Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Zkoušeli jsme Manducu apod. nosítka, ale nevyhovuje nám nic podobného. Existuje něco, kde se dítě kouká při sezení dopředu, abych malou nemusela tahat na rukou?
Existují, ale jsou naprosto nevhodné pro zdravý vývoj dítěte.
Kopíruju text z www.nosenideti.cz
Je možné nosit miminko v ergonomickém nosítku čelem dopředu?
NE! Pokud se budete hodně snažit, miminko usadíte čelem vpřed i do ergonomického nosítka. Rozhodně to ale nebude pohodlné, rozhodně to nebylo výrobce doporučené a není to ani šetrné vůči malému dítěti. Důvodů je hned několik. 4-5měsíční malé miminko má zatím posílené svalíky na krku, začíná posilovat také další svaly níž na zádech. Zatím ale nedokáže svaly páteř podpírat, vydrží to třeba jen chvilku a pak se záda prostě vytvarují podle okolí. Dítě, které je usazeno čelem vpřed a nožičky mu visí dolů, se často prohýbá podle vašeho těla dozadu do luku - a to pro něj rozhodně není šetrná poloha. Ba naopak je to poloha dráždivá a při manipulaci s miminky bychom se jí měli vyhýbat. Malá miminka, kterým ještě kyčle dozrávají, mají čelem od nosící odoby nožičky v úhlu, který kyčlíky spíše namáhá. Malá miminka ještě nezvládnou držet dlouho hlavičku, při normálním nošení čelem k nosící osobě si ji opírají o její hruď. Pokud miminko usne čelem dopředu, není možnost mu podepřít hlavičku. S miminkem nošeným čelem dopředu můžete hůře komunikovat, nemáte jak ho chránit před okolím, zejména ve městě ve velkém ruchu může být miminko z množství podnětů podrážděné.
Néééé, nikdy!!! Jsem fyzioterapeut a nikdy, opravdu nikdy, nenoste mimi dopředu. Moc mu tím ublížíte. Přirozená poloha kojence je ve flexi trupu, tedy jako v bříšku. Pasivní extenze páteře je absolutně nevhodná. Něco jiného je „pasení“, které je aktivní a zapojuje svalový korzet. To je naopak pro rozvoj mimi velmi dobré. My nosíme v šátku, nejdříve koilíbka a od 3 měsíců ve vertikále bříškem ke mě. To je prima i pro vývoj kyčlí. Uvidíte, že si zvykne a bude se to miminku líbit. ![]()
Výhled dopředu bude mít dítko, pokud hodíš manducu na záda. Jiné varianty důrazně nedoporučuji
Výhled dopředu bude mít z Manduky na tvých zádech.
Jenak existují „kurvítka“, které lze nosit na břiše a dítě bude viset čelem vpřed (třeba slavný BabyBjorn). Ale jak už napsaly ostatní, je to naprosto nevhodné. Nehledě na to, že tyto klokanky jsou i vepohodlné pro nosiče- dítě není pevne přiknuté k tělu nosiče, tak jako u Manduky, takže mění víc těžiště. Mají mnohem hůř vypolstrované ramenní popruhy.
A v čem vám ty manducoidní nosítka nevyhovujou, jestli se můžu zeptat?
Měla jsem možnost nést dítě v klokance i v Manduce a je to nebe a dudy - i když odhlédnu od všeho jiného a budu řešit pouze vlastní záda a vlastní pohodlí ![]()
Také nedoporučuji nosit dítě čelem ven, ale když už se ptáš, tak to jde v nosítku Beco Gemini .
Amando, kolik je prckovi?
Nevím jak Manduca, ale třeba Ergo carrier se dá použít i na boku. Já osobně jsem to teda nikdy nezkoušela, ale třeba by byl prcek spokojenější.
Nebo ho dát na bok v šátku.
Klokanku nebrat ![]()
Chtěla jsem napsat, že i s šátkem jde nosit miminko na boku. Ale nevím proč - měla jsem za to, že se zakladatelka ptá na hodně malé miminko. A teď koukám, že tam věk není napsaný.
Amando, koukala jsme na profil - z Poruby je i Micus, tak se s ní zkus domluvit, že by ti ukázala, jak dávat mimčo do šátku/nosítka na bok nebo na záda…
Novire píše:
Amando, koukala jsme na profil - z Poruby je i Micus, tak se s ní zkus domluvit, že by ti ukázala, jak dávat mimčo do šátku/nosítka na bok nebo na záda…
Práskačko
![]()
Děkuji za příspěvky a za názory, pochopila jsem dobře, že nosítko je špatné a už to prostě nebudu řešit. Manduca a šátky malá prostě nesnese.
amanda1979 píše:
Děkuji za příspěvky a za názory, pochopila jsem dobře, že nosítko je špatné a už to prostě nebudu řešit. Manduca a šátky malá prostě nesnese.
NOSÍTKO je dobré pro ditě i pro nosiče. Klokanka je katastrofa pro ditě i pro nosiče. Koukni zda okolo tebe není prodejna s půjčovnou nosítek. a vyzkoušej víc typu. ![]()
Za me mohu doporucit nositko STOKKE:
http://www.stokke.com/…carrier.aspx
Nejprve jsem si poridila satek: Babasling (viz foto). ale maleho jsem v tom nemohla dlouho nosit, rychle vyrost a taky se mi nelibilo, ze v sedaci poloze tam neni dobre jisteni. A vleze byl nejaky vylomeny. Tento satek se mi vubec neosvedcil a pouzila jsem ho snad dvakrat… kdyby mel nekdo zajem - mohu prodat (i s krabici v perfektnim stavu)…
Pak jsem si poridila nositko od STOKKE MyCarrier. ktere ma hodne moznosti, lze nosit smerem na brisko, nozicky jsou opravdu dobre jisteny a myslim, źe na spravne vyboceni nozicek je to take dobre. Stokke nositko ma opravdu dost malickych detailu-vychytavek
Pak lze pouzit i s vyhledem dopredu - pozn. pokud tam nechate pridavny dolni dil z polohy face to face, je roztazeni noh a tim i kloubu maximalni. Nositko lze pouzit na noseni na zadech
za mne mohu jen doporucit. Jsem spokojena a vypada opravdu fajnove ![]()