Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Neni to nic zvlastniho, ze se objevi nove. ale je to duvod k hlidani nebo prohlidnuti odbornikem. jako muzu ti napsat zasady, kdy je znaminko „podezrele“, ale stejne ty, co jsem ja vyhodnotila jako podezrele, tak kozni nad nima mavla rukou a naopak to, ktere me extra nenervovalo, tak se ji nezdalo a slo pryc.
takze laicky se to fakt spatne odhaduje.
ale jeden zaklad je, ze bezpecne byvaji ty, ktere jsou krasne kulate, rovnomerne a maji cele stejnou barvu. zkontrolovat je treba ty, co jsou nesoumerne, vicebarevne a hlavne pokud se nejak meni - rostou.
Mne se objevily hned dve nova znaminka o neco tmavsi barvy nez mam obvykle, behem pul roku to jedno vyrostlo na 7 mm, tak jsem plasila co se deje.. Na koznim rikala ze ok, ze v tehotenstvi je to normalni ze se objevi nove a takto rychle vyroste. Nikdy jsem to neslysela
ani neni pravidelne, ale rikala, ze je ohranicene, tak ze jako v poho ![]()
Jestli tě to jakkoliv znepokojuje, tak prostě pro svůj klid zajdi na kožní.
mají jakousi lupu se světýlkem, prohlédne to a uvidíš.
mě říkala, že bych měla chodit každý rok na kontrolu, po létě (ale já mám na těle STOVKY znamének všelijakých velikostí, tvarů i barev)
@budi píše:
Jestli tě to jakkoliv znepokojuje, tak prostě pro svůj klid zajdi na kožní.
mají jakousi lupu se světýlkem, prohlédne to a uvidíš.
mě říkala, že bych měla chodit každý rok na kontrolu, po létě (ale já mám na těle STOVKY znamének všelijakých velikostí, tvarů i barev)
ja take a popravde z toh mam strach
chodim na kozni a prijde mi, ze me lekarka celkem ignoruje..mam je uplne vude, je to pry dedicne, podle lekare, co mi vyrezaval dve na obliceji
babicka i mamka to stejne..ale ja jich mam opravdu hodne..nekdy me to az desi..chodis nekam na kontrolu? ja bych klidne i dojizdela, kdyby me nekdo poradne zkontroloval a uklidnil..
@Anonymní píše:
Ahoj před pár dnama jsem si všimla že se mi objevilo hnědé znaménko mezi nohama, na třísle. Všude po těle mám světle hnědé znaménka ale to je hnědé.mám se znepokojovat a jít k lékaři nebo je to běžné?? děkuji
lepší je vždy dojít k dr - pokud rychle roste, objevilo se z ničeho nic atd…
@MonikaN.89
jo, taky jsem z toho nervni. hlavne proto, ze nemam sanci si vsimnout, kdyby se nektere menilo. chodim normalne ke kozni doktorce, ona me prohledne tou lupou. jednou me poslala i na konzultaci na onkologii, byli tam 3 doktori a meli tu stejnou lupu. doporucili odstranit jen jedno, co bylo na chodidle.
ted pristi tyden jdu davat pryc dalsi tri kousky.
Ahoj před pár dnama jsem si všimla že se mi objevilo hnědé znaménko mezi nohama, na třísle. Všude po těle mám světle hnědé znaménka ale to je hnědé.
mám se znepokojovat a jít k lékaři nebo je to běžné?? děkuji