Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, budu ráda za zkušenosti a názory. Dcera (4) před 10 dny nažloutlá hustší rýma, po 2 dnech se vyrazila vyrážka okolo úst (viz foto) plus po celém trupu hrubá bezbarvá krupice. Celou dobu bez teplot, poslech čistý, projev v pořádku. Mandle výrazně zvětšené, začervenalé, bez čepů. Jazyk trochu potažený, ale nic extremního. Krupice po dvou dnech zmizela, vyrážka vybledla, ale v koutku a v jedné nosní dírce zůstala ložiska, co se nehojila, v nose i trochu medová krusta. Jeví se mi jako impetigo, mažu raději Framykoinem. Ruce-noha-usta za mě ne, děti měly už asi 3× a vypadalo dost jinak. Zahlenění a rýma stále přetrvává. Co mě ale trápí víc jsou noci. Dcera je dušná, nádech natřikrát, apnoické pauzy, dýchání jen do podklíčku, jde do sedu a brečí. Ne celou noc, ale několik třeba půlhodinových epizod v noci vždy je. Zbytek noci dýchá pravidelně, dost chrápe. Přes den potíže s dechem žádné. Je to vše od zvětšených krčních mandlí? Nemůže mít třeba obstrukční virovou bronchitidu? Nebo mandle bojují se spálovkou/ streptokokem a upraví se samo? Děkuji za zkušenosti.
Svátky končí, zvážil bych návštěvu lékaře. To je víc než zkušenosti místních.
@AlexanderKahnweiler píše:
Svátky končí, zvážil bych návštěvu lékaře. To je víc než zkušenosti místních.
Naše MUDr. bohužel mezi svátky neordinuje, leda pohotovost, kde si myslím, že asi tolik prostoru k řešení takového problému nebude, pokud se nestane (a doufám, že ne) akutním.
@Kariterka píše:
Naše MUDr. bohužel mezi svátky neordinuje, leda pohotovost, kde si myslím, že asi tolik prostoru k řešení takového problému nebude, pokud se nestane (a doufám, že ne) akutním.
Aha. Chodí sem do diskuzí lékaři, neznám ale jejich nicky. Snad ho někdo zavolá, aby poradil. Já jsem sice též lékař, ale jen seriálový.
@Kariterka píše:
Musi mit zástup
Nosní mandle zvětšená bude, obstrukční bronchitida by se projevovala dušností i přes den. Mohou být reaktivně hypertrofické i krční mandle, což napomáhá vzniku apnoických pauz. Výhledově bude vhodné zvážit odstranění nosní mandle, pokud i mimo infekt bude nosní mandle zvětšená.
@Doctus píše:
Nosní mandle zvětšená bude, obstrukční bronchitida by se projevovala dušností i přes den. Mohou být reaktivně hypertrofické i krční mandle, což napomáhá vzniku apnoických pauz. Výhledově bude vhodné zvážit odstranění nosní mandle, pokud i mimo infekt bude nosní mandle zvětšená.
Moc děkuji! Myslíte, že bychom se měli na ORL zastavit už v následujících dnech, nebo máme počkat, až dosoplí dcera tenhle infekt a situace s mandlemi se uklidní? Nemocná bývá velice často (naštěstí vždy jen virózy), ale mandle má takto zvětšené poprvé).
@Kariterka
Na ORL určitě mimo infekt, v mezičase do nosu Quixx / Vincentku / Sterimar s mědí, nebo lépe proplachy nosu konvičkou, celkově je možné podávat např. Zyrtec kapky 2× denně (kromě efektu na překrvenou sliznici má i mírné imunomodulační účinky).
@Doctus píše:
@Kariterka
Na ORL určitě mimo infekt, v mezičase do nosu Quixx / Vincentku / Sterimar s mědí, nebo lépe proplachy nosu konvičkou, celkově je možné podávat např. Zyrtec kapky 2× denně (kromě efektu na překrvenou sliznici má i mírné imunomodulační účinky).
Děkuji!
Dobrý den, jdu s updatem a prosbou o radu. Noční špatné dýchání (chrápání, zatahování, zúžené a mělké dýchání) pokračuje i přes opatření jako vlko, chladno, polosed, pokračují. Na boku to jde, v leže hrůza. Přes den dýchání v pořádku, jen hustější nažloutlá (ale ne hnisavě) rýma, bez teplot, únavy, jen bledost. Před 3 dny na ORL oteklé sliznice, máme pokračovat v léčbě mořská voda, Nasivin a na noc Mommox. Nosní mandly nekontrolovali. Dnes k pediatře přišly výsledky čtvrtečního výtěru z nosu, které volala. Byl tam prý streptokok a hemofil. Navrhla tetracyklinová ATB. Upozornila jsem ji, že dceři běží inkubace neštovic (její bratr týden od výsevu), řekla, že tedy ATB případně až po neštovicích. Asi takový postup dává smysl s tím, že za 3 týdny zvážíme podle stavu, jestli ATB dávat? Děkuji!
@Kariterka píše:
Dobrý den, jdu s updatem a prosbou o radu. Noční špatné dýchání (chrápání, zatahování, zúžené a mělké dýchání) pokračuje i přes opatření jako vlko, chladno, polosed, pokračují. Na boku to jde, v leže hrůza. Přes den dýchání v pořádku, jen hustější nažloutlá (ale ne hnisavě) rýma, bez teplot, únavy, jen bledost. Před 3 dny na ORL oteklé sliznice, máme pokračovat v léčbě mořská voda, Nasivin a na noc Mommox. Nosní mandly nekontrolovali. Dnes k pediatře přišly výsledky čtvrtečního výtěru z nosu, které volala. Byl tam prý streptokok a hemofil. Navrhla tetracyklinová ATB. Upozornila jsem ji, že dceři běží inkubace neštovic (její bratr týden od výsevu), řekla, že tedy ATB případně až po neštovicích. Asi takový postup dává smysl s tím, že za 3 týdny zvážíme podle stavu, jestli ATB dávat? Děkuji!
No to snad ne! Pro 4leté dítě tetracyklinová ATB?
Když už je nález v nose, poléčil bych to Pamyconem, ono tam vždycky něco vyroste. A je zbytečné to apriori léčit celkovými ATB.
Zapomněla jsem zmínit, že Pamycon jsme kapali 22.12.-30.12., bez efektu.
@Kariterka
A nevyšla citlivost na jiné ATB než doxycyklin? Ten je u tak mladého dítěte kontraindikován.
Zjistím to asi až po neštovicích, když teď pediatra ATB odložila. Je možné, že jsem si to z telefonátu špatně zapamatovala, přímo název antibiotik neříkala, ale myslím, že opravdu říkala tetracyklinová ![]()