Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den maminky,
potřebovala bych poradit ohledně dcery. Je jí patnáct měsíců a stále se v noci budíme a chceme mlíčko. Chodí spát v pět, někdy v půl šesté večer, je tak naučená odmalička a nejde se nám nějak přeorientovat na pozdější hodinu. Na noc dostane mlíčko a pak se nám vzbudí třeba kolem jedenácté, pak cca ve dvě a pak v půl šesté, to už jí tedy mléko nedám a udělám snídani. Někdy se vzbudí po usnutí až třeba kolem té druhé hodiny no a pak až vstáváme. Už jsem jí zkoušela ošálit čajem, většinou to zabírá jen na chvíli, pak si ale sedne a pláče, dokud nepřijdu s mlékem
… Taky mě už to vstávání někdy rozčiluje, ale zase si říkám, že jí trápěj třeba zoubky, ještě nám jich asi 8 chybý… Mám začít tak, že jí snížim dávky nebo radikálně prostě nedat? Děkuji za rady.
Zrovna nedávno tady byla stejná diskuse… jediná možnost, kterou máš pokud tedy nechceš v noci vstávat je prostě nedat max nabídnout vodu či čaj… vydržet tak týden řev dokud si nezvykne a potom se přestane budit..
Já jsem na to srdce teda neměla a mléko v noci dělala téměř do dvou let než se malá sama od sebe postupně budit přestala…
@Linda86 já bych ji netrápila, všechno přijde samo. Moje dcerka se na mléko taky budila dvakrát za noc a najednou jak když utne a spí celou noc
. Změna nastala tak po tom 15. měsíci.
@Linda86 mám to trošku jednodušší, protože kojím, tak jen vytáhnu prso a tak to bylo i u dcerky, už ani nevím, kdy se sama odstavila od nočního kojení
pokud opravdu chceš přestat - tak musíš ráz naráz - tedy maximálně dát tu vodu či čaj místo, ale mléko nedělat, menší množství mléka nemá smysl - pár dní vydržet a nakonec si malá zvykne
a pokud to zvládneš, tak klidně dávej dál, ona se nakonec odstaví sama ![]()
ted je to pro ni zvyk a uklidňuje ji to, z hlediska výživového to rozhodně nepotřebuje a pít v noci taky nemusí
je to tedy jen o tvém pohodlí a o tom co ti více vyhovuje ![]()
snad jsem ti pomohla ![]()
To jste mě holky uklidnily, doufala jsem v tyhle odpovědi
, taky ji nechci trápit a mám pocit, že vše přijde samo… I s tím chozením spát. Holky mi nechtějí ani věřit, že mi dcera chodí takhle brzo, jednou nebo dvakrát šla v půl sedmé, v sedm a stejně vstávala jako když šla v těch pět, půl šesté… Mám pocit, že dítě si řekne samo… Ale radu jsem potřebovala, bála jsem se, abych jí tim nějak neubližovala nebo mi třeba netloustla…
@Linda86 jedinej problém je, že u nás má kecy doktorka, dávám mlíko (kojení) v noci, když pak nečistíš zoubky - že prej se víc kazej - no s tím já nesouhlasím, mám zkušenost ve vlastní rodině, že je to hlavně o genetice a to další je jen přidružené, takže jsem doktorce odkývala minule u holky, že už v noci nekojíme a ted až se zeptá u malýho jí to klidně odkývu taky a dělám si svoje, jinak moje zubařka s tím problém nemá, takže i proto se tím řídím
Vcera jsem zakladala podonou diskuzi:) nase mala byla schopna vstavat 5 x denne. Po radach sem dnes v noci nedala mleko a zjistila jsem, ze to byl nejspis zvyk. Mala se sice vzbudila ale hned usnula. Zkusila jsem dat i vodu ale to jsem ji jeste vic nastvala:)) mleko uz davat nebudu;)
S tím souhlasím, že je to hlavně o genetice, taktéž vlastní zkušenost… Sestřenice má chlapečka o 4 měsíce staršího, než je má dcera a má chudák na všech zoubkách takový hnědý povlak, takže je má zkažený. Zubařka jí řekla, že je to nočním kojením a že neotírá gázou zoubky po papání. A naše zubařka mi řekla, že neexistuje mléko před spaním a následné nevyčištění zoubků! Prostě napapat mlíčka, vyčistit zoubky a spinkat. No už to vidím u nás
… Ne, dělám si to podle sebem jako ty… Zoubky máme naštěstí zdravé, poctivě čistíme večer pastou, ráno vodou a nemáme problém.
@mončís píše:
Vcera jsem zakladala podonou diskuzi:) nase mala byla schopna vstavat 5 x denne. Po radach sem dnes v noci nedala mleko a zjistila jsem, ze to byl nejspis zvyk. Mala se sice vzbudila ale hned usnula. Zkusila jsem dat i vodu ale to jsem ji jeste vic nastvala:)) mleko uz davat nebudu;)
Tak to je paráda
! Držim palce, ať to vydrží!
@Linda86 a co kaše před spaním místo mlíčka?? Že by vydržela dýl, no já mám pětiměsíční a moc jste mě nepotěšili, sem si říkala že po tom roce věku už by se v noci nemusela budit ![]()
@myšák1187 no ono to tak není u všech dětí, takže třeba zrovna u vás bude klid - mě se kluk přestal budit asi na 7mi měsících, ale pak jsme skončily s úrazem v nemocnici, kde mi dokonce doporučily vzít si ho k sobě do postele, aby byl co nejvíc v klidu a zase si zvyknul na noční kojení (podotýká, stačily mu dva dny) a ted se zvesela budí a budí, tak doufám, že to časem třeba zase ustane
holka se budila pořád, sice pak už jednou za noc, ale dlouho
- jinak mě to moc nevadilo, napila se během svých 5ti minutech a zase spinkala dál ve své postýlce
- jinak u nás kaše nepomohla, protože ti moji prevíti to nedělaj z hladu, ale právě, že je něco jiného budí - u holky to byly dlouho prdíci a klukovi v noci hraje v břiše koncert - poslouchám to přelévání škrunkání a prostě ho to budí - maj zažívání po mamince, tak si hold užíváme všichni
@myšák1187 píše:
@Linda86 a co kaše před spaním místo mlíčka?? Že by vydržela dýl, no já mám pětiměsíční a moc jste mě nepotěšili, sem si říkala že po tom roce věku už by se v noci nemusela budit
já už jsem vyzkoušela různé druhy kaší, ale nechce mi to pít… netuším, jestli je to tím, že třeba udělám do dudlíku větší díru a teče jí to víc, než je zvyklá a nebo je ta díra menší a dudlík se ucpe… takže netuším, jestli je to tím, že by jí to nechutnalo nebo mou zručností udělat díru do dudlíku
… ale pijeme na noc hami hajaja, má to v sobě rýžový vločky, takže to je dost podobné kaše, hustší mlíčko a stejně… myslím, že to není o tom… někdy je vzhůru už v půl jedenácté, teď poslední tři dny až v půl druhé, tak ti nevím ![]()
@Linda86 hmm, já teda dávám řidší kaši do lahvičky ráno a by mi třeba od šesti vydržela do poledne, nechci jí šíbovat moc s časama jídel, ale jinak sem jí to jednou večer dávala lžičkou, tu hustší
takže to opravdu asi bude spíš zvyk než hlad ![]()
@Linda86 u nas to prave taky tak bylo. V 8 180 mleka a pred tim mela kasi a stejne se vzbudila v 11! Tak mi bylo divne, ze pres den vydrzi od obeda do svaciny a sni toho mnohem min a v noci takovy cirkus! No uvidime co prinesou dalsi dny. ![]()
Mala ma 18 mesicu a taky se porad budi 2× na mliko. kdyz delam ze neslysim nebo se mi proste nechce vstat, to byste mely videt ten cirkus
uz jsem rezignovala a jen doufam a cekam na den az budem spat xelou noc