Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Určitě to je standardní postup. Také jsem si tím prošla. Nakonec to byl gynekologický problém. Pomalu, postupně, až do vyčerpání těla.
A byla jsi na vsech tech vysetrenich? Mela jsi i jine problemy? Ja na gynde byla v rijnu a nic.. akorat ted jsem nemocna, mam teplotu a v souvislosti s tim, kam vsude me poslali, si pripadam jako umíráček ![]()
@Anonymní píše: Více
Jedwn z duvodu nizkeho hemoglobinu je riziko vnitrniho krvaceni, proto ta vysetreni. Ale co vim, tak se to zkouma az po te co nasadi nejake tablety s zelezem a nepomuze to.
Byla jsem na gastroskopii, kolonoskopii. A pokud něco navíc, tak to bylo i v rámci mých jiných onemocnění - tenkrát mi dělali třeba i ct plic kvůli jiné mé nemoci.
Gynekologie byla, gynekolog si stál za svým, že je to v pořádku i v době, kdy jsem dělohu měla z polypů velkou jako 20tyden těhotenství, jelikož myom ještě neměl danou velikost, kdy se pak děloha bere. Silné krvácení jsem měla jen jeden den, ale jak jsem psala, postupem času (za tři roky) se tělo a zásoby železa vyčerpaly.
80…to máš teda málo. Při takovej hodnotě my už jsme v práci dávali transfuzi.
Jinak já řešila loni… při preventivce Hemoglobin 104, hned žádanka na RTG plic a sono břicha, gynekolog. vyšetření +jsem byla tou dobou čerstvě po sonu prsou. Všechno tohle v pořádku, takže jsem dostala žlezo na tři měsíce s tím, že pokud to nebude žádná sláva, doplníme právě komplet gastro. Hemoglobin mi vyskočil na 150, takže mně dál nikam nehnali, železo jsem vysadila a půl roku po vysazení Hemoglobin 124, takže pomalu klesl/klesá? Nicméně pokud nebudou potíže, mám si nechat KO zkontrolovat zase za rok. Já nechám asi ale už za půl, abych věděla, jak se ta hodnota hýbe.
Dr. rikala ze jsem minule mela 90 (loni), nasadili zelezo a ja pak uz nesla na kontrolu dalsi… a zelezo dobrala a dalsi uz nebrala. I obe deti maji anemii. Tim to neomlouvam… ale jsem nervozni..
A co strava? Jiš dost věcí které obsahují železo? Měla jsem taky anemii i v dětství a byl pro mě problém to udržet stravou.
No já byla s touto hodnotou už hotová, k tomu jsem měla hodnotu železa 1.
Hodnotu si už nepamatuju, ale měla jsem problém celkově s červenými krvinkami (malý průměr, malý počet, krátká životnost…) + nízký hemoglobin i železo a byla jsem poslána na všechna vyšetření, co píšeš. Myslím, že to je běžné, když dr nechce nic zanedbat ![]()
@Alinois2 píše: Více
No celkove zelenine moc nedam, stravu moc neresim. Takze pokud nejsem extra nemocna, muze to byt i moji stravou.
Já jsem stravu právě nikdy taky moc neřešila. Když mi řekli co vsechno mám jíst abych doplnila denní příjem železa, měla jsem problémy. Ono ho telo zeny potřebuje denně 15 mg. K tomu my ženy máme každý měsíc ztrátu železa kvůli menses, takže ho obecně potřebujeme více.
tak vyšetření se dělají aby se zjistilo jestli někde neztrácíš krvinky. Kolik ti je let? Já třeba mladé hned na koloskopii a gastroskopii neposílám, pokud nemají zažívací potíže, případně nehubnou. Všem nabírám odběry na celiakii, protože anemie může být jediným příznakem celiakie u dospělých. U mladých žen je častou příčinou silná menstruace. A v tvém případě bude jednou z příčin i to, že jsi nejspíš nedoplnila zásoby železa. To železo je třeba užívat minimálně 4 měsíce k doplnění zásob železa, nestačí ho brát jen do doby co se upraví anemie.
Sla jsem na preventivni prohlidku a stejne jako jindy mi byla zjistena anemie, nizky hemoglobin. Ale tentokrat mi dali zadanku na vsechny mozne vysetreni - rtg plic, utz bricha, gastroskopie a kolonoskopie. Nic moc mi k tomu nerekli, jeste se krev posle na podrobnejsi vysetreni. Jine potize nemam. Je tohle standardni postup? Moc se mi na ty invazivni nechce. Meli jste to nekdo, pripadne jake hodnoty? A poslali vas pak nekam dal? Je mi jasne ze je to k vylouceni nadoru ale kdyz nemam jine zdravotni problemy?