Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím dámy,
Můj dvouletý syn je vysazený na nošení bot bez ponožek. Jakmile dám ponožky ať už do bot nebo bez, tak ztropí scénu jak z Národního divadla. Boty jsou kapitola taky sama o sobě. Nejraději by v nich i spal. Každou chvíli se přezouvá. A nedej bože aby je měl špinavé nebo mokré…to neudělá krok dokud je neočistím. Je to normální? Občas je to opravdu o nervy.
No úplně normální to není, ale mám bratránka který když byl malý..myslím tak v batolecím věku jestli si dobře vzpominam tak zase šíleně řval když měl někde byť jen miniaturní kapku špíny…třeba bláta…a teď je z něj naprosto normální dospělý jedinec…aktuálně vysokoškolák…
@zajic píše: Více
Teď ještě nemusí, ale za chvíli bude zima…a úplně nevím jestli zimní boty bez ponožek budou v pohodě. Hlavně babičku z toho klepne ![]()
V batolecím věku bych řekla, že je to úplně normální. Syn v tomhle věku třeba neodešel z obýváku, dokud nebylo dokonale uklizeno. Vždycky se podíval i pod gauč, jestli tam nic neleží. Čekala jsem, že z něj vyroste puntičkář a uběhlo pár let a je neskutečný bordelář ![]()
S těmi ponožkami to bude nejspíš o nějaké citlivosti, však kolik je dětí, ale i dospělých, co nesnesou cedulky na oblečení, nejrůznější materiály… Já si jako malá pamatuju, že jsem v ponožkách či punčocháčích cítila každou nitku. Strašně nerada jsem si je nasazovala, bylo to jak strčit nohu do díry s chobotnicí. Úplně si vybavuju, jak jsem nesnášela právě kvůli tomuhle spaní ve školce, protože jsem to svlíkání a navlékání musela absolvovat znovu a znovu.
A jsem dneska (docela) normální ![]()
@tartaletka píše: Více
Já bych to i brala, kdyby tahle jeho „obsese“ nevznikla teď nedávno…ještě tak před měsícem mu to bylo úplně jedno a teď v botech pomalu spí…
![]()
Dcera zas nesnese na oblečení ani kapku vody!
Pamatuji si, jak jsem i v zimě, když byl sníh s sebou nosila náhradní bundu a kalhoty.
Snad to letos už dělat nebude, i když trošku polité tričko a kalhoty ji vadí pořád.
Četla jsem někde, že ponožky nesnášel Albert Einstein. Tak že by…? ![]()
Jinak mám docela normální dospělé a vcelku slušné potomky, ale v jejich dětství těch různých excesů typu oblékání/neoblékání, jedení/nejedení apod. bylo spousta. Přišlo to vždycky najednou z ničeho nic, a než jsem vymyslela, jak to budu řešit, tak to většinou samo zase odešlo.
Babička to holt bude muset přežít.