Novorozenec a sourozenci

Anonymní
14.12.24 20:26

Novorozenec a sourozenci

Dobrý večer, ještě je na vše dost času, ale pořád přemýšlím, jak to děláte s novorozencem a starším dítětem. Miminko se narodí v létě, takže starší nebudou ve školce. Manžel bude určitě v práci, krom otcovské a já nejsem typ, co by seděl doma. Napoprvé to bylo jiné (dvojčata), takže jsem byla ráda že existuju. Teď mi nedá spát otázka, jak budu fungovat. Nemám obavu, že nezvládnu péči o více dětí, to ne. Spíš se obávám o to, abych o něco nepřipravila starší. Je problém chodit a novorozencem od začátku v kočárku normálně na procházky, se staršími na hřiště a tak? Samozřejmě ne v největším vedru, ale snad chápete jak to myslím. Nechci starší dávat moc k prarodičům atd. nejsou na to ani zvyklí. Vím že to určitě bude náročné, ale chtěla bych být aspoň trošku připravená přivítat do rodiny dalšího potomka bez toho, abych brala mámu dětem co už mám. Nejsem úzkostná matka, občas mi přijde, že mám v tomto až moc „volný“ přístup. Proto si ráda přečtu názory ostatních. :) :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16272
14.12.24 20:33
@Anonymní píše: Více

Se synem jsem chodila od narození na procházky, takže někam na hřiště, kde bude možnost dát kočárek do stínu, určitě nebude problém ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.24 20:41
@Dahlia0409 píše: Více

Jsem opravdu hodně akční člověk, děti také. A nechci je nějak extra omezovat. Ano, bude to obrovská změna, ale už nechci skončit jako poprvé, být úplně bez energie s tím, že jsem pořád zavřená doma. Poprvé tomu hodně napomohl i otřesný přístup v porodnici. Upřímně se mi ještě teď chce brečet, když si na to jen vzpomenu, jsem hodně silná povaha a jen tak něco mě nerozhodí. Proto se chci připravit co vše se dá a zavčas vše promyslet. Abych pak dokázala na změny předem připravit i děti. Že věci budou trošku jinak.

• Citovat
  • Upravit
16272
14.12.24 20:45
@Anonymní píše: Více

To mě mrzí, ale zase to je něco, co tě posunulo dal a víš, že podruhé chceš změnu ;) Hodně taky záleží, jaké bude miminko. Někdy můžou být plány všelijaké, ale miminko má na to jiný názor :mrgreen: Ale určitě, pokud to dovolí zdravotní stránka vás obou, neseďte doma a choďte na vzduch :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2236
14.12.24 21:14

Léto je úplně ideální na to mít novorozence a starší děti k tomu. Novoš ti většinu času prospí, je mu jedno, kde je, můžeš ho vzít všude s sebou. Nemusíš ho navlikat do x vrstev a balit do fusaku a ráno hekticky vést starší do školy/školky. Mně se tretatko narodilo v pulce června a měli jsme krásné léto :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3322
14.12.24 21:26

Můžeš chodit normálně ven, když ti bude dobře. Mně po třetim porodu tak bolely kyčle, že jsem 14 dní neudělala skoro krok. Naštěstí byl manžel doma. Malej se narodil 20.6. takže dcerám zrovna začínaly prázdniny. Červenec jsme tak nějak přežily a v srpnu už jsme zvládli i výlety :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
14.12.24 21:33

Chodili jsme ven od prvního dne… Babičky na pomoc jsme nikdy neměli.
Měla jsem kliku nikdy jsem nemela zdravotní problémy. Ono nejít třeba 14 dnů ven, tak děti udělají z baráku kůlničku na dříví :nevim:
Ty mladší byly už v šestinedělí se staršími na besídce ve školce, na cvičení, atd…. Možná si to někdo umí zařídit jinak, u nás to nešlo.

Příspěvek upraven 14.12.24 v 21:42

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
14.12.24 21:42

Jen tedy je dobré se připravit na to, že každé dítě je jiné, což samozřejmě víš. Takže můžeš mít režimové dítě, nebo naopak dítě co to má opačně … Nebo dítě které nemá rádo kočár a budeš muset nosit ( pak asi kočár nedáš nikde do stínu ) a tak …. Ale zkombinovat se to určitě dá.
Ono taky záleží kde bydlíte. Jestli na sídlišti, kde o prázdninách je vedro na padnutí a do přírody nebo na fajn procházku to máte daleko, bude to jiné než mít k dispozici auto s barákem v přírodě.

• Citovat
  • Upravit
11818
14.12.24 21:46

Chodila jsem ven taky od prvního dne…mladší se režimem hodně prispusobilo starší (třeba denní spánek, ale uspavala jsem starší jízdou v kočárku…to už u vás asi nehrozí) stejně tak starší ač byla ještě malička (16mrozdil) celkem rychle pochopila že když kojim a uspávám. maleho tak se jí nemůžu tolik věnovat takže se třeba i zabavila sama, vydržela sedět u pohádky nebo se prostě přišla přitulit a čekala až obslouzim mladšího…do 6m to byla celkem pohodička…pak mladší začal lézt a už ho nebavilo jen být v kočáře pokud kočár nejel…ale i to se dalo zvládnout…prostě jsme buď byli doma nebo za pěkného počasí vyrazili na procházku kde starší část cesty běhala část cesty se vezla, od chvíle co mladší začal chodit už to zase celkem jde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24253
14.12.24 21:53

Každé dítě je jiné. S druhým jsem mohla dělat cokoliv. Bylo to spokojené dítě, hrozně hodné. Třetí náročný. Vše byl problém. Ale osmý den po císaři jsem byla se staršími dětmi na hřišti :D potkala mě tam jedna porodní asistentka už v důchodu a pomalu se zhrozila co tam dělám :D myslela to dobře, ale když ona pracovala, tak ženy takto brzy ještě leželi v porodnici a já kojila, chovala na hřišti. Takto úplný novorozenec je fakt v pohodě. Prostě nosítko, kojení to jistí. V létě je to opravdu fajn. Vždy jsem měla i pod kočárkem deku a klidně kdekoliv pásl koníky. Ale jak to dítě roste, tak to je náročnější. Musíš samozřejmě vše plánovat. Vždy další dítě omezí ty starší děti. Tomu se nejde vyhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30929
14.12.24 23:01

Normalne jsme chodili ven hned, jak jsem torchu mohla ja (po sekci). Starsim detem bylo skoro 5 a skoro 3. Delali jsme si treba PIKNIKY, ze jsem vzala deku, „svedsky stul“, mimino jsme polozili na deku a my jedli a blbli okolo. Deti mam koncem jara, takze to slo. Vzdy jsme prizpusobovala mimino rodine, ne rodinu miminu - pokud to jen trochu slo. Prednost u mimina melo v podstate jen kojeni. To das :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.24 23:03
@kocourGarfield píše: Více

Bydlíme na vesnici a upřímně horší než dvojčata toto dítě být nemůže. Byl u nás skoro celodenní řev prvního půl roku. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.12.24 23:05
@anavi13 píše: Více

Děkuji. No počítám i s možností císaře, ale po minulém jsem pátý den šla z porodnice domů a vybíhala jsem schody za dětmi. Jsem na tom s vnímáním bolesti trošku jinak, takže ani představa dalšího císaře mě nějak neděsí.
Starší pak budou bývat přes rok ve školce, tak doufám, že se to nějak podaří zkombinovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.12.24 23:07
@Hobitka píše: Více

Děkuji, s možností císaře počítám. Minule jsem pátý den po císaři běhala po schodech, takže nemám obavu z toho, že by mě to nějak omezovalo. Ale jsem ráda, že je tolik maminek, co chodili ven hned. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
16414
14.12.24 23:36

Naopak, pokud nebudou nelidske hice, bude to v lete jednodussi. Nez se v zime oblekl malej, tak se miminko po ee a nez se umyl, tak prvni byl zpocenej. V zime by to bylo slozitejsi s vybavou a vypravovanim. A kocarek na hristi je v pohode. Jen cizi deti jsou zvedave a chodi miminko budit, tak pak uz jsem korzova s kocarem odprulizky k prulizce. U vetsiho kojence divocaka, jsem pak dala sraky do korby, aby v case, kdy houpu, neskocil sipku dolu. A zakladem je vecne poctive nabalena prebalovaci taska, to usetri hodne casu na odchody ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí