šeredně odpraskli na pár měsíců, jen mi to zhoršilo moje problémy. Proto dost zvažuju, jestli to nejde nějak obejít.?Mám hrozný strach. Cely rok v podstatě žiju v bolestech a učím se fungovat se zavratema, živorim a teď najednou zase bum. Radši bych podstoupila 50 x výplach žaludku, milionkrát kolonskopii, cokoliv, jen ne lumbalku.

a proč se dělala první lumbálka, jak je to dlouho a při ní byl tlak OK? Lumbálku lidi špatně snáší obvykle z psychogenních důvodu, ale není nebezpečná a fakticky ani nemůže mít nějaké následky vyjma vzácných případů, kdy následně utíká mozkomíšní mok - a tomu se dá předejít tím, že se použije atraumatická jehla (bývalo to za příplatek asi 300 Kč). Při benigní nitrolební hypertenzi by se ti mohlo trvale poškodit zrak, pokud máš edém papil, je to indikované.
V případě @Činčala_Terka nevím, jestli máš oční vyšetření normální, nemáš mžutkx před očima a důvodem je jen bolest hlavy… máš tu bolest hlavy alespoň větší vleže?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí