Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj holky, chtěla jsem se zeptat. V pondělí jsem nastoupila do nové práce a ještě jsem nebyla na pracáku. Mám normální smlouvu na rok a tří měsíčním zaučením. Jedná se mi o to že to není práce pro mě, rodinné důvody. A tak by mne zajímalo jak to udělat abych nepřišla o peníze z pracáku. Zajít do podniku a smlouvu předělat na dohodu o provedení práce a pracák na týden přerušit nebo jak. Moc prosím o radu. Renča
Nechápu to úplně.
Pracák nejde přerušit. Nejde si už ani přivydělat.
Jak můžeš mít smlouvu na nevyhovující práci? Tys ji podepsala?
na pracák jsem ještě nešla se odhlásit. No prostě mi slíbili hory doly je to velký podnik, ale bohužel skutečnost je jiná, záleží na vedoucím.
a nebo mě napadlo smlouvu stornovat a peníze ať si třeba nechají za ten týden, dřela jsem jak magor ale nechci tam zůstat to raději budu ještě pobírat pracák a hledat novou práci. renča
Z pracáku by ses měla rychle odhlásit, aby jsi z toho neměla malér
vím, do 8 prac. dnů, jenže první jsem neměla smlouvu a pak jsem dělala celý den. hrůza a volno na pracák mi nedali!
tak se s nimi dohodni na zrušení pracovního poměru. Oni ti vyplatí odpracovanou dobu a pracák by ti měl vyplatit poměrnou část za dobu, než jsi nasoupila do práce. A po zrušení pracovního poměru se nahlásíš zase na pracák, ne? ![]()
Jinak teda nevím, jak dlouho jsi na ÚP, ale oni vyplácí podporu jen nějakých 5 měsíců, ne? Fakt je ta práce tak šílená? ![]()
Diggy píše:
a nebo mě napadlo smlouvu stornovat a peníze ať si třeba nechají za ten týden, dřela jsem jak magor ale nechci tam zůstat to raději budu ještě pobírat pracák a hledat novou práci. renča
Zřejmě nějak takto to řeš, netuším, jak se dá ta smlouva zrušit nebo tak…
Správně bys měla dát výpoveď bez udání důvodu - zkušební doba. - ale mezitím být odhlášená z ÚP.
Myslím, že ale po zpětném přihlášení už bys nedostala podporu… Nebo jo, ale sníženou, najdi si podmínky, je to nově, tak nevím.
práce není až tak šílená, ale jde mi o to že jsem potřebovala stálou prac. doby a směny, ale oni mi večer řeknou že je to jinak a že půjdu na jinou prodejnu. Jenže já tak rychle neseženu hlídání. Tohle mi nikdo neřekl že to bude takhle. Dneska vedoucí řekla bude to takhle a nebudu s Vámi dále diskutovat, ale já už mám věci zařízené a musím to měnit. Na rychlo to fakt nejde a když nevím kdy skončím tak to ně fakt nebaví.
nejde to řešit s někým jiným? s nadřízenmým vedoucí?
Ve smlouvě bys přece měla mít napsáno místo výkonu práce a pracovní dobu. Pokud ti pak nařizují něco jinýho a ještě na poslední chvíli, asi bych se ozvala. Jako zaměstnavatel může nařídit práci přesčas, ale ne takovým stylem, jaký jsi popsala…
Probrala bych situaci se zaměstnavatelm - (tím kdo s tebou smlouvu sepisoval) a v příp. že se nedohodnete, řešila možnosti ukončit spolupráci. Buď se dohodnete, že smlouvu stornujete (pokud tě nenahlásili na sociálce a zdravce) nebo pracovní poměr zrušíte a ještě ted den bys to měla vyřešit na pracáku.
bohužel ve smlouvě je napsána firma ta a ta a ta má asi 5 poboček v Opavě a mě tím pádem můžou přehazovat kde zrovna potřebují ale říkají to den předem a nejlépe večer. Prac. doba není ve smlouvě ani plat. Jsem blbá, měla jsem radost že jsem našla práci a tak smlouvu neřešila a teď to mám. Ach jo, chtěla jsem hned ráno v pondělí zajít na podnik ale dneska mi bylo řečeno že prostě mám ranní a basta. No asi zajdu hned po práci na pracák a zeptát se co dělat.
![]()
Dobrý večer je tu nějaká mamča která pracuje ve firmě mann hummel? díky