Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
zoufale potřebuju radu. Naše 9ti měsíční dcerka nás začala ze dne na den v noci teorizovat. Chodí spát cca o půl 8. Většinou usne chvíli po položení do postýlky, někdy si musíme párkrát podat dudlík. Nic dramatického. A teď asi tak týden trvá to, že se vzbudí mezi 11. hod a půlnocí a pláče. Někdy vyloženě hystericky (to jsem přičítala nočním děsům) někdy spíš vztekle. To obvykle do cca 20 minut pomine, zklidníme ji a pak nastává teror. Nechce totiž spát, působí, jako kdyby byla vyspala. Nejsem zastánce uspávání v rodičovské posteli, ale už i to jsme zkoušeli a vyložene nám skákala po hlavách, měla z toho děsnou srandu, ale po spánku ani stopa. Když ji pak dám do postýlky, tak TO začne. Řev a jekot, jaký svět nezažil. Divím se, že nás ještě sousedi (jsme v paneláku) nepřišli zabít. Vždycky ji po pár minutách přijdu položit (stoji v postýlce, kouká na mě a ječí) a než dojdu ten metr a půl k posteli, už zase stojí a huláká. Dnes to trvalo 3 hodiny (!!!), včera 2 hodiny. Prostě je to otázka hodin.
Napadá vás někoho nějaké řešení? Máte někdo podobnou zkušenost? Už přestávám fyzicky zvládat.
Jinak se u nás snad nic nezměnilo, má pořád stejný a pevný režim, dodržujeme rituály. Nevím, co se děje.
Nemá separačku??
Malej mi tět taky nechce spát, ale nebrečí spíš si chce hrát, tak ho mám v postely at si hraje, a pak ho uspím u prsa
Nevím, jestli to s tím souvisí, ale četla jsem někde v knížce, že když se miminka v tomhle věku v noci budí a pláčou, je to nedostatkem pozornosti přes den nebo nějakým stresem.
Ještě se zpetám, jak usíná přes dne - v kolik naposledy a kdy se probouzí?
To má a jak vystřiženou. Do nedávna si ji babička mohla brát na odpoledne, ale teď už ani omylem, celé by to probrečela. Ale nepřijde mi, že by to s tím souviselo.. nebo, ja vlastně nevím ![]()
@i_press Tak to je separční uskost, jestli už nechce být u babičky, vyžaduje halvěn tebe a tatu??
U nás to bylo něco podobného, taky ve 2 v noci vyspalá a do půl 5 čilá, spokojená, chtěla si hrát, lozila a jakékoliv pokusy o uspání kdekoli, končily řevem. Stalo se to asi 3 x okolo věku těch 9 měsíců. Od té doby nic, takže nevím, asi to nic neznamená, ale náročné to teda je, to můžu potvrdit. Rada na to asi bohužel není.
O úzkost si myslím, že nejde, pozornosti má až až a stres taky si myslím, že nemá žádný důvod k němu, jsme harmonická domácnost. ![]()
Příspěvek upraven 17.01.13 v 11:38
@LadyLada píše:
Nevím, jestli to s tím souvisí, ale četla jsem někde v knížce, že když se miminka v tomhle věku v noci budí a pláčou, je to nedostatkem pozornosti přes den nebo nějakým stresem.
Ještě se zpetám, jak usíná přes dne - v kolik naposledy a kdy se probouzí?
Pres den bez problemu - dopolko (tak cca 2 hodiny od probuzeni) polozim a za chvili spi a odpoledne vetsinou v kocarku a to se probouzi tak cca 2-3 hodiny predtim, nez jde pak vecer spat.
Taky mi prijde, jak kdyz ma nejaky stres. A nedostatek pozornosti pres den… co je dostatek pozornosti? Treba ted si tu hrabosi, beha po 4 v obyvaku a sama si hraje a to si ji skutecne nevsimam…
@i_press
Některé děti trápí zuby. Někdy je to jiný problém. Znám dítě, které nechtělo spát, protože když si lehlo a zavřelo oči, tak trpělo úzkostmi. V sedě s otevřenýma očima v pohodě.
Dá se to řešit homeopatickou léčbou, ale ne na dálku, u problémů se spaním je nutná konzultace u homeopata.
@sunnyho.motylek píše:
@i_press Tak to je separční uskost, jestli už nechce být u babičky, vyžaduje halvěn tebe a tatu??
Jojo, jen ja a tata. Nikdo jinej.
Meli jsme v tomto obdobi to stejne! proste se vyspala…takze je sem nic nelamala pres koleno..proste sem ju vzala k nam do obyvaku a chodila spat znovu s nama az kolem jedne kdyz chodime my.
@i_press Tak to máme taky, ještě vydrží u mámy mojí, jinak nikoho nechce, nám pomohlo i když se to nemá, dát k nám do postele, aspon usne a je klid, přes den je to pohoda to krásně spinká v postýlce usne sám, večer taky, ale v noci to máme stejný, jen nebrečí a chce si hrát, jakmile ho dám do postýlky tak odsunuje mantinel a snaží se k nám dostat
@mikitaa Nebo tak když ještě nejsme v postely tak ho nechám hrát si v obýváku s náma dokud neodpadne ![]()
@Helii píše:
U nás to bylo něco podobného, taky ve 2 v noci vyspalá a do půl 5 čilá, spokojená, chtěla si hrát, lozila a jakékoliv pokusy o uspání kdekoli, končily řevem. Stalo se to asi 3 x okolo věku těch 9 měsíců. Od té doby nic, takže nevím, asi to nic neznamená, ale náročné to teda je, to můžu potvrdit. Rada na to asi bohužel není.O úzkost si myslím, že nejde, pozornosti má až až a stres taky si myslím, že nemá žádný důvod k němu, jsme harmonická domácnost.
Příspěvek upraven 17.01.13 v 11:38
My jsme právě taky docela pohodový. Má kolem sebe vyloženě milující rodinu. Jediné, co mě napadá, že ji vystresovalo bylo, že jsem ji minulý týden na cca hodinu nechala u babičky a šla si něco zařídit… a ta hrůza v jejích očích, když jsem přiběhla, že jsem ji opustila - to mě bude ještě dlouho strašit. A za 2 dny to v noci začalo. Tak nevím, jestli to může souviset ![]()
@martina.se píše:
@i_press nerostou jí zuby?
To je možné, ale když ji rostly spodní, tak jsem ji dala calgel a bylo, hned pak usnula. Tak to se mi taky nezdá.