Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, máte někdo zkušenosti z léčby nohou do X u tříletého dítěte? Díky Alena
To se nějak léčí?V tom případě na mě se někdo vykašlal
.Já když běžim tak si skoro kopu do uší
.
Malej to bude mít nejspíš po mě,ale nikdy mě nenapadlo že se to nějak dá srovnat.Vždycky jsem měla pocit že do X je lepší než do O
tak jsem ráda že malej xky má.
Jsem zvědavá na zkušenosti ![]()
Naše Emi měla nožky tak od roku do „O“, teď je má do iks. Špičky chodidel dává k sobě a někdy si o ně i zakopne. Byli jsme na ortopedii a výsledkem je, že Emi má plochou nožičku a tím pádem vtáčí nožky dovnitř. Dostali jsme ortopedické vložky a za půl roku KO. Kamarádky syn měl „jen“ nohy do iks - bez ploché nohy a neřešilo se to nijak ![]()
Nohy do X i do O nejsou dobré.Hlavně kvůli kolenům,které se opotřebovávají víc než je běžné.I jiný styl chůze má vliv na páteř.
Pokud to není jen trošku,skoro neviditelně,tak by se to řešit mělo.Na protetice dnes dokáží zázraky-na noc různé jakoby nasouvací rourky na nohy.V dětství,dokud se dají takovéto vady zlepšit.
Dříve se bohužel řešily jen veliké problémy-viz . zuby a rovnátka na pevno,korzety jen v naprosté výjimce,ortop. vložky měl málokdo,přitom plochých nohou bylo hodně…A dnes skuhráme,že nás všechno bolí.V tom mají naše děti výhodu,že se narodily v době,kdy se toto řeší naprosto běžně.
Takže nic nenechávejte přírodě se slovy,že jr to dědičný.
lasička1 píše:
Dříve se bohužel řešily jen veliké problémy-viz . zuby a rovnátka na pevno,korzety jen v naprosté výjimce,ortop. vložky měl málokdo,přitom plochých nohou bylo hodně…A dnes skuhráme,že nás všechno bolí.V tom mají naše děti výhodu,že se narodily v době,kdy se toto řeší naprosto běžně.
Souhlasím s tebou.
Měla jsem v dětství ploché nohy a byla snaha to řešit. Pamatuji si, že jsem i ve škole měla jako přezuvky sandály s tvarovanou klenbou místo klasických plochých bačkor. Bohužel v létě ve druhé třídě jsem s tím začala mít problémy (bohužel ze stran učitelů), že se nepřezouvám (poctivě jsme se přezouvala - měla jsem dvoje jedny jako přezuvky, jedny na ven) a nebo se to možná zlepšilo a další rok byly moje přezuvky pnatofle, jak měli ostatní.
V každém případě musím říct, že už na střední stačilo ujít více jak 20 km a byla jsme „hotová“ na kyčelní klouby. Měla jsme k vůli tomu stach z porodu,a el to naštěstí OK.
Dcera má náznak, že by to mohla po mně podědit, příští týden jdeme na kontrolu na rehabilitaci, tak snad bude vše OK. (Děláme vše pro to..) Pokud by nebylo, tak předpokládám, ež dostaneme i nějaké cviky…
Jo a pro zakladatelku, když jsem se na to ptala posledně (chodíme tam i s mladší), tak mi bylo mj. doporučeno sedět v tureckém sedě.
Ve třech letech řešit nohy do ix je dle mého laického názoru brzo. Děti v tomto věku rovné nohy nemají.
Díky moc za vaše příspěvky. Já jsem slyšela od kamarádky, že to v cizině léčí ortopedickými vložkami, zajímalo mě jestli i zde v ČR s tím má někdo zkušenosti či o tom slyšel.
Markéto-právě v co nejnižším věku se takovéto potíže řeší.Znám i roční dítka s rotovanými nožkami s léčbou-jen odborník dokáže posoudit,zda jsou nožky křivé vzhledem k věku a spraví se růstem,nebo zda už je to odchylka od normy.Synovec má ortop. pomůcky na nohy již od té doby,co začal chodit.
Záleží,k jakým doktorům se člověk dostane a jak kdo věci řeší.
Markéta M píše:
Ve třech letech řešit nohy do ix je dle mého laického názoru brzo. Děti v tomto věku rovné nohy nemají.
Při jedné z kontrol u rehab. Dr. jsem tam potkala maminku s cca 5-letým dítětem.
Dr. jen tak prohodila. „No jo, vy máte rozum a poctivě jste cvičila. Maminka před vámi malou pořád litovala, necvičila a teď brečí, že má malá nohy do X a chce zázraky“.
Souhlasím, s tím, že čím dřív se s tím začne něco dělat, tím líp.
alik69 píše:
Díky moc za vaše příspěvky. Já jsem slyšela od kamarádky, že to v cizině léčí ortopedickými vložkami, zajímalo mě jestli i zde v ČR s tím má někdo zkušenosti či o tom slyšel.
V Čechách se to řešilo ortopedickými vložkami už před 30-ti lety… Vždy ale záleží na tom, na jakého Dr. narazíš.
Slyšela jsem, že může pomoct jízda na kole, jsou na to i nějaké cviky, ale ty by pro tříleté dítě nebyly.
Jízda na kole?
To by mě nenapadlo
na kole jezdíme, díky za tip ![]()
Jo, někde jsem to slyšela, že právě to šlapání rovná křivé nohy - u dětí. Ale jak tu někdo psal, tak si myslím, že v tomhle věku jsou trochu křivé nohy normální, že se to srovná. Naše Nikča měla ve třech letech taky trochu iksovky a už má nohy krásně rovné - a na kole jezdí hodně, takže to možná fakt pomohlo ![]()