Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj maminky,
jelikož jsem prvočekatelka snad květnového miminka, ráda bych se zeptala těch zkušenějších na názor a případně i na osobní zkušenosti s nosítkem Baba Sling (např. tady http://www.malvik.cz/…d-2-do-15-kg). Přijde mi to jako zajímavá alternativa šátku, který určitě nechci (jsem levá jak šavle a bála bych se spolehlivosti vlastního vázání). Předpokládám spíš časově omezené používání na nošení dítka (žádné dlouhé tůry), ideálně na využití doma, kde máme vícegenerační rodinný baráček, takže třeba když půjdu k rodičům či prarodičům či na zahradu (náš byt je ve 3. podlaží) a budu si chtít vzít s sebou mimi a ještě třeba nějaké drobnosti, tak abch na ně měla volné ruce.
Máte někdo vyzkoušené? Nebo co myslíte? Díky za reakce, Alena
Zadej do vyhledávače emimina babasling a vyjede ti nedávno založená diskuze.
Ahoj, gratuluju k rozhodnutí nosit mimčo
Škoda, že hned ze začátku zavrhuješ šátek, ono není problém se to naučit, jsou kurzy, dá se dojít an sraz, holky by tam pohohly, poradily…
K nosítku - 15kg dítě v tom neuneseš ani náhodou a když, tak jen velmi omezenou dobu. Je to přece jen zátež na jednu stranu. Dále mi vadí nemožnost utáhnout zvlášť horní a spodní lem té kapsy, do které se vkládá dítě. To je dost důležité pro zdravé nošení i pro pohodlí nosiče. Čím blíže k sobě máte (dítě se neodklání), tím lépe se dítě nese.
Dál - poloha, dky je dítě čelem ven - viz. doplňující obrázky - je pro nošení naprosto nevhodná.
Doporučila bych to ještě zvážit další možnosti - buď ringsling (vypadá podobně, ale lépe se utahuje a nosí)nebo nějaké ergonomické nosítko použitelné od narození - Manduca, Ergo (s novorozeneckou vložkou)… nebo potom ten šátek
Tohle nosítko ale ne…
Ahoj, děkuji za informace i názory, prostuduju si to.. Ale šátek fakt nee, vím, že je to určitě dobrá věc, ale mám problém (s trochou nadsázky) i přišít knoflík nebo uvázat hezkou mašli, takže to fakt nebudu riskovat ![]()
Mám nevyužitý babyvak ( velmi podobné nosítko ) a nosila jsem párkrát. Na záda nic moc, popravdě dost záhul. A jak se člověk trošinku nakloní, to je teprve žůžo. O schodech nemluvě, navíc přes to není vůbec vidět, jak se to bimbá od těla! A ten děs, že zakopnu a na dítko si upadnu
A to jsem sportovec a mam dost trénované tělo. Jestli budu chtít někdy další dítko nosit, jedině šátek a přivázat pěkně na tělo a křížem. To je úplně jiná třída. A neboj, uvázat se to naučíš.
Uvázat uzel na šátku je jednodušší, než přišít knoflík nebo uvázat hezkou mašli ![]()
aaya píše:
Ahoj, děkuji za informace i názory, prostuduju si to.. Ale šátek fakt nee, vím, že je to určitě dobrá věc, ale mám problém (s trochou nadsázky) i přišít knoflík nebo uvázat hezkou mašli, takže to fakt nebudu riskovat
Zdravím, vak Babasling mám (ale bohužel jsem ho ještě nestihla vyzkoušet na mimču – narodí se až v květnu).
Jen pro upřesnění – spodní a horní lem kapsy lze utáhnout zvlášť, dokonce je to tak v návodu doporučováno (horní má být utažen víc)
Jinak bych řekla, že polohu, kdy dítě sedí směrem od těla, používají i šátkaři (já si teda obecně nemyslím, že je pro malé mimčo vhodné, aby bylo ve svislé poloze vůbec - ať už čelem nebo zády; proto jsem zvolila vak) - ale to je jen můj názor ![]()
Doporučuju přečíst „Něžnou náruč rodičů.“ Krom toho, že je tam hodně fotek, jak manipulovat s miminkem a kojencem, vysvětluje, proč svislá poloha do cca 9měs není vůbec vhodná. Mám potvrzeno ortopedem, že nejde o módní knížku, ale praxí i ortopedy prověřenou realitu.
martiiik píše:
(já si teda obecně nemyslím, že je pro malé mimčo vhodné, aby bylo ve svislé poloze vůbec - ať už čelem nebo zády; proto jsem zvolila vak) - ale to je jen můj názor