Nová práce, připadám si jak blbec

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
5.12.23 20:00

Nová práce , připadám si jak blbec

Ahoj, nastoupila jsem na novou pozici. Připadám si jak totální kra..má :mrgreen: :roll:
Nikdy jsem nic podobného nevykonávala, program, ve ( i ve kterém ) kterém se dělá znám částečně, ale díky jinému místu. To je mi však prd platný… Dělá to jinak.

Bojím se i zeptat na souvislosti; komu se předávají materiály, kdo co kam veze, jak se určují datumy… Přijdu si jak Mimoň a Trapka
Celkem tři lidi mi práci vysvětlovali, celkem tak 2 hodiny, protože není prostě čas ukázat a jet vše od A do Z. :roll:
Mám zastoupit příští měsíc člověka, který odchází, bude tam ještě částečně, ale ne každý den… A tak se ani nebudu mít pořádně na koho obrátit. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5222
5.12.23 20:06

Tak za 2 hodiny se pracovni pozice obvykle vysvetlit neda :nevim: Proste si sepis dotazy a pak to s nim projdi a delej si poznamky. Ostatne, jestli ten clovek odchazi, tak ti muze byt putna, co si u toho o tobe bude myslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16182
5.12.23 20:13
@Anonymní píše:
Ahoj, nastoupila jsem na novou pozici. Připadám si jak totální kra..má :mrgreen: :roll:
Nikdy jsem nic podobného nevykonávala, program, ve ( i ve kterém ) kterém se dělá znám částečně, ale díky jinému místu. To je mi však prd platný… Dělá to jinak.Bojím se i zeptat na souvislosti; komu se předávají materiály, kdo co kam veze, jak se určují datumy… Přijdu si jak Mimoň a Trapka
Celkem tři lidi mi práci vysvětlovali, celkem tak 2 hodiny, protože není prostě čas ukázat a jet vše od A do Z. :roll:
Mám zastoupit příští měsíc člověka, který odchází, bude tam ještě částečně, ale ne každý den… A tak se ani nebudu mít pořádně na koho obrátit. :zed:

Za 2h se opravdu vše naučit nedá. Ptej se, uč se, to je tak všude :nevim: Než udělat něco blbě, radši se zeptám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
5.12.23 20:18

To spíš vypovídá o kvalitě zaměstnavatele, když není schopný zajistit tvoje zaškolení :nevim:
Pozjistovala bych, co se mám naučit a neumím, a požádala bych konkrétní lidi o školení. Dělala si poznámky. Pokud na to ty lidi nemají čas, urgovala bych šéfa, že školení neprobíhá. Co jiného? Nicméně bych asi zvážila, jestli mám zapotřebí dělat ve firmě, která neumí zorganizovat ani základní zaučení :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35547
5.12.23 20:25

Chodila bych za těmi lidmi a ptala se jich za pochodu a dělala si na vše poznámky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2379
5.12.23 20:26

Určitě se nemusíš cítit blbě. To bylo rozhodnutí zaměstnavatele, že nabere někoho, kdo se v tom nevyzná - mohl nabrat někoho, kdo to umí, ale asi nechtěl adekvátně platit, takže jeho volba. :) Prostě tě nabrali, a tedy potvrdili, že tvé schopnosti jsou dostatečné - takže je v pořádku, že to neumíš a normálně se ozvi, že pokud chtějí, aby ses v tom víc zorientovala, tak tě to někdo musí naučit (a až to budeš umět, tak si pochopitelně řekni o navýšení mzdy, protože se zlepšily tvé kompetence). :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2209
5.12.23 20:40

I ježibaba musela ukázat Jeníkovi a Mařence, jak se sedá na lopatu… to je samozřejmé, že to neumíš, pokud jsi to nikdy nedělala a právě, že by ti měli přiřadit člověka, který ti všechno ukáže od A do Z… že není čas, blbost, pokud nikdo není ochoten, musíš si to vyjasnit se šéfem, ten by měl mít dost rozumu a pokud holt ne, tak… :D V nejhorším případě budeš muset ty lidi požádat sama, ať si ten čas udělají, hlavně se neboj ptát!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68908
5.12.23 20:45

Za mě jenom - teďse bojíš zeptat. Ale právě teď je ten jediný správn čas, kdy se zeptat, od nováčka se to, když už ne přímo očekává, tak aspoň toleruje. Čim déle tam budeš, tím to bude hloupější a trapnější. Takže odhoď zábrany a ptej se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.23 01:57

Přesně - vůbec se ptát neboj! Teď je ta správná chvíle, když jsi nová. Naopak, spíš mě praští do nosu, když nováček nemá otázky vůbec žádné a obvykle totální nepochopení vyplave hned při první samostatné práci. Trapas je ptát se na tu samou věc x-krát pro čirou lenost si psát/otevřít poznámky, ale tohle vůbec!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
6.12.23 03:12
@Anonymní píše:
Bojím se i zeptat na souvislosti; komu se předávají materiály, kdo co kam veze, jak se určují datumy…

To je Tvůj problém, když se neumíš zeptat. To nemá nic společného se znalostí ovládání kteréhosi programu. To je neblahý povahový rys.

Celkem tři lidi mi práci vysvětlovali, celkem tak 2 hodiny, protože není prostě čas ukázat a jet vše od A do Z.

V první řadě komunikuj prokazatelně, to jest písemně. Pošli emailem dotazy Tvému určenému mentorovi. (Pokud nebyl určený, pak Tvému přímému nadřízenému.) Tím si kryješ záda že jsi požádala o poučení nebo o trénink. To Ti zaměstnavatel musí poskytnout. Takže pošleš dotazy:

1. komu se předávají materiály
  2. kdo co kam veze
  3. jak se určují datumy
  4. atd.

Pak při setkání s mentorem jedete podle těch otázek a Ty si je odškrtáváš a děláš si k nim poznámky.

• Citovat
  • Upravit
9013
6.12.23 06:11

Prej se hned, pokud nastupuješ za měsíc, domluv si, abys tam mohla teď chodit se učit. Protože jinak to nejde..
Pokud tě vzali na takovou pozici, musí si tě zaučit a vše naučit.
U nás, jsme jedna z obřích firem, všichni nás znají :mrgreen:, dřív skutečně při naběru nových lidí, přijel školitel a ten do lidí lil měsíc, dva informace.
Objem toho, co musíme znát a umět je velký a hned na začátku nám tehdy řekli, že tak po šesti měsících budeme mít pocit, že umíme jakžtakž něco a až po roce budem jistí v kramflecích.
Teď se tedy dlouho nenabíral nikdo, ale matně si vzpomínám, že naběry cca dva roky po nás na začátku covidu, už nejezdil školitel, školilo si je naše místní vedení a mám pocit, že to bylo dost blbě. Neměli čas se těm lidem věnovat.
Pak nás vyhnali ve velkém na Homeoffice a to strašně prověřilo, jak umíme. Neměl se člověk koho zeptat. Znalostní nápověda byla chaoticky poskládaná rychlým odchodem na HO kvůli covidu. A ti co systém krmili informacemi a aktualizacemi, byli mimo schopnost to slušně poskládat..
Takže se ptej hned a vše si piš!!! Abys do toho mohla nahlédnout i později.
Jsou věci, které se třeba nedělají denně a pak se postup zapomene. To mi stává i dnes po 5 letech. Že přijde něco, co jsem nedělala půl roku a hledám jak se to procesně dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3523
6.12.23 10:37

Hlavně v klidu, ze začátku se počítá s tím, že se budeš ptát. Jen pozor ať se neptáš 3× na to samé. Já v práci nastoupila hned s blokem a všechno jsem si psala. Ono se to časem poddá, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat