Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moc prosím o radu. Mám dcerku 2 roky. Před třemi dny se začala každý den v 1:15 probouzet s šíleným pláčem, naprostou hysterií a křikem „Pavouk“! Hned ze startu říkám, že se nejedná o noční děsy, ty jsem si prožila se synem. V těch situacích spal a nevnímal a ráno si nic nepamatoval. Dcerka je vzhůru, vnímá mě, komunikuje. I když jí držím a uklidňuji má stavy, že se úplně propíná, křičí, chce utéct. Když se mi jí podaří zklidnit je třeba hodinu dvě v pohodě, pak z ničeho nic začne opět šílená hysterie, neustále kouká kolem sebe, propíná se, škube sebou a křičí. Odmítá si ke mě lehnout i když jí držím, objimám a uklidňuji, že nikde nic není a že jí nikomu nedám a ochráním. Dva dny po sobě usla až úplně nad ránem a to ještě musela být rožlá lampa a v sedě v obětí. Stavy se každým dnem zhoršují. Dnes to opět začlo v 1:15. Do 4 jsem s ní byla vzhůru a zpívala jí, kolébala v náručí, povídala si se mnou a pak najednou opět šílený záchvat i když bylo rozsvíceno, chtěla ode mě utéct, křičela, plakala, koukala po stěnách, jako by opravdu něco viděla 😩 už nemám sílu vidět jí takto trpět a nemoct jak pomoci. Máte prosím někdo podobnou zkušenost? Popřípadě za jak dlouho to přešlo? Hned ráno budu volat doktorce, ale rady vás co jste si to zažily mě třeba uklidní. Děkuji
Ještě dodám, že na pohádky se dívá pouze na Binga či prasátko Peppu. Žádné špatné zkušenosti s pavouky nemá a ani se jich nebojí. Když náhodou v létě zahlédla malého pavoučka, tak se smála a chtěla ho pohladit. Na televizi skoro nekoukáme, ani tam to neměla jak vidět
Noo někde s tatínkem, u babičky? Něco vidět strašidelného asi viděla… a jsou to prostě špatné sny.
Manželova dcera to měla z pana prstenu asi v pěti letech… ji ho pustila její matka a budila se pár týdnu v noci strachy.
Noční můry přece končí probuzením. Ona se probudí s hysterií, po nějaké době se mi provede jí uklidnit ale odmítne jít spát, tak jsme vzhůru a ona začne z ničeho nic třeba po hodině co si klidně povídáme a nespíme mít tyhle stavy znova. Za plného vědomí se začne spouzet z mého náručí, křičet, koukat po stěnách a ukazovat že tam něco je.. Snaží se utíkat.. Tohle není noční můra, tohle chování je za plného vědomí
Tohle bych nepodceňovala, zavolej pediatrovi, aby se jí něco nerozjíždělo…
to přesné načasování je ovšem zvláštní, bydlíte pořád ve stejné nemovitosti- postýlku má pořád na stejném místě?
Noční můra to klidně být může. Já jsem to takto mela v pozdějším věku, hlídal mě doma brácha a pustil v TV horor… bála jsem se v noci následujících několik let. A ano, probudila jsem se z noční můry, věděla jsem, že to byl sen, a stejně jsem se dal bála. Byla jsem několik hodin vzhůru a vždy chvíli dobrý a pak ten strach zas přišel. Zkusila bych meduňku nebo jiné bylinky na klidný spánek. A přes den si o tom povídat, ne večer před spaním. Nevím, jak mluví, ale za pokus to stojí. Třeba ukáže, přinese… čeho se bojí.
Mluvte o tom, zkuste nejake pohadky na tema snu, nocni mury, s dobrym koncem. Spi s ni v posteli, zkuste uklidnujici vune, caje. Nech rozsvicene svetlo.
Rikejte si pohadky - hezke - o pavouckovi. Zpivejte sj tu pisnicku o pavoukovi.
V pripade, ze se vzbudi, ji nedrz v posteli, jdete nekam pryc a zkuste si pohrat, delat bezne veci.
Vynechejte uplne TV a mobily.
A tesne pred spanim co nejvic prijemneho, pohadky, vune, barvy, hracky do postele. Aby se zdaly co nejhezsi sny. Clovek si to muze trochu naplanovat.
nemůže to být třeba ze světýlek na protějšim domě? Nějaký stín z lampy, od plyšáka, nějaké hračky.
Dcera se bála v posteli sama, že je tam nějaký bubák. Dostala pohádku o tom, že nejhorší pro bubáky je peřina, té se nesmí sni dotknout.
Mě se zdál pravidelně hnusný sen v pubertě - byla jsem v podzemní chodbě a blížila se ke mně postava mnicha bez obličeje, která táhla skřípající vozík. Budila jsem se s křikem a bála se usnout. Bylo to dané pitím mého otce. Naštěstí se brzy odstěhoval.
@Lucy75 bydlíme v novém to ano. Ale už čtvrt roku. Ale do teď byl klid. U dr jsme byli. Máme na noc dávat Fenystyl a pokud to bude pokračovat tak jí čeká neurologické vyšetření.
@Midaku dcera mluví krásně, řekne si o vše, komunikace je skvělá, ale co se týče tohoto, když se jí na to zeptám, jen se zamračí, pohled upře do země a odmítá se o tom bavit.
@Zmatka to vše co píšeš jsem zkusila. Krásná hudba pro děti na spaní, projektor s noční oblohou, barevné hvězdičky, světýlka, pohádky, zpěv… Na pár hodin se uklidní a pak prostě začne stejně šílet. V posteli jí nedržím, zkusila jsem ji vzít a odejít z postele, říkala, že deme do obýváku, stejně kope nohama, křičí ne ne a snaží se dostat pryč. Když ji pustím, tak stejně neví co chce, bezhlavě se plazí tam a zpět a křičí.
Odraz či světla z protějšího domu to být nemůžou, žaluzie tlumí perfektně, není nikde nic. Navíc ona kouká po stěnách jako by opravdu sledovala něco co se pohybuje, kdyby to byla hračka či něco stálého, tak se kouká do jednoho bodu. A navíc jak říkám, dělá to i když je rožnuto, žádné stíny, hračky vidí.
@Ronyx píše: Více
Tak nocni mury jsou u nekterych deti normalni. Muze to byt vztazene k nejakym zmenam. v jejim. zivote, taky nemusi. U me to po par tydnech zase zmizelo.
Vic si o tom snu povidejte, hlavne o tech pocitech. Mluvte o strachu, k cemu je dobry (znas knihu Emusaci)? A nedelej tabu z pavouku, prave naopak. Pohadky o pavouckach, kresleni, vyrabeni…
Urcite to zase prejde.
@Ronyx ahoj, ony to klidně děsy být můžou. Bývá to kolem toho 2. roku. Naše vypadala, že je vzhůru, ale opravdu nešla uklidnit. Až časem mi došlo, že je vzhůru tak na čtvrt mozku. Chovala se celkově divně, kromě toho strachu. Ony mají dětičky ten mozek nezralý a tak se jim může spánek a bdění i různě prolínat
Přešlo to až časem. Stávalo se to klasicky, když bylo přes den hodně podnětů. Teď jsou jí 4 a půl a v menší míře se jí to vrátilo. Budí se ani ne hrůzou, ale spíš do vzteku. Není a ní žádná domluva a je zmatená, i když na první pohled vypadá jako vzhůru, ale jde třeba na wc a místo toho vyrazí do obýváku a tak. Na moje mluvení nereaguje nebo reaguje divně nebo vztekle. Tak si myslím, že i u vás to může být ono. Tenkrát se taky děsila všeho možného, i se mi vzbudila, že brouk obrovský a viděla ho, i když měla otevřené oči a tvářila se vzhůru ![]()