Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky! Chtěla bych se s vámi poradit. Malému je rok a kousek, tak jsme se rozhodli, že začneme s učením na nočníček. Vždy při přebalování ho na něj po:,–(ím, říkám mu, co tam má dělat, oba „tlačíme“, ale zatím bez úspěchu. Jdeme na to dobře, nebo jak jste začínali vy? Díky za rady a nápady. Kíťa
Ahoj,
jestli na to jdete správně sice nevím, ale popíšu ti co děláme my.
) Naší holčičce je 11 měsíců a snažíme se už nějakou dobu odchytávat moment, kdy tlačí. Když to stihneme a podaří se to do nočníčku, samozřejmě jásáme a tleskáme a to se jí hrozně líbí a taky to komentujeme jako že „ee“. Samozřejmě „ee“ a ona tam má i svůj nočníček. Mám dojem, že začíná rozumět o co tady jde a už několikrát sama nahlásila, že „ee“ a opravdu se pak pokadila. Většinou zahlásí a skutek se stane až tak třeba po deseti minutách, takže jsem bohužel situaci podcenila a myslela jsem si, že to na mě hraje. Taky při tom vždycky mastí k záchodu, takže to zní celkem nadějně, ne?
Přejeme hodně úspěchů, ale když to nepůjde, určitě žádný nervy, já byla rozhodnutá že hlavně žádný trýznění s dlouhodobým sezením, že prostě přijde její čas pěkně sám. Počítala jsem tak kolem dvou let. Prý je učení nejlepší léto, když jsou ty zadinky nahý.
)
ahoj Lenka
) ještě jááá. Ztratil se mi tam kus věty - … Samozřejmě, když jsem na záchodě já, tak mi asistuje a já to komentuju taky, že dělám „ee“ …
Ňák takhle ta věta byla ;o)
L.
Ahoj,
tak já taky napíšu, jak to bylo u nás:
Protože do roku a půl se dětem může podařit udělat „to“ na nočník, ale je to jen náhoda (neovládají ještě svěrače a ani mozek ještě neumí vyslat příkaz), čekala jsem u syna právě do této doby. Pak se to stalo skoro samo. Měl zapařený zadek, tak jsem ho nechala běhat doma bez plínek. Ale nechtěla jsem mít totálně pročuraný byt, tak jsem měla stále po ruce kalíšek nebo nočník a všecko do něj zachytávala. Do 14 dní jsme byli bez plínek!!! Kromě noci, samozřejmě.
U dcery jsem taky nechtěla spěchat. Jenže, když jsem viděla, že tlačí, ptala jsem se „ty kakáš?“. A ona už ve 14 měsících hlásila ka-ka, když kakala nebo čurala. Jenže to odmítala dělat do nočníku. A tak to trvá dodnes, už 4 měsíce.
Takže u kluků je to v pohodě, protože můžete zachytávat a oni se lehce dovtípí. U dcery si nevím rady.
Jana
Ahoj poradil by někdo co se situací? můj syn tři roky a dva měsíce nejen že si neřekne na nočník ale když je doma bez pleny tak se na nočníku prostě přikurtuje a sedí tam klidně dokud mu nedám plenu. jak bych ho mohla přesvědčit aby začal se sundanou plenou dělat něco jiného? když mu natáhnu kalhoty a nemá plenu tak si jde prostě sednout na nočník jako by se bál nehody ale nedá si říct.
Také jsem zvědavá na zkušenosti.. malá má teď 15 měsíců a po roce jsme sice na nočník dávali a docela jí to šlo, ale pak jsme byli týden na dovolené a sie jsme nočník měli a dávali, ale nic nebylo a od té doby to jde špatně..
Teď praktikujeme nočník ihned po probuzení, bo to během chvilky čůrá.. Ale odchytit „ee“ to je problém, bo jak tlačí, je už pozdě..
@anaj píše:
Ahoj,
tak já taky napíšu, jak to bylo u nás:
Protože do roku a půl se dětem může podařit udělat „to“ na nočník, ale je to jen náhoda (neovládají ještě svěrače a ani mozek ještě neumí vyslat příkaz), čekala jsem u syna právě do této doby. Pak se to stalo skoro samo. Měl zapařený zadek, tak jsem ho nechala běhat doma bez plínek. Ale nechtěla jsem mít totálně pročuraný byt, tak jsem měla stále po ruce kalíšek nebo nočník a všecko do něj zachytávala. Do 14 dní jsme byli bez plínek!!! Kromě noci, samozřejmě.
U dcery jsem taky nechtěla spěchat. Jenže, když jsem viděla, že tlačí, ptala jsem se „ty kakáš?“. A ona už ve 14 měsících hlásila ka-ka, když kakala nebo čurala. Jenže to odmítala dělat do nočníku. A tak to trvá dodnes, už 4 měsíce.
Takže u kluků je to v pohodě, protože můžete zachytávat a oni se lehce dovtípí. U dcery si nevím rady.
Jana
To je nesmysl jak Brno-kamarádka má holčičku 16 měsíců-už měsíc jsou úplně bez plenek-na nočník vysazovala od 10 měsíce, od 11 kakala jen na nočníku a řekla si,,ee". Ona sama byla bez plen na roce.
Ahoj, mám 14 měsíční dceru a taky si nevím rady. Když ji posadím na nočník, tak tam dlouho nevydrží, párkrát už se tam vyčůrala ale spíš že to už nemohla vydržet, než že by chápala že čůrá do nočníku, sama si ještě neumí říct že se jí chce, ani odchytit tlačení nejde, protože se pokaždé už budí pokakaná ( kaká jednou denně ). Poslední dobou si však sundává plíny, nejradši chodí nahatá a už sem ji i přichytila jak byla v kuchyni v pokleku a čůrala na podlahu. Nočník má neustále na očích, nějaká rada aby malá vydržela na nočníku a naučila si říct kdy potřebuje? Nějak na ni nespěchám, vím že každé dítě k tomu dospěje jinak, ale cítím že už by se to mohla naučit chápat, jen nevím jak jí pomoct. Děkuju za názory a rady
@rerere každé dítě je jiné, některé v roce, některé třeba až ve třech, má to svůj čas, a hlavně záleží na dítěti samotném. Ono si musí chtít samo sednout, ono si musí samo říct, nemá cenu jej za žádnou cenu nutit, a hlavně všechno v klidu. A není pravda, že každé dítě v roce bude už bez plen.
@Anonymní píše:
Ahoj poradil by někdo co se situací? můj syn tři roky a dva měsíce nejen že si neřekne na nočník ale když je doma bez pleny tak se na nočníku prostě přikurtuje a sedí tam klidně dokud mu nedám plenu. jak bych ho mohla přesvědčit aby začal se sundanou plenou dělat něco jiného? když mu natáhnu kalhoty a nemá plenu tak si jde prostě sednout na nočník jako by se bál nehody ale nedá si říct.
Nechej jej ať si sám na to přijde, i když bude třeba párkrát počůraný, když chce sedět, ať si sedí. Moje mladší také tak vysedává, a postupně ubývá případů, že se vyčůrá do kalhot, aniž by si řekla, nebo šla sednout na nočník, někdy si už vyžádá i záchod, protože to vidí u starší sestry. No jedna zásadní věc, pleny jsem jí sebrala úplně, krom na spaní, aby nebyla zmatená, že má jednou čůrat do plen a podruhé se po ní chce nočník a je bez pleny. Pleny nedávej, i za cenu, že bude občas počůraný, možná i pokaděný, na procházce, učíme čůrat na kytičky, u kluka by asi bylo fajn, aby čůral jako velký chlap, třeba s tatínkem.
Ahoj. Tak my jsme taky po roce začali zkoušet a nic. Pak jsme posazovali asi v 16. měsících a taky to malá nechápala ještě. Teď je naší malé 20 měsíců a už je týden bez plen. Teda zatím jen na doma. Sundala jsem plínu a nechala jsem jí tak a ona si zrazu začala sama sedat na nočník a čůrat. Ani nám nic neřekne a prostě jde
Akorát my zase máme problém ten, že když jí nandám kalhotky a punčošky tak buď to nestihne nebo si vůbec neřekne a nejde. Musí být pořád nahatá aby šla ![]()
Moc se to tady nehýbe, doufala jsem, že přibude více rad jak na to.. Každopádně pár lidí mi nezávisle na sobě říkalo ať zkusím posazovat rovnou na záchod, takže hned jak budu mít dětské prkénko, tak to zkusím, uvidíme..
@klárka14 píše:
@rerere každé dítě je jiné, některé v roce, některé třeba až ve třech, má to svůj čas, a hlavně záleží na dítěti samotném. Ono si musí chtít samo sednout, ono si musí samo říct, nemá cenu jej za žádnou cenu nutit, a hlavně všechno v klidu. A není pravda, že každé dítě v roce bude už bez plen.
Také teď řešíme a tahle odpověď se mi moc líbí ![]()