Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
My s touto dietou zaciname ze zdravotnich duvodu, dcera ma do 2 mesicu zacit drzet ketogenni dietu, coz znamena, jist minimum sacharidu pouze ze zeleniny
zijeme, ale v UK a a zatim se ucime, jak budeme varit a mala si zvyka na velke mnozstvi tuku
pri teto diete je potreba mit udelana vysetreni krve, ultrazvuk ledvin, mit zjisteno zda tvuj organismus umi rozkladat tuky a na diete brat umele vitaminy
Nevim v tvem pripade, jak velke omezeni sacharidu mas na mysli, ale zmenseni porci sacharidu na taliri na ukor zeleniny, je kazdopadne prinos pro zdrave, koneckoncu tak jedi jizni narody a ty jsou velmi zdravi
takze pokud uberes prilohy a i ten zbytek nahradis zdravejsimi variantami( celozrna ryze, jahly, pohanka), tak urcite svemu zdravi prospejes
ale do nejakych extremu jako je Atkinson, Paleo dieta, bych bez lekarskeho dozoru nesla
@rachel55 děkuji za odpověď. Já zatím si jen tvořím názor a chci to zkusit, ale rozhodně ne úplně vyloučit sacharidy. Spíš jsem si říkala, že třeba si dovolím 2 menší porce - třeba menší přílohu k večeři a k snídani třeba. A jako kombinace k tomu jeden den zcela bez sacharidů (nebo tedy v minimální míře). Co jsem tak četla, tak u mé diagnozy ty výsledky byly znát hodně rychle - za 2,3 týdny již zlepšení, takže si myslím, že to zkusit můžu a i kdybych to pak ukončila, tak se nic tak hrozného stát nemůže.
Jaké vyšetření se provádí k tomu, zda moje tělo umí rozkládat tuky?
Ja se odsacharidovala pri bezlepkove, nejak proste samo
rano mam akorat ryzovy chlebik a to je vlastne vsechno, pak uz jen jogurty, maso, zeleninu, tofu, tahini a stale dokola a jsem s tim max. spokojena
@jizvíková a pocítila jsi nějakou změnu celkově? Třeba více energie? Určitě toho je víc, ale záleží na zdr. stavu - já bych se měla teoreticky cítit jako znovuzrozená s mojí nemocí, tak uvidím. V ničem nevidíš nějaký zdravotní problém nebo nevýhodu?
Nevim, v papirech pouze maji, ze je to velmi zridka, ze se stane, ze diteti chybi nejaka latka, ktera je dulezita pro rozkladani tuku a proto, se pred zacatkem chteji ujistit, zda dite ma teto latky dostatek
predpokladam, ze asi z krve
Hele ja jedla uplne bez sacharidu asi mesic, zhubla jsem 5 kilo, ale me ty sacharidy chybely, studuju a vubec jsem se nedokazala soustredit a neco naucit, chybela mi energie
Ahoj, držela jsem tuto dietu pět měsíců kvůli hubnutí (a zhubla jsem skvěle). Cítila jsem se na této stravě výborně, i když jsem měla obavy, co to se mnou udělá. Jedla jsem tofu, ryby, mléčné výrobky bez cukru a zeleninu. Nejvíc jsem si všimla úpravy trávení - naprosto jsem přestala trpět nadýmáním, ale fakt naprosto. A kromě toho, že jsem zhubla, mně úplně zmizela celulitida
Přerušila jsem to, protože jsem neodolala chutím. Teď jsem před časem zase začala jíst stejně, ale povoluju si rýži natural, pohanku a občas celozrnný rohlík a cítím se taktéž výborně.
Tohle je něco, co bys měla probrat se svým lékařem. Ta dieta má za určitých okolností celkem dost rizik.
@Anonymní píše:
@jizvíková a pocítila jsi nějakou změnu celkově? Třeba více energie? Určitě toho je víc, ale záleží na zdr. stavu - já bych se měla teoreticky cítit jako znovuzrozená s mojí nemocí, tak uvidím. V ničem nevidíš nějaký zdravotní problém nebo nevýhodu?
nevyhodu nevidim, ja jsem spokojena, zlepsilo se mi traveni
jen mi kazdej rika, ze jim malo, ale mne to staci, vic si pochutnam na tvarohu, nez na rohliku
@kotyk píše:
Tohle je něco, co bys měla probrat se svým lékařem. Ta dieta má za určitých okolností celkem dost rizik.
Hele, bylas někdy za lékařem, že by sis chtěla upravit stravováním chronické onemocnění? Já ano a několikrát. Protože si myslím, že chronické autoimunitní onemocnění není jen o léčbě, ale i o příčinách a změně celkového přístupu a to si myslím, že dělá hodně. A ačkoliv mám lékaře rodinného známého a je opravdu skvělý, tak na tohle pokrčí rameny a řekne, že to klidně můžu zkusit, že to je pole neprobádané a v případě, že by mně to nedělalo dobře, tak ať od toho jdu. To je vše, co k tomu řekne. Krom toho chodím jednou za 3 měsíce na kontrolní odběry a EKG, což si myslím, že je dostačující a nikdo mně nenabídne víc. Jaké konkrétní rizika máš na mysli?
@Anonymní píše:
Hele, bylas někdy za lékařem, že by sis chtěla upravit stravováním chronické onemocnění? Já ano a několikrát. Protože si myslím, že chronické autoimunitní onemocnění není jen o léčbě, ale i o příčinách a změně celkového přístupu a to si myslím, že dělá hodně. A ačkoliv mám lékaře rodinného známého a je opravdu skvělý, tak na tohle pokrčí rameny a řekne, že to klidně můžu zkusit, že to je pole neprobádané a v případě, že by mně to nedělalo dobře, tak ať od toho jdu. To je vše, co k tomu řekne. Krom toho chodím jednou za 3 měsíce na kontrolní odběry a EKG, což si myslím, že je dostačující a nikdo mně nenabídne víc. Jaké konkrétní rizika máš na mysli?
To záleží, jak low chceš jít. Jestli něco ve stylu Atkins, tak jestli už máš nějaké potíže se srdcem a jsi víc při těle, tak to máš například jako předplacenku na infarkt. Jestli chceš jít do něčeho míň drastického, tak bych ti řekla to samé, co tvůj doktor.
@kotyk píše:
To záleží, jak low chceš jít. Jestli něco ve stylu Atkins, tak jestli už máš nějaké potíže se srdcem a jsi víc při těle, tak to máš například jako předplacenku na infarkt. Jestli chceš jít do něčeho míň drastického, tak bych ti řekla to samé, co tvůj doktor.
Nemám potíže se srdcem a nejsem při těle. Navíc jsem už psala, že nechci úplně vyloučit. Jen mně přijde docela zbytečné vše konzultovat s lékařem, když se stejně k ničemu nevyjádří a takový ten základní selský rozum, že když to nedělá dobře, tak končím, ten snad mám i sama… Je ale pravda, že záleží na celkovém zdr. stavu.
Ahoj!
Různým vyhledáváním na netu jsem zjistila, že na moje zdravotní obtíže je hodně doporučovaná nízkosacharidová dieta (low-carb diet) - jedná se o revmatoidní onemocnění. Chci se zeptat, zda nemáte někdo s tímto zkušenost ze zdravotních důvodů, protože velké omezení či dokonce vyloučení sacharidů není úplně podle doporučení týkající se zdravého stravování.
Děkuji za případné reakce.
(anonym z důvodu osobní informace týkající se onemocnění)