Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj holky,
mám typ N12, ale …
Mám na Vás prozbičku, mám doma nosítko WOMAR a pomaličku ale jistě se blížíme hranici 3měsíců, od kdy se nosítko dle výrobce může používat. Ale když tam malého vložím tak je šíleně daleko ode mě a klipsy, které lze prodloužit či zkrátit jsou zkráceny co to jde a stále ho mám tak půl metru od těla, je jakoby zešikma, je to správně?
Navíc jsem to měla na sobě, malý na mé hrudi a šíleně z toho bolí záda. Mám modelový rok listopad 2006 a má ty popruhy jen na ramenou, vzadu překříženy. Kolem pasu nic.
Dělám něco špatně že mě bolí i po chvilince záda? Dávám tam malého špatně, že mi jakoby vypadne, že je daleko?
Děkuju za rady i postřehy.
S největší pravděpodobností neděláš nic špatně, zkrátka je to klokanka. To, co popisuješ jsou takové dva nejzákladnější rysy klokanek všeobecně, bolavá záda a bimbající se dítě ![]()
Nemluvě o tom, že nošení v klokankách poškozuje záda i dětem.
Nosit by se mělo ergonomicky a musí to být pohodlné jak dítěti, tak mamince. Na trhu je hafo ergonomických nosítek, počínaje asi nejznámější mandukou přes ergo, beco, bondolino, patapum, nejuniverzálnější je kvalitní šátek na nošení.
Nošení v takovémto verku bych si fakt rozmyslela, zda to stojí za ta zdravotní rizika pro dítě a i pro tebe.
Ahojky, nosítko je podle mě od základu špatné… mnohem lepší a vhodnější jsou ergonomická nosítka (Manduca, Ergo). Dostali jsme podobné CHicco a jen jsem ho vyzkoušela (věděla jsem, že budeme nosit v šátku nebo v Manduce) a dělalo to to samé, navíc v tom malé visí za rozkrok a není to zdravé. Nejsem tak zkušená „nosička“, ale tohle mám, co jsem zhruba tak pochytila tady na diskuzích.
No já ho dostala s tím, že je to ergonomické, neškodlivé a sháněla jsem něco, v čem bych mohla oblíct dítko do kombinézky - teplákovky, hodit na tělo a vyběhnout s hafi kolem baráku ráno a večer na 10minut a netahat kočár. Jinak přes den budu venčit s kočárem dlouhou prochajdu ať se hafi proběhne a mi provětráme
ergonomické není, když mrkneš na fotky, tak sice dítě nevisí úplně za pár cm, ale nohy mu visí, záda nejsou zakulacená, zadek není podsazený. Pokud bys chtěla něco levnějšího, tak třeba nosítka typu mei tai nebývají drahá, jsou teda zavazovací, dítě v nich zaujímá správnou polohu.
Já si takto koupila pro mimino elastický šátek levňoučký, že jako na ponošení doma, jen chvilinku.
Jenže jsem zjistial, že vlastně i na tu delší procházkou se psem je nošení lepší. A že je lepší i do mhd. A že je lepší i na nákup
A záhy jsem zjistila, že nekvalitním nosícím hadrem jsem si to pěkně zkomplikovala, zainvestovala jsem do ergonomického nosítka a dobře jsem udělala ![]()
Pokud nechceš investovat do ergonomického nosidla či šátku, tak aspoň nenos dítě v klokance, je škoda vám oboum mršit záda ![]()
Gladys díky, vím, že kamarádka má manducu - omlouvám se jestli to píšu špatně, tak zajdu pro radu a pro vyzkoušení, oni stále chodí někde na prochajdy a malého nosí, tak snad toho budou mít doma víc a vyzkouším. Záda si odrovnat nechci a malému už vůbec ne, sebe bych ještě zkousla, ale on roste a nic špatného pro něj nepřipustím. Kuju za radu. Kouknu i po tom mei tai co jsi psala
Ahoj a co Shelter od Lodgeru? Potřebuji něco na úplný začátek. Jde mi o to, jestli je toto nosítko vhodné pro dítě?
@darina23 rozhodne nekupovat - womar je jen obsita metraz ne satek urceny na noseni deti..
Taky bych tomu nevěřila, uz podle toho, co za shit maji nosítka…